Kelemen precizează că nu vrea radierea alineatului 1 din Constituţie, doar a cuvântului "naţional"

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a precizat, sâmbătă, după şedinţa CRU de la Sibiu, că s-a referit doar la eliminarea "sintagmei stat naţional" din articolul 1, alineatul 1, din Constituţie şi nu la întregul alineat, afirmând că traducerea oficială nu a respectat întocmai declaraţia sa.

840 afișări
Imaginea articolului Kelemen precizează că nu vrea radierea alineatului 1 din Constituţie, doar a cuvântului "naţional"

Kelemen Hunor (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

La finalul şedinţei CRU al UMDR, care a avut loc, sâmbătă, la Sibiu, presa de limba română a cerut clarificări preşedintelui Uniunii, Kelemen Hunor, referitoare la declaraţia din timpul discursului potrivit căreia formaţiunea cere "radierea articolului 1, alineatul 1, din Constituţie", el precizând că nu se referea la întreg conţinutul respectivului articol, ci doar la eliminarea "sintagmei stat naţional" transmite corespondentul MEDIAFAX.

"La primul articol, noi am propus o amendare care se referă doar la sintagma de stat naţional, nu la celelalte prevederi din articolul 1. Am subliniat şi în discursul meu că doar despre acest lucru vorbim, despre sintagma de stat naţional. Nu propunem nicio modificare privind statul unitar, indivizibil, suveran şi aşa mai departe. Vorbim doar de statul naţional", a răspuns Kelemen.

El a precizat că "niciodată" nu a vrut eliminarea întregului articol, ci doar a cuvântului "naţional".

În plus, Kelemen a spus că, după articolul 1 din Legea fundamentală, UDMR propune introducerea unei completări are vizează minorităţile naţionale.

"În plus, vrem o completare după articolul 1, în care spunem că minorităţile naţionale sunt recunoscute ca factori constituanţi ai statului român. Este o recunoaştere a comunităţilor naţionale, a maghiarilor, germanilor, evreilor, romilor şi a tuturor celor care trăiesc în ţara noastră. Este o completare la acest subiect mare", a explicat Kelemen.

Liderul UDMR şi-a cerut scuze apoi presei de limba română prezentă la CRU pentru confuzia creată, datorată traducerii oficiale care nu a respectat exact ceea ce a declarat, precizând că nu a mai avut probleme până acum la evenimentele la care a folosit serviciile acestui traducător autorizat.

Kelemen a menţionat că toate modificările Constituţiei propuse de UDMR vor fi depuse în după-amiaza zilei de 14 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici