Ivan: Amânarea accizei la motorină, concesie pentru linişte în zona prezidenţială, să avem buget

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, susţine că amânarea indexării accizei pentru motorină s-a decis pentru a preveni un blocaj al bugetului pentru 2014 şi "este mai degrabă o concesie care asigură linişte din zona prezidenţială şi care poate evita un blocaj extrem de dăunător".

208 afișări
Imaginea articolului Ivan: Amânarea accizei la motorină, concesie pentru linişte în zona prezidenţială, să avem buget

Ivan: Amânarea accizei la motorină, concesie pentru linişte în zona prezidenţială, să avem buget

"Amânarea indexării accizei la motorină nu înseamnă că se încearcă amânarea unor creşteri de preţuri, deoarece toţi indicatorii arată că nu vor exista astfel de efecte negative. S-a luat această decizie pentru că este nevoie ca bugetul pentru 2014 să fie adoptat cât mai rapid. Este mai degrabă o concesie care asigură linişte din zona prezidenţială şi care poate evita un blocaj extrem de dăunător. Important este ca de la 1 ianuarie să avem un buget care să permită măriri de salarii şi pensii. Orice soluţie care evită blocarea acestor creşteri este binevenită", afirmă Cătălin Ivan.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că a luat notă de declaraţia premierului Victor Ponta şi de informarea pe care i-a făcut-o acesta anterior anunţului că este dispus să renunţe la acciza pe motorină, arătând că nu este un lucru care să îl satisfacă, dar demonstrează că se poate "construi un dialog" în continuare.

Preşedintele a mai spus că apreciază că "este deschisă calea dialogului pe această temă, şi când va reveni (premierul, n.r.) vor continua discuţiile", a spus şeful statului. "Nu îl invit prin Antena3", a mai spus el.

Preşedintele a ţinut să precizeze că nu crede în introducerea acestei accize, despre care consideră că este făcută pentru crearea de resurse electorale.

"Voi continua discuţiile cu premierul, şi mă bucur foarte mult că un prim pas s-a făcut în deschiderea unui dialog, că rămânerea pe poziţii, aşa, eu pe o poziţie, premierul pe alta, nu duce nicăieri. Poate vom găsi soluţii să rezolvăm lucrurile rezonabil pentru economia românească", a mai declarat preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a menţionat că a primit bugetul luni, la ora 11.00, astfel că are are un spaţiu de 20 de zile care curge din această zi pentru a lua o decizie.

"Nu voi pregeta să utiliez tot acest timp pentru a ajunge la o înţelegere, pe argumente, nu cu forţări politice, pentru că eu nu am cum să forţez lucrurile din punct de vedere politic. Argumente sunt că bugetul are resurse să rămână în deficit dacă nu se aplică această acciză şi dacă se reduc corespunzător cheltuieli inutile din buget. (...) Voi discuta cu premierul, în principiu, cred că soluţia neaplicării acestei accize este soluţia corectă", a spus şeful statului.

Despre motivele de a ataca la Curtea Constituţională Bugetul de stat, preşedintele a spus că s-a concentrat pe promulgarea bugetului Asigurărilor, după o analiză rapidă.

"Nu mă pot pronunţa încă dacă sunt şi motive de atac şi la Curtea constituţională. Gândiţi-vă că este o jumătate de furgonetă Bugetul. Sunt multe documente de văzut, cheia în claritatea bugetului sunt anexele, trebuie analizat nivelul de transparenţă. Deocamdată, am primul mijloc, instituţional, acela de a-l trimite înapoi la Parlament, indiferent ce voi mai observa", a precizat preşedintele Băsescu.

Şeful statului a spus că va sesiza Parlamentul inclusiv cu aspectele care ţin de neconstituţionalitate, şi acestea vor putea fi corectate de către legislativ înainte de a ataca bugetul la Curtea Constituţională.

Potrivit preşedintelui, punctul de pornire pentru discuţii este cel comunicat luni de premier. "Vedem la ce concluzie putem ajunge, ţinând cont nu de nevoia de voturi, eu cel puţin nu mai am nevoie, dar de nevoia că trebuie garantată o creştere economică durabilă şi România să rămână o economie competitivă", a mai spus şeful statului.

Guvernul intenţionează să aplice acciza de 7 eurocenţi doar la benzină şi să amâne introducerea acestei taxe la motorină pentru o perioadă de trei luni, interval în care să fie căutate soluţii, a anunţat premierul Victor Ponta.

El a precizat că ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a plecat la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii Comisiei Europene despre această temă, având consultări şi cu Fondul Monetar Internaţional.

Premierul a explicat că, astfel, operatorii de transport marfă, care folosesc motorina drept carburant, nu vor mai suporta această acciză, pe care să o introducă în preţul bunurilor de consum.

El a precizat totodată că i-a informat atât pe preşedintele Traian Băsescu, cât şi pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, despre această soluţie şi a explicat că pentru cele trei luni de amânare nu este necesar să fie redeschisă Legea bugetului, ci doar de recalcularea unor parametri de deficit aferenţi acestei perioade.

"Am discutat şi week-end şi astăzi Liviu Voinea a plecat la Bruxelles cu o anumită misiune din partea mea, aceea de a avea un acord final al Comisiei Europene pentru ca acciza de 7 cenţi să o aplicăm doar la benzină - benzina în România, ca preţ, este cea mai ieftină din toată Uniunea Europeană şi oricum nu afectează creşterea cu 7 cenţi economia în ansamblu- iar la motorină să amânăm, pentru moment, cu trei luni introducerea accizei, în aşa fel încât efectul asupra preţurilor bunurilor de consum să nu fie imediat, în aceste trei luni urmând să găsim soluţii dacă putem în continuare, doar pentru motorină, să avem un regim fiscal special", a spus Ponta.

Modificarea în privinţa accizei de 7 eurocenţi va fi efectuată în şedinţa de miercuri a Guvernului, dacă va exista acordul CE şi FMI.

În memorandumul convenit cu FMI şi prezentat de MEDIAFAX la jumătatea lunii noiembrie, se afirmă : "Pentru a atinge ţinta de deficit, vom implementa măsuri adiţionale. Începând din 2014, inflaţia va fi adăugată ca un element în formula de indexare a accizelor. Accizele la carburanţi vor fi de asemenea majorate cu 7 euro cenţi pe litru".

Ponta a mai arătat că discuţiile cu reprezentanţii companiilor petroliere vizează un întreg pachet de măsuri, pe care în continuare nu a dorit să le prezinte.

Agenţia MEDIAFAX a transmis, joi, că Guvernul negociază cu reprezentanţii companiilor petroliere scăderea cotei de biocarburant care ar trebui majorată, conform legii, începând cu anul viitor la benzină şi amânarea întregului calendar în care această cotă urmează să crească semnificativ în următorii ani.

Duminică, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a evitat să spună la emisiunea După 20 de ani cine a propus majorarea accizei la benzină şi motorină cu 7 eurocenţi, motivând că e un pachet mai mare negociat, şi nu intră în detalii, dar a dezvăluit că FMI a propus creşterea cotei unice de la 16% la 18%

"Cine a venit cu această măsură? Ele nu sunt personalizate. Au fost multe măsuri pe masă (...) nu are rost să intrăm în astfel de detalii. Aceste măsuri se discută cu partea romană şi noi le asumăm. O măsură care a fost pe masă, nu la solicitarea părţii române, şi pe care nu am adoptat-o, a fost creşterea cotei unice. De la 16 la 18%. N-am adoptat-o pentru că ne-am uitat la efectele asupra întregii economii", a spus Voinea la emisiunea "După 20 de ani", difuzată la ProTV.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că va respinge Legea bugetului, o va retrimite Parlamentului şi ia în calcul, ulterior, şi sesizarea Curţii Constituţionale, dacă Guvernul nu renunţa la acciza suplimentară de 7 euro cenţi pe litru pentru benzină şi motorină.

Băsescu a declarat joi că, în întâlnirea pe care au avut-o la Cotroceni, i-a propus premierului Victor Ponta să nu introducă acciza majorată de la 1 ianuarie 2014, iar dacă nu se închide bugetul să o introducă de la 1 iunie, însă primul-ministru nu a acceptat.

Şeful statului a adăugat că acest refuz i-a "confirmat" că premierul "doreşte banii pentru alegerile europarlamentare" şi că punctul de vedere al lui Ponta a rămas "inflexibil", respectiv că va fi introdusă taxa suplimentară la combustibili.

În luna noiembrie, premierul Victor Ponta afirma că Guvernul va menţine prevederile proiectului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici