Jose Manuel Barroso: Întrevederea cu Victor Ponta, bună şi constructivă

Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a catalogat "bună" şi "constructivă" întrevederea cu premierul Victor Ponta, precizând că au discutat despre sistemul judiciar şi despre absorţia fondurilor europene, conform unui comunicat oficial.

312 afișări
Imaginea articolului Jose Manuel Barroso: Întrevederea cu Victor Ponta, bună şi constructivă

Jose Manuel Barroso: Întrevederea cu Victor Ponta, bună şi constructivă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"A fost o întrevedere bună şi constructivă. Am discutat în principal despre sistemul judiciar şi despre modul în care fondurile europene pot fi folosite cel mai eficient. În privinţa sistemului judiciar, am reiterat necesitatea unui sistem judiciar care să funcţioneze bine, unul independent, şi de respectare a instituţiilor democratice şi a normelor statului de drept. Salut faptul că multe dintre punctele de îngrijorare pe care le semnalasem în iulie au fost abordate", afirmă Barroso, conform comunicatului.

"Am insistat în special asupra importanţei ca numirile în funcţia de procuror general şi de şef al Departamentului Anticorupţie să fie făcute în mod obiectiv şi independent. Aceste două persoane vor stabili reputaţia sistemului judiciar şi trebuie să aibă integritate şi profesionalism. De asemenea, am discutat despre gestionarea şi controlul fondurilor europene. L-am îndemnat pe primer să ia măsuri imediate pentru rezolvarea problemelor care au condus la întreruperea fondurilor pentru unele programe europene. Dacă nu vor fi luate măsuri urgente, absorţia de fonduri europene va fi serios compromisă. Fiind principalul stimulent al economiei, este esenţial să existe progrese majore - indiferent de viitoarele alegeri - pentru implementarea măsurilor absolut necesare în scopul îmbunătăţirii capacităţii de absorbţie a fondurilor europene", a precizat preşedintele CE.

"Cred că este în interesul României ca toate forţele politice să acţioneze cu responsabilitate şi prudenţă în contextul apropierii alegerilor", a spus Barroso.

Într-un comunicat transmis ulterior de Guvern se arată că cei doi oficiali au discutat despre identificarea de soluţii pentru creşterea absorbţiei de fonduri europene, precum şi despre acţiuni necesar a fi realizate în perioada următoare pe domeniul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.Ponta l-a asigurat pe Barroso că Ministrul Justiţiei îşi va îndeplini atribuţiile pe acest domeniu în mod transparent şi în urma consultărilor instituţionale adecvate.

În ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, primul-ministru a prezentat acţiunile întreprinse recent pentru a răspunde preocupărilor Comisiei şi pentru consolidarea capacităţii administrative. De asemenea, Comisia Europeană şi-a arătat disponibilitatea de a lucra cu autorităţile române pentru a asigura continuitatea programelor cu finanţare europeană, susţine Guvernul.

În comunicat se mai arată că Ponta l-a informat pe preşedintele Comisiei Europene despre colaborarea dezvoltată de România şi Franţa pentru identificarea de soluţii sustenabile privind problematica integrării romilor.

"Preşedintele Comisiei Europene i-a transmis primului-ministru că Executivul european se bazează pe sprijinul guvernelor naţionale pentru a-şi atinge obiectivele, motiv pentru care doreşte continuarea bunei cooperări cu Guvernul României", se mai afirmă în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici