Kamala Harris a fost preşedintele Statelor Unite timp de o oră şi 25 de minute, cât timp Joe Biden a fost internat sub anestezie

Transfer temporar de putere vineri, când numărul 1 de la Casa Albă a trebuit să facă o colonoscopie de rutină.

4959 afișări
Imaginea articolului Kamala Harris a fost preşedintele Statelor Unite timp de o oră şi 25 de minute, cât timp Joe Biden a fost internat sub anestezie

Kamala Harris a fost preşedintele Statelor Unite timp de o oră şi 25 de minute, cât timp Joe Biden a fost internat sub anestezie

Kamala Harris intră din nou în istoria SUA, după ce a devenit prima femeie vicepreşedinte, vineri chiar a preluat (temporar) conducerea ţării în locul preşedintelui Biden. Lovitură de stat la Washington? Nu. Mult mai banal, o colonoscopie la care omul care l-a deposedat de putere pe Donald Trump a trebuit să o facă în ajunul împlinirii vârstei de 79 de ani la spitalul militar Walter Reed din Bethesda, în afara capitalei.

Examinarea de rutină, care a durat aproximativ o oră şi 25 de minute, a fost de fapt efectuată sub anestezie generală. În timp ce comandantul-şef se afla într-o stare de inconştienţă, fostul senator al Californiei, fiica unui biolog indian şi a unui economist jamaican, i-a luat locul în temeiul amendamentului al 25-lea.

Nu este prima dată când o „colonoscopie prezidenţială” duce la o schimbare de moment în vârful primei puteri mondiale. Încă din 2002 şi 2007, vicepreşedintele Dick Cheney l-a înlocuit pe George W. Bush din acelaşi motiv.

În 2019, însă, conform fostului purtător de cuvânt al Casei Albe, Stephanie Grisham, Donald Trump nu a vrut să fie supus vreunei anestezii tocmai pentru a nu-şi delega atribuţiile lui Mike Pence nici măcar pentru o clipă.

Biden, pus pe glume

În timpul spitalizării lui Biden, Harris a lucrat din biroul său din aripa de vest a Casei Albe. Cu toate acestea, după cum a declarat directorul Centrului pentru Femei şi Politică Americane, Debbie Walsh, „un astfel de moment, oricât de istoric ar fi, nu contează ca şi cum o femeie a fost de fapt preşedinte al Statelor Unite”.

Dacă Biden ar urma să vizeze al doilea mandat în 2024 (anul în care va împlini 82 de ani), Harris ar putea candida la preşedinţie nu mai devreme de 2028, cu excepţia unor răsturnări de situaţie.

La ieşirea din spital, Biden a avut puterea să glumească: „Mă simt bine, merg să-mi sărbătoresc a 58-a aniversare”.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici