Judecător CC: Fiecare fraudă în parte trebuie dovedită prin probe indubitabile

Judecătorul Curţii Constituţionale Ion Predescu a precizat, pentru cotidianul "Gândul", că acţiunea PSD privind repetatarea turului II al alegerilor prezidenţiale poate avea câştig de cauză doar dacă se dovedeşte că fraudele au influenţat votul final şi ordinea candidaţilor.

52 afișări
Imaginea articolului Judecător CC: Fiecare fraudă în parte trebuie dovedită prin probe indubitabile

Judecător CC: Fiecare fraudă în parte trebuie dovedită prin probe indubitabile (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

Întrebat în ce condiţii ar putea fi repetate alegerile prezidenţiale, judecătorul Curţii Constituţionale Ion Predescu a declarat, pentru "Gândul", că PSD poate obţine câştig de cauză în acţiunea sa doar dacă va dovedi că fraudele au influenţat votul final şi ordinea candidaţilor.

"Legea spune că, în condiţiile în care se demonstrează că, prin modalităţile în care s-a desfăşurat votul, a fost influenţat rezultatul final şi ordinea candidaţilor - şi numai în asemenea condiţii - se reia votul. Fiecare fraudă în parte trebuie dovedită prin probe indubitabile", a afirmat Predescu.

Dovezile vor fi luate în calcul în funcţie de calitatea lor şi de forţa probantă.

"Aici nu merge cu închipuiri. Raportezi la rezultatul final şi vezi dacă l-a influenţat. Condiţia legii este să influenţeze rezultatul final şi ordinea", a precizat Ion Predescu.

El a spus că legea are o raţiune superioară şi nu orice fraudă poate duce la reluarea unor alegeri. "Frauda se pedepseşte, individual, conform legii, fie că e contravenţie, fie că e infracţiune. Doar dacă a fost de asemenea natură şi proporţii că a influenţat rezultatul, deci l-a făcut câştigător pe A în locul lui B, atunci da, poate duce la anulare şi reluarea votului", a declarat judecătorul Curţii Constituţionale.

"Toată lumea crede că, în materie electorală, dacă s-au săvârşit infracţiuni sau contravenţii, dacă au votat unii de două ori, alţii de nouă ori, gata, se anulează alegerile. Nu se anulează, ci se pedepsesc cei care au încălcat legea. Iar dacă aceste nereguli însumate duc la influenţarea ordinii sau au determinat câştigătorul finalei, atunci concluzia e cu totul alta. Numai în aceste condiţii Curtea poate constata şi dispune anumite măsuri", spune Predescu.

Cererea PSD de anulare a turului al doilea al alegerilor prezidenţiale şi de repetare a scrutinului a fost înregistrată, marţi, la Curtea Constituţională.

Cererea a fost depusă de senatorul PSD Dan Şova şi secretarul general al partidului, Liviu Dragnea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici