Ion Iliescu îşi lansează volumul "Fragmente de viaţă şi de istorie trăită" - Mediafax

Ion Iliescu îşi lansează volumul "Fragmente de viaţă şi de istorie trăită"

Ion Iliescu lansează vineri volumul "Fragmente de viaţă şi de istorie trăită", în care, după cum notează pe blog, a adunat texte despre care crede că îl reprezintă, inclusiv un apel pentru înlăturarea dictaturii, elaborat în 1989, cu intenţia de a fi transmis la Europa Liberă, neajuns la destinaţie.

451 afişări
Imaginea articolului Ion Iliescu îşi lansează volumul "Fragmente de viaţă şi de istorie trăită"

Ion Iliescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Lansarea volumului "Ion Iliescu - Fragmente de viaţă şide istorie trăită", va avea loc, vineri, la Casa Titulescu, de laora 11.00.

Ion Iliescu notează în cuvântul înainte al cărţii, postat peblogulpersonal, că această carte nu este una de memorii, în sensulclasic al cuvântului.

"În decursul timpului, dar mai ales în ultimii douăzeci de ani,am scris şi am publicat o serie de texte care, ca un puzzleincomplet, dau, în mare, imaginea evoluţiei mele în cele optdecenii de viaţă. Am împlinit, la 3 martie anul acesta, 81 de ani.O viaţă de om, cu bune şi mai puţin bune. Am fost martor şi actoral multor evenimente, dintre care unele au schimbat cursulistoriei. În câteva dintre aceste schimbări se poate găsi şicontribuţia mea", scrie fostul preşedinte.

Ion Iliescu spune că visul său din copilărie nu era să ajungăpreşedinte, ci "unul mai modest", să înveţe, să muncească şi să-şischimbe condiţia. "Evident, nu pot spune că mi-am propus să fiulider. Nu visam, când eram copil, că voi ajunge preşedinte. Cânderam eu copil, România era monarhie. Visul meu a fost unul maimodest: să învăţ, să muncesc şi să-mi schimb condiţia, într-osocietate românească schimbată în bine şi ea. (...) Eu am avut oşansă în viaţă. Şi am profitat de ea. Nu a fost uşor, erau anii dedupă război, cu multe lipsuri, cu oameni care-şi căutau un drum înviaţă, cu o ţară ce trebuia reconstruită după un război pustiitorşi după o pace care nu ne-a fost tocmai favorabilă. Mi s-a părut căa fi inginer ar însemna cea mai bună cale de a ajuta lareconstrucţie şi la schimbarea în bine a vieţii oamenilor. Mi s-apărut, de asemenea, că fără un angajament politic acea schimbare nuera posibilă", notează el.

Ion Iliescu aminteşte că este un om de stânga şi spune că nuneagă şi nu-şi reneagă trecutul. "Sunt un om de stânga, nu neg şinu-mi reneg trecutul. Mi-l asum, cu toate ale lui. Dar nimeni nu-mipoate reproşa lipsa bunei-credinţe în ceea ce am făcut. Şi nicifaptul că nu aş fi evoluat, că nu aş fi învăţat din lecţiile pecare viaţa şi oamenii mi le-au dat", adaugă el.

Preşedintele de onoare al PSD mai spune că nu l-a interesatputerea în sine şi că nu şi-a dorit puterea, în 1989, ci şi-aasumat o responsabilitate.

"«Somn uşor, somn uşor, v-aţi ales cu-n dictator!», scandauadversarii mei politici, în marş prin Bucureşti, în 1991-1992. Eibine, i-am dezamăgit! Nu am avut şi nu am calităţile necesare unuidictator, şi nici astfel de porniri. Nu m-a interesat puterea însine şi nu am folosit puterea pe care am avut-o pentru a face răusau în interes personal. Puterea devine interesantă doar înmomentul în care ai un proiect, şi ea devine un instrument pentrumaterializarea lui. Nimic nu corupe mai mult decât puterea. Şitrebuie să fii, din punct de vedere moral, extrem de puternicpentru a nu te lăsa corupt de putere. Îmi place să cred că pe mineputerea nu m-a corupt. Mulţi au fost uimiţi de modul firesc în cares-a făcut transferul de putere în 1996, după ce domnul EmilConstantinescu a câştigat alegerile prezidenţiale. Cei care seaşteptau la altceva nu mă cunosc. Nu mi-am dorit puterea, în 1989,ci mi-am asumat o responsabilitate", continuă el.

Ion Iliescu mai comentează că instituţia preşedintelui esteadesea văzută ca una a autorităţii extrem de tari, o instituţiecare "porunceşte" celorlalte. "Nimic mai fals! Este o instituţiecare trebuie să construiască punţi în societate, să caute permanentconsensul, să fie un arbitru onest. Nu sunt un om conflictual, deşiîmi susţin cu toată forţa poziţiile atunci când este vorba delucruri fundamentale, ce implică valorile în care cred. Şi unadintre ele este democraţia", scrie el.

Fostul preşedinte opinează de asemenea că, "dacă România esteacum unde este, asta are ca explicaţie şi refuzul multor lideripolitici de a ajunge la un consens în probleme fundamentale".

Totodată, Iliescu apreciază că separaţia puterilor în stat "aajuns o ficţiune", rezultatul alegerilor se schimbă prin migraţiepolitică, "executivul controlează, folosind banii publici, spaţiulpolitic şi schimbă voinţa cetăţenilor pedepsindu-i, prin tăiereaalocărilor bugetare, pe cei care nu votează cu puterea şi că, "maigrav, votul a ajuns o marfă, se vinde cui dă mai mult".

"Se poate ieşi din această involuţie? Da, cu o condiţie: să nuuităm pentru ce am avut o Revoluţie în 1989 şi care a fost preţullibertăţii", mai spune el.

Fostul preşedinte precizează că a adunat, în acest volum, textedespre care crede că îl reprezintă şi care "dau o idee" despreevoluţia sa în timp, inclusiv o succintă biografie, publicată învolumul "Revoluţie şi reformă", texte publicate în anii '80, legatemai ales de preocupările sale din perioada activităţii la ConsiliulNaţional al Apelor şi la Editura Tehnică. Iliescu spune că ainclus, de asemenea, un text elaborat în martie 1989, cu intenţiade a fi transmis la postul de radio Europa Liberă, care, însă, nu amai ajuns la destinaţie.

"De aceea, nici nu am vorbit multă vreme despre existenţa lui.Dar pentru că Virgil Măgureanu - cel căruia i-l încredinţasem şicare, din motive uşor de înţeles, nu a reuşit să-l facă să ajungăla destinaţie, reuşind, însă, să-l păstreze (ceea ce nu era lipsitde riscuri) şi să mi-l înapoieze, la câţiva ani după 1989 -menţionează textul într-un dialog publicat cu scriitorul Alex MihaiStoenescu, am decis să-l includ în volum sub titlul «Capsulatimpului». Scris în condiţiile primăverii anului 1989, în plinădictatură, sub supravegherea strictă a Securităţii, textul este ochemare directă la acţiune pentru înlăturarea clanului Ceauşescu.Se poate aprecia, acum, caracterul său radical în comparaţie cualte texte transmise la Europa Liberă (scrisoarea celor şase vechimilitanţi ai PCR sau textul semnat «Frontul Salvării Naţionale»,scris, precum am aflat mai târziu, de profesorul Alexandru Meliande la Universitatea din Bucureşti). Eu l-am semnat simbolic«Comitetul Naţional de Iniţiativă al Frontului PatrioticSocialist», sugerând constituirea unei structuri largi de acţiunepentru înlăturarea dictaturii. Cred că acel text reflecta, cât amputut eu mai bine, exasperarea societăţii româneşti, lipsa deperspective, faptul că, într-un fel, proiectul lui Ceauşescu, celdin anii '60-'70, se epuizase, nu mai avea nicio susţinere, iarînchistarea regimului şi autismul lui generaseră radicalizareasocietăţii. Nu puţini gândeau atunci că, din păcate, nu aveam şansaaltor ţări din zonă să realizăm o răsturnare a dictaturii pe calepaşnică şi că o schimbare prin dialog, prin negociere nu eraposibilă, că ne îndreptam spre o explozie socială. Nu cred că şi-adorit cineva aşa ceva, doar că în decembrie 1989 oamenii nu au avutde ales decât revolta", notează el.

În volum sunt cuprinse de asemenea referiri la principalelemomente ale Revoluţiei din 1989, formarea CPUN, alegerile din 1990şi 1992, relaţiile internaţionale, integrarea europeană şieuroatlantică, alternanţele la guvernare din 1996 şi 2000,guvernarea PSD din 2000-2004.

"Trecerea în revistă a istoriei celor 21 de ani de la Revoluţiadin Decem­brie 1989, cu reuşite şi nereuşite, cu experienţepozitive şi negative, cu bune şi cu rele, trebuie să fie prilej deînvăţăminte pentru toţi, să ne inspire pentru a găsi căile cele maipotrivite de redresare şi de cuplare a României la procesul în cursde construcţie europeană, în condiţiile adâncirii procesului amplude globalizare a economiei şi a vieţii sociale, în beneficiultuturor cetăţenilor ţării", consideră Iliescu.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici