Kelemen Hunor, despre moţiunea de cenzură: Facem un joc de imagine sau rezolvăm ceva?

UDMR nu va semna moţiunea de cenzură dacă Guvernul va ţine cont de propunerile formaţiunii privind măsurile fiscale, declară la RFI preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor. El critică pachetul pentru care Cabinetul Ciolacu se pregăteşte să-şi asume răspunderea în Parlament: „Sunt improvizaţii rapide”.

175 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor, despre moţiunea de cenzură: Facem un joc de imagine sau rezolvăm ceva?

Kelemen Hunor, despre moţiunea de cenzură: Facem un joc de imagine sau rezolvăm ceva?

Kelemen Hunor critică măsurile fiscale.

„Sunt măsuri care au menirea de a acoperi un deficit destul de mare şi sunt măsuri care au fost gândite foarte repede, fără a ajunge la o concluzie privind impactul exact şi consecinţele pe termen mediu, pe termen lung, mai ales în ceea ce priveşte întreprinderile mici şi mijlocii şi microîntreprinderile, în primul rând. Acolo, lucrurile sunt destul de clare, să creşti de trei ori taxele pe care trebuie să le plătească, de la o zi la alta, pentru aceste microîntreprinderi este o lovitură dură, deci acolo ar fi fost nevoie de o etapizare a creşterii şi de un timp de pregătire (...). Şi sunt bineînţeles propuneri pe care noi le-am susţinut de foarte multe ori pe parcursul anilor de după pandemie şi nu am nici un motiv să spun că astăzi nu sunt de acord cu ceea ce am propus acum un an de zile, de exemplu, suprataxarea anumitor companii peste un anumit rulaj, o anumită cifră de afaceri (...). Deci eu văd aceste măsuri un pic ca şi nişte improvizaţii rapide, hai să găsim nişte bani, pentru a acoperi deficitul bugetar, fără să văd măsurile pe digitalizarea sistemului fiscal, fără să văd cum se va colecta ce nu s-a colectat până acum”, spune Kelemen Hunor.

Liderul UDMR spune că formaţiunea sa nu va semna moţiunea de cenzură a Opoziţiei, dacă Guvernul va ţine cont de propunerile formaţiunii privind măsurile fiscale.

„Noi nu am discutat în acest moment de partea şi mai importantă din perspectiva noastră, autorităţile locale şi centrale şi în primul rând autorităţile locale, cum sunt lovite de această asumare, de acest proiect de lege. Acolo noi am propus să solicităm Guvernului schimbări importante faţă de proiectul iniţial, cum am propus şi la fiscalitate, de exemplu, taxa pe proprietăţile de mare valoare, de lux, cum spun ei, să se întoarcă la autorităţile locale, nu la bugetul naţional, pentru că taxa pe proprietate este de fapt un venit important la autorităţile locale. Deci încă suntem în discuţii. Eu vreau să văd textul final, textul se va adopta săptămâna viitoare de Guvern, care va veni în Parlament şi dacă eu pot să rezolv prin negocieri anumite lucruri importante legate de principiile autonomiei locale, de subsidiaritate, de a nu interveni în atribuţiile primarilor, autorităţilor locale şi mai putem ajunge la nişte modificări legate şi de partea de fiscalitate, atunci sigur, nu vom semna moţiunea de cenzură. Moţiunea de cenzură în acest moment nu are susţinerea necesară de a da jos Guvernul. Şi pentru noi important este: facem un joc de imagine sau rezolvăm ceva pentru comunităţile locale şi pentru mediul de afaceri? Pentru noi, pe primul loc este de a rezolva problemele arzătoare din acest proiect şi nu un joc de imagine. Eu înţeleg necesitatea moţiunii de cenzură, dar la fel de bine înţeleg şi solicitarea autorităţilor locale, solicitarea comunităţilor locale, solicitarea mediului de afaceri”, adaugă liderul UDMR.

El aminteşte că PSD şi PNL au o majoritate de 60% în Parlamentul României.

„Toată Opoziţia, inclusiv cu cei care sunt într-un alt film decât noi nu avem decât 40% (...). Eu când semnez o moţiune de cenzură, intenţia mea este nu să fac neapărat un balet politic şi o imagine cât de bine vorbesc la microfon, ci să dau jos Guvernul. În acest moment, sigur, nu suntem în situaţia în care am putea da jos Guvernul, dar asta nu înseamnă că dacă nu rezolvăm ceea ce propunem, nu semnăm moţiunea de cenzură. Eu nu sunt un om care, vrei-nu vrei, face doar un joc pentru imaginea politică”, încheie Kelemen Hunor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici