Kelemen: Demisia lui Eckstein de la Cotroceni - o decizie care trebuie acceptată, nu comentată

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că demisia lui Peter Eckstein Kovacs din funcţia de consilier prezidenţial este o decizie care trebuie acceptată, nu comentată, fiind vorba despre "neînţelegerile, conflictele, tensiunile" între un consilier şi şeful statului.

284 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Demisia lui Eckstein de la Cotroceni - o decizie care trebuie acceptată, nu comentată

Kelemen: Demisia lui Eckstein de la Cotroceni - o decizie care trebuie acceptată, nu comentată (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Kelemen a spus că în acest caz este vorba despre relaţia dintre şeful statului şi un consilier prezidenţial şi că nu vrea ca el să fie cel care să comenteze în plus despre acest subiect.

"Nu am ce comenta, este o decizie unilaterală, este o relaţie între preşedintele Traian Băsescu şi consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs. Dacă ei au ajuns la această decizie eu nu am ce comenta. Am avut o discuţie la telefon cu Eckstein, acum câteva zile, şi mi-a semnalat această intenţie, iar eu i-am spus să procedeze cum consideră de cuviinţă şi că nu pot să îi dau sfaturi. Deci cunoşteam intenţia de a demisiona. Această decizie nu trebuie comentată, ci acceptată. Este vorba despre relaţia, neînţelegerile, conflictele, tensiunile între cei doi şi nu aş vrea să fiu eu cel care să comenteze în plus", a mai spus Kelemen.

Liderul UDMR s-a declarat convins că Peter Eckstein Kovacs va activa în continuare în zona politică după demisia de la Cotroceni.

Consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că a demisionat din această funcţie şi că preşedintele Traian Băsescu i-a acceptat demisia, motivul fiind diferendul de opinie privind proiectul de la Roşia Montană.

"Am discutat cu preşedintele Traian Băsescu şi l-am anunţat verbal despre demisia mea din funcţia de consilier prezidenţial, iar dânsul a acceptat această demisie. Luni voi depune în scris demisia la Palatul Cotroceni. Demisia mea are la bază punctul meu de vedere exprimat în legătură cu investiţia de la Roşia Montană, care nu coincide cu cea a preşedintelui Traian Băsescu. Ca şi consilier prezidenţial ar fi trebuit să susţin iniţiativele preşedintelui, ori în acest caz nu o pot face şi de aceea am decis că cea mai bună soluţie este demisia", a declarat pentru MEDIAFAX Peter Eckstein Kovacs.

Peter Eckstein Kovacs este împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, în timp ce preşedintele Traian Băsescu s-a exprimat în ultima perioadă cu insistenţă asupra necesităţii începerii exploatării aurului de acolo.

Luni, preşedintele Traian Băsescu a fost la Roşia Montană, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation, cu autorităţile locale şi cu opozasnţii proiectului. El s-a declarat un susţinător al proiectului minier "nu de azi, de ieri", amintind că a fost acolo şi în campania electorală pentru a se informa şi recomandându-le reprezentanţilor companiei să găsească modalităţi să prezinte populaţiei proiectul.

După ce a vizitat cariera, Băsescu a declarat că proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montană a stat îngropat din 1997 din cauza laşităţii politicienilor, care "nu au vrut să îi doară capul".

La rândul său, Eckstein Kovacs a semnat recent, la Cluj-Napoca, o petiţie prin care asociaţia Transilvania Verde îi cere ministrului Culturii să retragă certificatul de descărcare arheologică, pentru masivul Cârnic, de la Roşia Montană.

După ce a semnat protestul, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, Peter Eckstein-Kovacs a declarat presei că s-a raliat demersului pentru că, în opinia sa, investiţia de la Roşia Montană este una păguboasă pentru România.

"Îmi face mare, mare plăcere să semnez apelul celor de la Transilvania Verde, prin care protestează împotriva, investiţiei, să îi zicem aşa, de la Roşia Montană. Este o poziţie de a mea arhicunoscută, pe care o repet de câte ori trebuie să o repet, pentru că este o afacere păguboasă pentru România. Eu sper ca nici toamna asta, nici în toamna viitoare şi nici la Zilele Maghiare din 2023 nu vom avea parte de cianuri, nici la Cluj, nici la Roşia Montană." a spus Eckstein-Kovacs.

Ulterior, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat că nu va semna ordinul de declasare a Muntelui Cârnic ca monument protejat până când nu se va lămuri participarea statului în firma care va face exploatarea la Roşia Montană, el adăugând că Peter Eckstein-Kovacs trebuie să-şi lămurească poziţia.

"Eu nu mă ocup de hârtiile pe care le semnează domnul Eckstein. Domnul Eckstein ar trebui să decidă dacă este membru UDMR sau se delimitează de preşedinte. Dacă se delimitează, are cale liberă şi drum liber să meargă unde doreşte. Domnul Eckstein este în cunoştinţă de cauză: nu eu am semnat avizul de descărcare de sarcină arheologică, este primul pas într-adevăr în ceea ce priveşte responsabilitatea Ministerului Culturii. Comisia Naţională de Arheologie a aprobat în unanimitate şi eu, în aceste condiţii, am asigurat cadrul juridic, legal, financiar, pentru a salva 80 la sută, sau cât se poate de mult din patrimoniul cultural construit şi arheologic, pentru că asta este responsabilitatea mea. Dar următorul pas nu l-am făcut, nu am semnat, şi asta trebuie să semnez eu, nu directorul de la Alba, scoaterea Muntelui Cârnic de pe lista monumentelor istorice este pe lista A. Asta înseamnă o protecţie sporită, foarte puternică şi în acest moment Muntele Cârnic este pe lista A, nu a fost semnat ordinul privind declasarea acestui monument arheologic", a spus Kelemen Hunor.

Preşedintele Traian Băsescu l-a numit, în 6 ianuarie 2009, pe Peter Eckstein Kovacs în funcţia de consilier prezidenţial pentru minorităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici