Jurnalistul Radu Soviani, audiat miercuri în Comisia de Control SRI, după ce a prezentat neregulile privind publicarea protocolului SRI

Jurnalistul Radu Soviani va fi audiat miercuri, de la ora 14.00, în Comisia de Control SRI, după ce a prezentat neregulile privind publicarea protocolului SRI-Parchetul de pe lângă ÎCCJ.

1916 afișări
Imaginea articolului Jurnalistul Radu Soviani, audiat miercuri în Comisia de Control SRI, după ce a prezentat neregulile privind publicarea protocolului SRI

Jurnalistul Radu Soviani, audiat miercuri în Comisia de Control SRI, după ce a prezentat neregulile privind publicarea protocolului SRI

"Documentul publicat astazi de SRI (disponibil aici) ca fiind ,,protocolul secret” declasificat prezinta numeroase dubii. Nu ma refer la modalitatea ticaloasa prin care oameni din SRI, pe baza acestui protocol, adaugau la lege, faceau instructie penala si dictau solutii/dirijau prin protocol ,,independenta” procurorilor şi judecătorilor spre finalitatea dorită de ei (condamnare sau clasare pentru acoperiti/manivele SRI). Ma refer la ceva cel puţin la fel de grav: indicii de falsificare a documentului publicat astăzi, ca fiind cel declasificat", a scris Radu Soviani pe blogul său, vineri, după publicarea protocolului SRI- Parchetul General.

Jurnalistul a prezentat în şase puncte ceea ce consideră a fi un semn clar de fals. "În primul rând, o să observaţi că indicativul din josul paginii nu este imprimat la calculator. Menţiunea de pagină ,,17/18” este scrisă de mână, adăugată ulterior tipăririi documentului de 18 pagini. În al doilea rând, o să observaţi ştampila din dreapta jos de pe pagina 17 ca fiind alb negru. Fac precizarea că aşa cum arată documentul, el este tipărit faţă-verso. Pe fiecare pagină impară apare ştampila directorului SRI. Cu o mare diferenţă: pe toate paginile impare (cu excepţia paginii 17) ştampila este color. În pagina 17, ştampila este alb negru, sugerând că întreaga pagina este o copie după altceva. O expertiză adecvată ar putea dovedi dacă întâi a existat o pagină goală cu ştampila SRI (fotocopiată) după care a fost printat textul sau dacă ştampila a fost pusă ulterior şi întreaga pagină este fotocopiată. În mod cert, existenţa ştampilei alb-negru pe pagina 17 indică faptul că nu vorbim după un scan după documentul original prezentat astazi, ci eventual despre o copie, eventual falsificată avand in vedere si celelalte indicii (de la punctele 3-6). Vedeţi mai jos, spre exemplificare, stampila color care se regaseste pe toate paginile impare (cu exceptia paginii 16, unde avem stampila alb negru)", se arată pe blogul lui Soviani.

Acesta a mai scris despre spaţierea paginii 17 care este diferită faţă de spaţierea restului documentului. "Foarte probabil este tipărit (folosind aceleaşi fonturi), dar la o altă imprimantă, diferenţele de fonturi fiind sesizabile. Din pozele de mai sus, observaţi diferenţa dintre fonturile imprimate (pagina 15 vs pagina 17). Studiind documentul integral veţi vedea şi că spaţiul setat pentru editorul de texte pentru a fi lăsat între rânduri, este DIFERIT DOAR la pagina 17

4. Tot în fotografia de mai sus o să observaţi că menţiunea STRICT SECRET de pe pagina 17 este taiată cu o bară de culoare albastră, spre deosbire de bara de culoare neagră folosită pentru tăierea menţiunii STRICT SECRET de pe toate celelalte pagini ale documnentului publicat astăzi. Rămâne sau nu un secret cum de bara este color iar ştampila alb-negru?

5. În antetul fiecărei pagini apare menţiunea STRICT SECRET (ca şi în footer). În toate paginile cu excepţia paginii 17, STRICT SECRET este auto-aliniat de editorul de texte. În pagina 17, STRICT SECRET este ,,împins” spre mijloc folosind tasta TAB. Lipsa de auto-aliniere este evidentă în comparaţie cu auto-alinierea folosită pentru menţiunea ,,CAPITOLUL IX” şi ,,DISPOZIŢII FINALE”

Spre deosbire de auto-alinierea folosită în restul documentului inclusiv pentru header-ul paginii. Spre exemplu, pagina, 10 sau 16 (mai jos), unde este folosită auto-alinierea:

6. Aşa cum am arătat, documentul a fost tipărit faţă verso, şi îndosariat. Aceasta înseamnă că urmele perforatorului apar pe partea stângă în cazul paginilor impare, iar în cazul paginilor impare, pe partea dreaptă. Surpriză! Deşi pagina 18 este faţa-verso a paginii 17, urmele perforatorului apar doar pe pagina 17, şi nu şi pe pagina 18. Citind tot documentul, o să observaţi că toate paginile pare sunt perforate în dreapta. Nu şi pagina 18 (pe care trebuia să se regăsească perforarea corespunzătoare de pe pagina 17).

După acest mesaj, Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt al SRI, a scris pe Facebook că "pentru adepţii teoriei conspiraţiei, atasez pagina 17 din protocolul declasificat cu PG. La scanarea color, apar pe verso stampilele de multiplicare xerox. Documentul a fost scanat alb-negru, pentru ca stampilele de xerox nu făceau parte din documentul oficial. Adepţii teoriei conspiratiei puteau sa studieze documentul de la PG si se lamureau".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici