Kelemen, întrebat dacă UDMR iese de la guvernare în cazul trecerii la opt judeţe: Orice este posibil

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, după ce a fost întrebat dacă Uniunea ar putea ieşi de la guvernare în cazul în care se va adopta reorganizarea ţării în opt judeţe, că "orice este posibil".

866 afișări
Imaginea articolului Kelemen, întrebat dacă UDMR iese de la guvernare în cazul trecerii la opt judeţe: Orice este posibil

Kelemen, întrebat dacă UDMR iese de la guvernare în cazul trecerii la opt judeţe: Orice este posibil (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Kelemen a precizat, după şedinţa grupurilor parlamentare reunite ale UDMR, că nu s-a luat o decizie privind poziţia Uniunii faţă de reorganizarea administrativă a ţării, precizând că aceasta va fi luată la reuniunea CRU de sâmbătă.

Kelemen Hunor a mai declarat că UDMR nu susţine reorganizarea ţării în opt judeţe şi că se caută o soluţie de mijloc, dar că nu ştie în acest moment care este această variantă.

La insistenţele jurnaliştilor privind poziţia UDMR faţă de varianta ca Harghita, Mureş şi Covasna să fie alipite judeţului Braşov, Kelemen a răspuns: "Nu facem un joc de puzzle. (...) Vorbim despre principii şi despre interesele comunităţilor locale".

Preşedintele UDMR a mai declarat că interesul Uniunii este, în acest moment, păstrarea coaliţiei, a stabilităţii politice, dar nu poate accepta o variantă privind organizarea administrativă care nu ţine cont de interesele comunităţii maghiare pe termen mediu şi pe termen lung.

"Nu am luat o decizie, fiindcă nu ne-am adunat ca să luăm o decizie. Vom continua consultările şi, sâmbătă, după CRU, veţi cunoaşte poziţia noastră exactă", a mai spus el, întrebat dacă parlamentarii UDMR au ajuns la o decizie privind o soluţie de compromis.

"Interesul nostru este în acest moment păstrarea coaliţiei, a stabilităţii politice, dar, în acelaşi timp, nu putem accepta nicio variantă care nu ţine cont de acele convenţii ratificate de România, care vorbesc inclusiv de minorităţi naţionale, nu putem accepta o variantă care nu ţine cont de interesele comunităţii maghiare pe termen mediu şi pe termen lung. În rest, orice este posibil", a spus el.

Kelemen a precizat că toţi membrii grupurilor parlamentare ale organizaţiei au fost de acord cu aceste principii în jurul cărora se va contura viitoare decizie a UDMR.

Liderul UDMR a mai spus că România a ratificat câteva tratate internaţionale care vorbesc despre minorităţi naţionale şi că orice reformă administrativă va trebuie să ţină cont şi de aceste comunităţi naţionale. "Despre aceste lucruri vorbim, nu vorbim despre graniţe, nu vorbim despre altfel de lucruri şi nu interpretăm lucrurile şi propunerile în acest sens. Noi vorbim despre interesele naţionale şi despre interesele specifice ale comunităţii maghiare", a subliniat Kelemen.

Întrebat dacă ar fi de acord cu varianta ca la înfiinţarea unui judeţ din care să facă parte Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov, Kelemen a arătat că nu a existat o astfel de propunere.

"Nu am discutat această variantă şi noi nu facem un joc de puzzle - lipim judeţe, dezlipim judeţe. Noi vorbim despere câteva principii, despre câteva interese, interese în sensul bun al cuvântului, nu interesele baronilor locali sau regionali. Vorbim de interesele comunităţilor locale", a explicat el.

Potrivit afirmaţiilor sale, au fost foarte multe discuţii, mai multe propuneri, nu numai pentru Transilvania. "Există impresia că doar vorbim de secuime şi de Transilvania, dar sunt probleme şi în Moldova, Bucovina şi Dobrogea, în zona de sud-vest şi rog să nu vă concentraţi asupra zonei Harghita şi Covasna", a mai declarat Kelemen Hunor.

Liderul Uniuniii a subliniat că ar fi o greşeală să se insiste şi să nu vadă că sunt şi alte interese, sunt şi alte probleme, nu doar cele din cele două judeţe - Harghita şi Covasna - "fiindcă toată reforma administrativă vizează această ţară în întregul ei şi nu numai cele două trei judeţe".

"De zece zile vorbim doar despre aceste două judeţe, de parcă problemele României s-au concentrat brusc în secuime. Nu sunt acolo", a atenţionat preşedintele UDMR.

Conducerea UDMR a informat, miercuri, grupurile parlamentare reunite ale Uniunii din Camera Deputaţilor şi Senat, în cadrul unei şedinţe care a avut loc la Palatul Parlamentului, despre consultările care au avut loc marţi la Cotroceni.

De asemenea, vineri va avea loc o întâlnire a conducerii Uniunii cu şefii de organizaţii teritoarele ale UDMR, urmată, sâmbătă, de Consiliul Reprezentanţilor Uniunii, la Târgu Mureş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici