Kelemen: Grupurile parlamentare ale UDMR au primit proiectul de autonomie, are 100 de articole

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că grupurile parlamentare ale Uniunii au primit, joi, proiectul propriu de autonomie, care are aproape 100 de articole şi îşi are originea în modelul Tirolului de Sud, el precizând că acesta poate fi amendat înainte de a fi supus unei dezbateri publice.

500 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Grupurile parlamentare ale UDMR au primit proiectul de autonomie, are 100 de articole

Kelemen: Grupurile parlamentare ale UDMR au primit proiectul de autonomie, are 100 de articole (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Kelemen Hunor a declarat, joi, la finalul unei şedinţe a grupurilor parlamentare ale UDMR desfăşurată la un local din comuna Săvădisla, judeţul Cluj, că documentul va fi înmânat şi organizaţiilor teritoriale ale Uniunii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Colegii mei din grupurile parlamentare reunite ale UDMR au primit, joi, ultima variantă a proiectului de autonomie, urmează câteva zile în care pot veni cu amendamente, suntem în dezbaterea noastră internă. Vom finaliza proiectul după dezbaterea noastră internă şi vom lua o decizie după prima săptămâna din septembrie şi vom pune proiectul în dezbatere publică. Documentul îl vor primi şi organizaţiile noastre în aceste zile", a spus Kelemen.

Acesta a subliniat că nu poate avansa o dată privind finalizarea proiectului de autonomie iniţiat de UDMR, în condiţiile în care proiectul este unul "foarte vast, foarte detaliat".

"Avem intenţia de a purta un dialog cu toată societatea românească, iar acest lucru nu se poate face nici într-o săptămână, nici într-o lună, pentru că este un lucru extrem de serios, unul extrem de sensibil, dar în acelaşi timp este un lucru absolut firesc şi normal să ai iniţiative, pentru că trăim într-o societate liberă. Este un proiect care îşi are originea într-un proiect european, cel din Tirolul de Sud. Proiectul are aproape 100 de articole", a mai spus preşedintele UDMR.

Vicepreşedintele politic al UDMR Laszlo Borbely a fost întrebat, miercuri, dacă proiectul UDMR privind autonomia prevede ca regiunea cu populaţie majoritar maghiară să fie condusă de un preşedinte, el răspunzând că atunci când s-a discutat de regionalizare s-a vorbit şi de guvernatori ai regiunilor.

Întrebat dacă proiectul UDMR prevede ca regiunea cu populaţie majoritar maghiară să fie condusă de un preşedinte, Borbely a evitat un răspuns direct, menţionând: ”Atunci când era vorba de regionalizare, vorbim de toate judeţele ţării, ştiţi foarte bine că a fost un proiect care din păcate datorită disputelor la schimbarea Constituţiei nu a mai fost promovat, dar ştiţi foarte bine că au fost proiecte ale partidelor de guvernământ - la ora respectivă noi eram în opoziţie - când era vorba de regiuni şi era vorba şi de guvernatori ai regiunilor, da? Deci nu este o inveţie nouă”.

Laszlo Borbely a mai declarat că proiectul UDMR privind autonomia seamănă foarte mult cu proiectul din Tirolul de Sud, care funcţionează din 1992, fiind unul dintre modelele verificate în Europa.

”Există asemenea proiecte finalizate şi care funcţionează în Europa: uitaţi, vă spun acum, nu în detaliu, dar acest proiect seamănă foarte mult cu proiectul din Tirolul de Sud, care funcţionează bine-merci din anul 1992 şi nu se sperie italienii că în Tirolul de Sud există autonomie (...) Deci mergem pe modelul Torulului de Sud, care e un model verificat în Europa. Vor fi multe asemănări”, a spus Borbely, precizând că proiectul are în vedere şi modificarea Constituţiei actuale.

Presa a relatat miercuri că proiectul UDMR ar prevedea instituirea funcţiei de preşedinte al regiune formate din judeţele Mureş, Covasna şi Harghita.

”Pe parcursul ultimelor ore au apărut în organele media ştiri referitoare la conţinutul proiectului de lege al UDMR privind autonomia. Informăm pe această cale reprezentanţii mass-media că infomaţiile nu au ca sursă UDMR, textul documentului încă nefiind public. UDMR va iniţia la momentul oportun procedura de dezbatere publică referitor la acest subiect, proiectul de lege urmând a fi publicat pe pagina de internet a Uniunii, simultan, în limbile română şi maghiară”, a transmis UDMR printr-un comunicat de presă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici