Kelemen: Locul României este în UE şi Schengen, împreună la bine şi la rău

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, la Congresul PPE, că deşi voci din UE se mai întreabă dacă România a fost pregătită pentru aderare şi cum ar putea avea loc în Schengen, trebuie înţeles că mentalităţile se schimbă mai greu, iar izolarea nu ajută.

135 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Locul României este în UE şi Schengen, împreună la bine şi la rău

Kelemen Hunor (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

"Încă se mai aud voci care se întreabă dacă România a fost pregătită să devină membră în UE, dacă locul ei e în Uniune şi, în special, în zona Schengen. Dar sunt mulţi cei care uită că după aproape jumătate de secol petrecuţi în bezna comunistă, ţara noastră a trebuit să reconstruiască democraţia din temelie. Instituţiile politice fundamentale, principiile lor de funcţionare sunt relativ uşor de construit şi cuprins în texte juridice, însă schimbarea mentalităţilor este un proces care ia mai mult timp (...) Noi aici nu vrem să ne izolăm şi suntem convinşi că viitorul nostru este în UE, împreună şi la bine şi la rău. Niciuna dintre ţările noastre nu va reuşi de una singură, iar altele să fie perdante sau lăsate în urmă", a afirmat Kelemen în sesiunea de discursuri de miercuri a Congresului PPE.

El a arătat că UE şi PPE trebuie să respingă luările de poziţie superficiale, lipsite de substanţă şi să opteze pentru integrarea responsabilă, singura soluţie pentru ieşirea din criză.

De asemenea, Kelemen a spus că UDMR şi comunitatea maghiară îşi doresc o Europă federală puternică şi eficientă, în care să primeze "multilingvisumul, dialogul dintre culturi şi toleranţa, clădită pe temelia libertăţii, demnităţii umane şi răspunderii comune", în care atât România, cât şi minoritatea maghiară pot progresa.

"Noi am visat la o Europă unde comunităţile se simt ca acasă", a evidenţiat Kelemen, el mai subliniind că PPE are programul în care minorităţile naţionale din UE se regăsesc cel mai bine.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici