Iranul lansează primul satelit militar din istoria sa

  • Satelitul de producţie exclusiv iraniană a fost lansat în orbită de Garda Revoluţionară
  • O nouă provocare apare la orizont pentru America lui Trump
  • Succesul tehnologic vine la două luni distanţă de la eşecul primei lansări
768 afișări
Imaginea articolului Iranul lansează primul satelit militar din istoria sa

Iranul lansează primul satelit militar din istoria sa

Garda Revoluţionară din Iran a lansat primul satelit militar de observaţie în orbită. Denumit Noor (Lumina) este localizat la 425 de km altitudine faţă de suprafaţa pământului. Corpul satelitului este compus din trei elemente şi foloseşte o combinaţie de combustibil solid şi lichid. Construcţia s-a desfăşurat exclusiv în Iran iar meritul aparţine oamenilor de ştiinţă locali. Se presupune că materialele folosite la construirea sa sunt de provenienţă străină.

Succesul lansării vine la două luni distanţă de eşecul primului satelit de observaţie. Denumit Zafar (Victorie) a fost distrus la sol de racheta care-l propulsa.

Succesul tehnologic înregistrat de iranieni este o provocare suplimentară pentru statele din Golf şi SUA, scriu într-un reportaj cei de la Repubblica.

Lansarea lui Noor confirmă faptul că oamenii de ştiinţă iranieni şi-au perfecţionat capacitatea de a produce şi gestiona rachete capabile să transporte sateliţi pe orbită.

Armata iraniană a primit aprobare politică de a continua proiectul destinat lansării rachetelor. Teheranul s-a angajat să menţină programul pentru rachete în sectorul civil. Totuşi, administraţia Trump crede că o transformare militară a programului este un scenariu posibil.

Un program sofisticat de rachete va putea produce lansatoare capabile să trimită în orice colţ al lumii bomba nucleară.

Planul american de aplicare a sancţiunilor către Iran prevede două direcţii pentru acest an: stoparea dezvoltării armei atomice şi blocarea unui program militar pentru dezvoltarea rachetelor.

Cu sau fără bomba atomică, iranienii au demonstrat că au capacitatea de a trimite în orbită rachete şi rămâne doar o chestiune de timp până când vor lansa rachete cu rază lungă către principalii adversari: SUA, Arabia Saudită şi Israel.


Sursa foto: profimedia

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici