Italia, nemulţumită de procesul de selectare a procurorului general UE, în care Kovesi este favorită de PE: Nu este foarte transparent

Ministrul Justiţiei din Italia, Alfonso Bonafede, s-a arătat nemulţumit de procedura de selecţie a viitorului procuror general al Parchetului European, poziţie pentru care Laura Codruţa Kovesi este favorită, declarând că procesul de selecţie nu este unul foarte transparent, potrivit agenţiei ANSA.

13772 afișări
Imaginea articolului Italia, nemulţumită de procesul de selectare a procurorului general UE, în care Kovesi este favorită de PE: Nu este foarte transparent

Foto Hepta: Alfonso Bonafede;Luigi Di Maio;Alberto Bonisoli;Danilo Toninelli;Giulia Grillo, la depunerea jurământului în 2 iunie 2018 la Roma

"Procedura de identificare a procurorului şef european este în triada finală. Am exprimat deja toate îndoielile ţării noastre cu privire la o procedură care nu este foarte transparentă şi care a optat pentru o listă scurtă cu trei nume, în timp ce ar fi avut posibilitatea de a indica cinci, care ar trebui să fie supuse atenţiei Parlamentului European, ceea ce a afectat Italia, care a avut patru nume din cele 11 pe ultima listă scurtă", a declarat ministrul Justiţiei din Italia, Alfonso Bonafede, în timp ce părăsea Consiliul UE.

"Niciunul dintre candidaţii noştri, cu toată greutatea şi autoritatea, competenţa şi experienţa, nu a ajuns în finală. Am exprimat deja toate preocupările mele şi ţara noastră a făcut-o în toate locurile oficiale, cerând, de asemenea, motivaţii suplimentare", a explicat ministrul.

"Procuratura Europeană este un moment fundamental în dezvoltarea cooperării judiciare la nivel european, însă dorim ca toate procedurile şi regulile care conduc la identificarea numelor care ocupă funcţii importante să fie respectate şi, în acest sens, am solicitat o mai mare transparenţă şi, în orice caz, vom continua să lucrăm astfel încât Procuratura Europeană să fie un pas înainte şi nu unul înapoi", avertizează Bonafede.

" Din acest punct de vedere am clarificat deja că avem îndoieli, având în vedere acest prim pas iniţial, despre un posibil pas următor, de exemplu pentru lupta împotriva terorismului, asupra căreia judicătorii italieni au o competenţă foarte înaltă", a adăugat ministrul.

"Aşteptăm să vedem evoluţiile, dar Europa este conştientă de aceste perplexităţi, fără a intra pe fondul evaluării celor trei cv-uri selectate" (în faza finală au intrat un reprezentant al României, unul german şi unul francez). Am fi preferat să existe o gamă mai largă şi o mai mare transparenţă în selecţie", concluzionează el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici