Kelemen Hunor, despre referendum: Pe noi nu ne deranjează această idee

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că Uniunea nu este deranjată de organizarea unui referendum în 26 mai, aşa cum a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, menţionând că o consultare populară este oricând binevenită, iar o participare cât mai bună la vot este ideea democraţiei.

602 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor, despre referendum: Pe noi nu ne deranjează această idee

Kelemen despre referendum: Pe noi nu ne deranjează această idee

Întrebat, joi, de corespondentul MEDIAFAX, cum comentează anunţul preşedintelui Klaus Iohannis de convocare a unui referendum în 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare, Kelemen Hunor a spus că, din punctul său de vedere, un referendum trebuie să fie destul de general şi destul de politic şi mai puţin tehnic.

„Un referendum depinde foarte mult de cum va suna întrebarea şi eu cred că trebuie să aşteptăm şi întrebarea după care vom putea spune că acest referendum şi intenţia de a afla un punct de vedere, o intenţie a populaţiei, se referă la o chestiune mai tehnică sau mai politică. Din punctul meu de vedere un referendum trebuie să fie destul de general şi destul de politic, pentru că dacă vom intra în detalii tehnice atunci lucrurile nu cred că vor fi suficient de semnificative. Pe de altă parte, un referendum este atributul preşedintelui, eu nu pot comenta mai ales că mă consider un democrat şi un om care crede în instituţia referendumului. De aceea pe mine, pe noi, nu ne deranjează această idee şi cred că ar trebui să avem de mai multe ori astfel de posibilităţi de consultare a populaţiei pentru societate. Eu cred că un scrutin, o consultare populară este oricând bine venită. Fiecare cred că va mobiliza electoratul şi simpatizanţii fiindcă asta este ideea democraţiei, o participare cât mai bună şi asta vom face şi noi”, a spus Kelemen.

Acesta a subliniat că de fiecare dată a spus că trebuie organizate referendumuri de mai multe ori, nu neapărat naţionale, ci şi judeţene sau regionale, pentru a se vedea care este părerea cetăţenilor.

Întrebat dacă referendumul din 26 mai va influenţa semnificativ prezenţa la urne pentru alegerile europarlamentare, liderul UDMR a spus că nu este în măsură să facă predicţii.

„Din păcate, ceea ce am văzut până la această oră, campania pentru europarlamentare este mai mult o competiţie de politică internă şi foarte puţin este pe subiecte de nivel european, aşa cum ar trebui să fie. Din punctul meu de vedere ar trebui să vorbim despre aşteptările noastre, despre scopurile şi ţintele noastre, despre problemele cu care se confruntă UE şi fiecare stat membru în interiorul UE. Eu spun că o prezenţă masivă la vot este în folosul ţării, al cetăţenilor, al României”, a mai spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR consideră că acest referendum putea fi organizat şi până acum, dar se poate organiza foarte bine şi pe data de 26 mai.

„Există o recomandare a Comisiei de la Veneţia din 2009 când preşedintele Băsescu a organizat un referendum odată cu alegerile europarlamentare şi atunci recomandarea suna că nu este bine să fie suprapuse cele două tipuri de scrutin, alegeri şi consultare populară. Dar este o recomandare şi ar trebui să conştientizăm un lucru. Recomandările trebuie văzute ca nişte recomandări şi nu ca nişte obligaţii şi atunci când ne plac şi când nu ne plac. Există nişte recomandări, tot în zona de justiţie, de principii, iar lumea spunea că sunt obligatorii de care trebuie să ţinem cont. Aici iarăşi este o recomandare iar dacă trebuie să ţinem cont, ar trebui să ţinem cont de toate recomandările, nu doar de unele”, a conchis Kelemen.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că va convoca un referendum pe probleme din justiţie în data de 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare, motivând că "aşa nu se mai poate".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici