Iorgulescu: Nu discutăm cu PDL dacă Stolojan e propus premier

Liberalul Adrian Iorgulescu a declarat, joi, la Costineşti, că PNL nu va negocia niciodată cu "trădătorul" Stolojan, dacă acesta va fi propunerea PDL pentru funcţia de premier, dar a menţionat că se poate discuta cu PDL în cazul unui premier ca Adriean Videanu sau Vasile Blaga.

10 afișări
Imaginea articolului Iorgulescu: Nu discutăm cu PDL dacă Stolojan e propus premier

Iorgulescu: Nu discutăm cu PDL dacă Stolojan e propus premier (Imagine: Mediafax Foto)

"În PDL va fi o situaţie destul de conflictuală în momentul în care se va pune problema cine va fi nominalizat premier. Sunt vânturate trei nume. Primul, Stolojan. Din punctul meu de vedere, e un produs politic expirat, el aparţine trecutului, nu prezentului, nu poate să mai dea credinţa românilor într-un proiect politic inovator", a susţinut Adrian Iorgulescu.

El a subliniat că liberalii nu vor colabora niciodată cu "trădătorii din gruparea SS - Stolojan şi Stoica", în contextul în care Stolojan va fi propus premier de PDL.

"L-am auzit vorbind pe domnul Boc despre trădarea lui Tăriceanu şi a liberalilor. E fabuloasă această afirmaţie. Cei care au trădat sunt cei care au plecat cu Stolojan, fracţionând PNL. Ei sunt trădători. Putem noi să dăm mâna cu aceşti trădădori, cu gruparea SS, Stolojan-Stoica? Evident că acest lucru pentru noi este imposibil. Din punct de vedere al moralităţii politice, demnităţii formaţiunii noastre politice, deşi se spune că în politic se poate face orice, vă spun că cei care suntem acum în conducerea PNL nu acceptăm un asemenea compormis", a afirmat Iorgulescu.

Liberalul a menţionat că PNL poate discuta însă cu PDL în condiţiile în care această formaţiune îl va propune ca premier pe Vasile Blaga sau pe Adriean Videanu, dar a subliniat că PNL doreşte să formeze singur viitorul guvern.

"Probabil mă veţi întreba «Cum veţi reacţiona dacă vor fi propuşi premieri Blaga sau Videanu?». Opinia mea este că aici lucrurile pot fi discutate, dar intenţia noastră este ca premierul să-l punem noi. Nu vom accepta niciun fel de formulare de tipul: «Vrem să facem cu PNL, dar nu Tăriceanu sau Ionescu sau Popescu din structura de conducere». Asemenea condiţii sunt inacceptabile. PNL va fi cel care îşi va fixa echipa şi nimeni din afară nu are niciun cuvânt de spus. Deocamdată ne propunem să facem noi guvern, să-l facem noi cu alţii, nu să fim noi remorcă nici la PSD, nici la PDL", a spus Iorgulescu.

El l-a criticat dur pe fostul lider PNL Theodor Stolojan.

"Domnia sa (Theodor Stolojan - n.r.) a avut destul de multe probleme de sănătate. Un premier trebuie să fie sănătos şi la minte şi la trup. Doamne fereşte să se mai întâmple situaţia care s-a întâmplat în urmă cu trei ani şi jumătate, când a clacat fizic. Dar mai are o problemă: Stolojan a rupt PNL la comanda primită de la Cotroceni. În momentul acela, PNL şi-a luat pentru totdeuna rămas bun de la el şi de la cei care au plecat", a spus Adrian Iorgulescu.

El şi-a exprimat speranţa că "PDL se va gândi bine înainte de a face propuneri pentru ipoteticul său premier" şi a remarcat că PDL are o problemă în ceea ce priveşte izolarea cauzată de preşedintele Traian Băsescu.

"Nu pot să nu constat că PDL este într-o stare de relativă izolare, şi acest lucru se datorează în principal preşedintelui Traian Băsescu, care a radicalizat relaţiile cu PNL, printr-o intrasigenţă pe care nu vreau s-o calific, şi a anunţat că nu doreşte să facă nicio alianţă cu PSD. Rămâne de văzut cu cine pot să facă ei guvernul", a precizat liberalul.

În ceea ce priveşte posibila colaborare la viitoarea guvernare cu PSD, ministrul liberal a spus că PNL are o problemă serioasă cu social-democraţii, şi anume diferenţele doctrinare, menţionând că negocierile trebuie purtate "la sânge".

"PSD e încă duplicitar în problema cotei unice, noi nu putem să facem rabat de la acest lucru, dar şi cu alte probleme. În ipoteza în care se va putea ajunge la o coroborare a acestor modele de guvernare, vom discuta. Dar nimeni nu trebuie să creadă că PNL merge necondiţionat în echipă cu oricine", a apreciat liberalul.

Pe de altă parte, în opinia lui Iorgulescu, trecerea PNL în opoziţie nu este un lucru rău.

El a mai spus că PDL şi PSD nu vor reuşi să obţină mai mult de 30% din voturi la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, iar în acest context nu vor putea face guvernul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici