Iordache: Stan şi Deliorga au precizat, în dosarul pentru CCR, că vor demisiona din funcţiile actuale

Florin Iordache a declarat, marţi, că numirile făcute de Camera Deputaţilor şi Senat pentru funcţiile de judecători CCR, Gheorghe Stan respectiv Cristian Deliorga au la dosarul de candidat declaraţii în care spun că vor demisiona din funcţiile actuale când vor ajunge magistraţi ai Curţii.

266 afișări
Imaginea articolului Iordache: Stan şi Deliorga au precizat, în dosarul pentru CCR, că vor demisiona din funcţiile actuale

Iordache: Stan şi Deliorga au precizat în dosarul pentru CCR că vor demisiona din funcţiile actuale

"Sesizarea care vizează hotărârea Camerei Deputaţilor în ce-l priveşte pe dl judecător Gheorghe Stan pentru un loc de judecător la CCR, aici iar este vorba de o năzbâtie juridică a celor de la USR. Sunt invocate, pe de o parte, faptul că dmnealui, odată cu hotărârea Camerei Deputaţilor, nu şi-a dat demisia din funcţia de procuror la Parchetul General la Secţia specializată, dar aici în lege spune foarte clar că mandatul unui judecător începe atunci când acesta depune jurământul în faţa preşedintelui României şi în data de 15 iunie cei trei judecători vor depune jurământul în faţa preşedintelui României şi de abia atunci încolo discutăm despre posibile incompatibilităţi, dar în dosarul de candidat şi al dl Deliorga cât şi al dl Stan există declaraţii care spun că în momentul în care vor fi numiţi vor da demisiile fie din funcţia de procuror, fie din funcţia de judecător", a declarat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache, marţi la Parlament.

Deputatul PSD a precizat Gheorghe Stan îndeplineşte prevederile constituţionale de vechime în magistratură.

"Cel deal doilea aspect sesizat de cei de la USR vizează competenţa profesională. Ce poţi să-i ceri unui om care mai mult decât prevederile constituţionale care spun că mai mult de 18 ani vechine dl viitor judecător are peste 20 de ani vechime în magistratură şi o bună reputaţie profesională, fie că acum lucrează la Secţia specializată, fie că a lucrat la Pacrchetul General, fie în Ministerul de Justiţie la corpul de control", a afirmat Iordache.

Anterior, deputatul USR Stelian Ion a anunţat că partidul său urma să sesizeze, marţi, Curtea Constituţională în legătură cu numirile lui Gheorghe Stan, şef al Secţiei de Investigaţie a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), şi a fostului vicepreşedinte al CSM Cristian Deliorga în funcţiile de judecător al CCR.

Stelian Ion a afirmat că audierea lui Cristian Deliorga nu a avut loc şi în plenul Senatului, ci doar în Comisia Juridică.

Pe 7 mai, Camera Deputaţilor a votat pentru numirea lui Gheorghe Stan, şef al Secţiei de Investigaţie a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), în funcţia de judecător al CCR, în locul lui Ştefan Minea, al cărui mandat expiră pe 15 iunie.

În aceeaşi zi Senatul a votat pentru numirea fostului vicepreşedinte al CSM Cristian Deliorga în funcţia de judecător al CCR, propus de PSD. Acesta o va înlocui pe Simona-Maya Teodoroiu la Curtea Constituţională, al cărei mandat expiră tot pe 15 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici