Kelemen, apel către Dăncilă: Cerem premierului să oprească denigrarea memoriei soldaţilor maghiari

Liderul UDMR Kelemen Hunor i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaţilor maghiari şi să intervină pentru stoparea deciziei unei primării din judeţul Bacău de amplasare a mormintelor soldaţilor români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropaţi soldaţi maghiari.

4211 afișări
Imaginea articolului Kelemen, apel către Dăncilă: Cerem premierului să oprească denigrarea memoriei soldaţilor maghiari

Kelemen, apel către Dăncilă: Cerem premierului să oprească denigrarea memoriei soldaţilor maghiari

Potrivit unui comunicat al UDMR transmis, miercuri, iniţiativa primăriei localităţii băcăuane Dărmăneşti este ilegală şi ofensatoare.

„Este inadmisibil din punct de vedere politic şi ilegal din punct de vedere administrativ faptul că primăria localităţii Dărmăneşti din judeţul Bacău a alocat ilegal parcele pentru mormintele soldaţilor români în incinta cimitirului din Valea Uzului, localitate aflată în judeţul Harghita, fără să ceară permisiunea Primăriei Sânmartin, care administrează şi întreţine cimitirul, se arată în scrisoarea pe care preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a adresat-o premierului Viorica Dăncilă, prin care îi solicită să efectueze demersurile necesare pentru a opri construcţia prin procedură administrativă, până la clarificarea situaţiei. UDMR protestează faţă de iniţiativa primăriei localităţii băcăuane, pe care o consideră ilegală şi ofensatoare. Cerem premierului să oprească denigrarea memoriei soldaţilor maghiari”, se arată în documentul citat.

Reprezentanţii UDMR au susţinut că toată lumea are dreptul să ridice monumente comemorative şi să organizeze acţiuni de comemorare, dar niciun astfel de eveniment nu trebuie să aducă atingere sensibilităţii unei comunităţi şi nu trebuie să încalce demnitatea acesteia.

Potrivit informaţiilor Uniunii, primăria comunei Dărmăneşti intenţionează să inaugureze monumentul dedicat soldaţilor români căzuţi la datorie în timpul celor două războaie mondiale, la data de 17 mai, iar pentru aceasta administraţia locală a amplasat, deja, în cimitir 52 de cruci standard şi o cruce ortodoxă de dimensiuni mari, toate acestea din beton.

„Cimitirul militar figurează în inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al comunei Sânmartin, reconfirmat cel mai recent prin Hotărârea Guvernului nr. 299 din 31 martie 2010. Încălcând prevederile legale privind dreptul de proprietate, Consiliul Local Dărmăneşti a adoptat – la data de 29 martie a.c. – o hotărâre prin care schimbă încadrarea juridică a cimitirului, obţinând avizul Ministerului Apărării pentru înfiinţarea unui <<cimitir militar internaţional>> pe un teren care face parte din patrimoniul public al altei administraţii locale”, se mai arată în comunicatul UDMR.

De asemenea, în ultimii ani, cimitirul menţionat a fost renovat din resursele proprii ale Primăriei Sânmartin, din donaţiile Ministerului Ungar al Apărării şi din contribuţii ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ şase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripţionate numele soldaţilor maghiari ucişi în bătăliile din Valea Uzului.

„Renovarea cimitirului nu este finalizată, urmează montarea unor noi cruci din lemn, iar unele cruci din beton destinate memoriei soldaţilor români au fost amplasate pe mormintele încă neinscripţionate ale soldaţilor maghiari”, se menţionează în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici