Ion Iliescu: Minerii din Valea Jiului au fost "demonizaţi"

Fostul preşedinte al României Ion Iliescu a declarat, vineri, la Petroşani, că minerii din Valea Jiului au fost "demonizaţi", fiind identificaţi cu oameni "primitivi, vandali şi violenţi", adăugând că deplasarea minerilor în Capitală s-a făcut "în spirit de solidaritate", şi nu la chemarea sa.

24 afișări
Imaginea articolului Ion Iliescu: Minerii din Valea Jiului au fost "demonizaţi"

Ion Iliescu: Minerii din Valea Jiului au fost "demonizaţi" (Imagine: Mediafax Foto)

"Minerii au fost demonizaţi. Au fost identificaţi cu oameni primitivi, vandali, violenţi şi aşa mai departe. Am spus şi-n 1990 şi o mai repet şi acum, nu minerii au adus violenţa în viaţa politică din România. Nu ei au fost în Bucureşti în 12 ianuarie, când putea să iasă o mare ciocnire. Nici pe 28 februarie, când demonstraţia organizată de PNŢCD de atunci şi PNL vroia să ia cu asalt clădirea Guvernului şi a CFSN de atunci. Nu ei au fost în 18 februarie, când a fost devastată clădirea Guvernului de grupuri de vandali din Bucureşti. Nu erau mineri printre ei", a declarat, vineri, la Petroşani, Ion Iliescu.

Potrivit sursei citate, minerii nu pot fi acuzaţi de lucruri pe care nu le-au făcut.

"Nu ei, minerii, au fost la Târgu Mureş, la ciocnirile sângeroase de atunci. Nu erau nici în Piaţa Universităţii, unde era incitată populaţia la ură. Nu ei au fost în 13 iunie în Bucureşti, la trei săptămâni după ce populaţia ţării se pronunţase în mod liber, democratic, la 20 mai, pentru alegerea primului Parlament democratic de după '89 şi pentru alegerea preşedintelui ţării. Nu ei au devastat clădirea Poliţiei Capitalei, televiziunea naţională, lumea a intrat în panică şi se vedea fumul acela dens din centrul Capitalei de la maşinile incendiate", a afirmat Iliescu.

Fostul preşedinte al României a spus că minerii s-au deplasat în Capitală "în spirit de solidaritate" cu populaţia ţării şi cu instituţiile statului, care fuseseră reconfirmate prin votul din 20 mai 1990.

Fostul preşedinte al României Ion Iliescu se află, vineri, în Valea Jiului, în cadrul unui turneu electoral care se desfăşoară în tot judeţul Hunedoara, pentru susţinerea candidaţilor PSD la alegerile parlamentare.

Potrivit datelor oficiale, între 13 şi 15 iunie 1990, în timpul evenimentelor din Bucureşti, au fost ucise şase persoane, alte câteva zeci au fost rănite, iar clădirile Poliţiei Capitalei şi Ministerului de Interne, precum şi sedii de partide şi alte instituţii importante ale statului au fost devastate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici