Kelemen: Cezar Preda bate câmpii, nu există nicio înţelegere ascunsă a UDMR cu PSD

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, respinge declaraţiile vicepreşedintelui PDL Cezar Preda privind o înţelegere "ascunsă" între UDMR şi PSD pentru federalizarea României, spunând că acesta "bate câmpii" şi face acuzaţii "gratuite".

195 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Cezar Preda bate câmpii, nu există nicio înţelegere ascunsă a UDMR cu PSD

Kelemen Hunor (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Kelemen Hunor a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că UDMR este responsabilă şi consecventă faţă de programul şi electoratul propriu şi cu principiile pe care le-a susţinut în ultimii 23 de ani.

"Nu există nicio înţelegere ascunsă, există doar un simţ al responsabilităţii şi o consecvenţă în ceea ce priveşte ideile pe care noi le-am susţinut în ultimii 23 de ani. Cum aşteaptă Cezar Preda să susţinem astfel de aberaţii, ce susţine el, să semnăm o moţiune de cenzură pe astfel de subiect? Domnul Preda bate câmpii, nu există nicio înţelegere ascunsă, suntem doar responsabili şi consecvenţi faţă de programul şi electoratul nostru şi cu principiile pe care le-am susţinut şi când domnul Preda era în Internaţionala Socialistă, şi acum, când este în PPE. Nu noi ne-am mutat dintr-o parte într-alta. Eu resping aceste acuzaţii gratuite şi, mai ales, aberaţiile cu care este susţinută această declaraţie", a spus Kelemen.

Liderul UDMR a criticat şi o postare pe blog a europarlamentarului PDL Cristian Preda, cu titlul "Hunor Kelemen, mai sunteţi în PPE?", în care acesta se arăta dezamăgit de anunţul preşedintelui UDMR potrivit căruia Uniunea nu va susţine ideea unei moţiuni de cenzură a PDL pe tema descentralizării.

"Eu nu l-am văzut pe Cristi Preda să fi fost doborât de un cutremur intern ideologic în 2009, când PDL a guvernat cu PSD, nu mi s-a părut dărâmat atunci de acest cutremur care îl cuprinde acum, în 2013. Este o declaraţie absolut ipocrită. În 2009, PDL a guvernat cu PSD, iar domnul Preda nu avea riduri pe frunte din această cauză, nici nu am văzut că suferea extrem de mult din cauza lipsei de solidaritate din partea PDL când ei erau la guvernare şi noi eram în opoziţie. Nu am văzut o suferinţă a sa din cauza lipsei de solidaritate", a spus Kelemen, care a adăugat că liderii UDMR nu au o memorie atât de scurtă cum speră Cristian Preda că au cititorii blogului său.

Kelemen Hunor a subliniat că reprezentanţii PDL care reproşează UDMR că nu semnează moţiunea de cenzură a PDL ar fi trebuit să facă un calcul, din care reieşea că PDL, împreună cu UDMR, nu are destule semnături pentru a susţine o astfel de iniţiativă.

"Ce spunea Cristian Preda cu moţiunea de cenzură este puţin urechist, superficial, şi ce spunea Cezar Preda. Nu există suficiente semnături nici măcar cu PPDD. Ar fi trebuit să fie atraşi şi independenţi şi pe acei deputaţi care au plecat de la PDL şi pentru care ar trebui să îşi facă griji domnii Preda, nu pentru UDMR. Moţiunea de cenzură este o iniţiativă total populistă, pentru că şi cei care au iniţiat ştiau că nu există suficente semnături", a menţionat Kelemen Hunor.

Cristian Preda a scris, marţi, pe blogul personal că preşedintele UDMR a dat o explicaţie "confuză" deciziei de a nu susţine moţiunea de cenzură a PDL, "spunând că nu e nimic neconstituţional în proiect, deşi s-ar putea totuşi să fie ceva".

"Ideea moţiunii de cenzură era alta: nu constituţionalitatea e în joc. Ar fi trebuit reacţionat măcar pentru că USL are o majoritate de 70 la sută şi e absurd ca, în aceste condiţii, să-şi asume răspunderea, blocând astfel o dezbatere - vai! - atât de necesară. Nu mai vorbesc de solidaritatea unor partide din PPE. Dar pentru UDMR lucrul ăsta nu pare să conteze prea mult. Nu e prima dată când udemeriştii se comportă mizerabil faţă de partenerii din PPE. Nu voi uita prea uşor cum anul trecut, chiar în zilele în care avea delegaţi în Congresul PPE de la Bucureşti, UDMR semna pe ascuns un acord de susţinere pentru Ponta-premier. Imparţial ca tot românul, liderul maghiar împărţea zâmbete pentru Merkel şi pupături cu plagiatorul. Acum au rămas doar pupăturile? Hunor Kelemen, mai sunteţi în PPE?", a scris europarlamentarul PDL.

La rândul său, vicepreşedintele PDL Cezar Preda a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că era de aşteptat ca UDMR să nu susţină moţiunea de cenzură propusă de democrat-liberali, deoarece "UDMR are o înţelegere ascunsă cu PSD-ul lui Ponta şi Dragnea ca prin descentralizare să se federalizeze ţara".

"Era de aşteptat reacţia UDMR având în vedere că au o înţelegere ascunsă cu PSD-ul lui Ponta şi Dragnea prin care prin aşa-zisa descentralizare se federalizează şi feudalizează România în interesul grupurilor etnice. Astfel, judeţele care deţin preşedinţia consiliilor judeţene vor face absolut ce vor, încercând demolarea de la temelie a statului naţional unitar român", a susţinut Cezar Preda.

El crede că liberalii "s-au vândut pe bani puţini", iar UDMR "şi-a atins scopul fără să mai modifice Constituţia, obţinând drepturi colective şi separaţia pe criterii etnice".

"Era de aşteptat iresponsabilitatea lui Dragnea marcat de problemele penale şi de incompetenţă, dar e de neadmis poziţia liberalilor care au făcut România Mare şi statul naţional unitar. Liberalii s-au vândut pe bani puţini, iar UDMR şi-a atins scopul fără să mai modifice Constituţia, obţinând ceea ce Europa nu admite: drepturi colective şi separaţia pe criterii etnice", a adăugat Preda.

UDMR nu va semna o eventuală moţiune de cenzură iniţiată de PDL după asumarea răspunderii Guvernului pe Legea descentralizării, a declarat, marţi, la RFI, liderul Uniunii, Kelemen Hunor, care cataloga drept "politicianist" demersul democrat-liberalilor.

Kelemen Hunor preciza că UDMR nu va susţine nici un eventual demers al PDL de contestare a legii descentralizării la Curtea Constituţională.

Guvernul îşi angajează, marţi, răspunderea asupra proiectului legii descentralizării, în faţa Parlamentului.

PDL nu va depune amendamente pe proiectul de lege privind descentralizarea, ci va încerca să iniţieze o moţiune de cenzură şi va solicita colaborarea UDMR, PPDD, "chiar şi a PNL", declara, luni, după şedinţa BPN al PDL, purtătorul de cuvânt al partidului, Adriana Săftoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici