Kelemen, preşedintele UDMR: Am fost surprins de reacţiile isterice, inclusiv la nivel înalt, la fotografia cu Klemm / Băsescu: Propagandişti, nu trageţi în SUA

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat joi că fotografia cu ambasadorul american Hans Klemm şi steagul secuiesc nu este un gest împotriva românilor şi că a fost surprins de "reacţiile isterice" inclusiv la nivel înalt.

2230 afișări
Imaginea articolului Kelemen, preşedintele UDMR: Am fost surprins de reacţiile isterice, inclusiv la nivel înalt, la fotografia cu Klemm / Băsescu: Propagandişti, nu trageţi în SUA

Kelemen: Am fost surprins de reacţiile isterice, inclusiv la nivel înalt, la fotografia cu Klemm

"E un gest normal că a primit un cadou, acest steag, acest simbol şi s-a fotografiat. Nu este un gest împotriva României, nu este un gest împotriva românilor. Am rămas extrem de surprins de reacţiile isterice, inclusiv la nivel extrem de înalt şi din partea liderilor politici, formatorilor de opinie. Această reacţie a arătat că de fapt ce spunem noi de ani de zile este adevărat, adică noi spunem că sunt anumite chestiuni care din păcate din partea autorităţilor nu sunt tratate cu echilibru şi cu respect. Maghiarii sunt cetăţeni loiali. De o sută de ani muncesc şi creează valori în România şi simt lipsa de respect,simt lipsa de încredere, simt neîncredere din partea autorităţilor statului. Şi văd acum reacţii destul de greu de explicat la un gest şi la o fotografie a unui ambasador care ce a făcut? S-a dus în Harghita şi Covasna, s-a dus în secuime aşa cum s-a dus şi în Oltenia ", a spus preşedintele UDMR la RFI.

Referitor la reacţia Ministerului de Externe, Kelemen a spus că nu poate înţelege cum poate reacţiona în acest fel la un lucru care "nici măcar nu trebuia să fie o ştire" şi că nu trebuia să fie o discuţie pentru că Hans Klemm nu a transmis nimic împotriva statului român.

De asemenea, Kelemen Hunor a spus că nu crede că ambasadorul american ar fi făcut un gest ostil împotriva României sau a românilor. "Sunt convins că ambasadorul Statelor Unite era foarte bine pregătit şi ştia unde se duce şi nu a vrut să lezeze nicio sensibilitate şi nu a făcut un gest ostil, nu ar trebui să tratăm în această cheie", a spus el.

Kelemen a mai spus că săptămâna trecută a fost la Klemm acasă unde a fost invitat la o discuţie şi că i-a dus cadou un album despre tradiţiile maghiarilor din România, lucru care trebuie tratat cu normalitate.

"Tot timpul vorbim de Parteneriatul strategic şi tot timpul ne lăudăm, eu mă bucur că avem un Parteneriat strategic atât de puternic cu Statele Unite fiindcă în anii '90 foarte mulţi lideri politici nu ştiau unde să meargă, la Moscova, la Bruxelles sau la Washington", a spus Kelemen.

El a menţionat că atunci când când se vorbeşte de Parteneriatul strategic cu SUA se vorbeşte şi de comunitatea maghiară care trăieşte în România de 100 de ani, subliniind că cei 1,5 milione de maghiari fac parte din Parteneriatul strategic.

"Eu văd că de la Năstase până la Diaconu, toată lumea din patru în patru ani se sperie că se fură Ardealul şi uite că nu s-a furat şi nu se va fura Ardealul, nu va lua nici un secui în spate Transilvania şi nu va fugi cu Transilvania din România. Nu asta este dorinţa maghiarilor din România şi nu asta este dorinţa noastră ca formaţiune politică", a spus liderul UDMR.

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a fost fotografiat ţinând steagul secuiesc, în timpul vizitei în Covasna, primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, spunând că l-a întrebat pe reprezentantul SUA dacă drepturile religioase sunt respectate în România în condiţiile confiscării bunurilor bisericeşti.

În urma acestui gest, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a precizat că a transmis partenerilor americani în cadrul unei discuţii să ia în considerare "posibilitatea existenţei unor sensibilităţi".

"Ambasadorul Hans Klemm este ambasadorul Statelor Unite în întreaga Românie. El călătoreşte periodic prin ţară, întâlnindu-se cu diferite grupuri din toate zonele societăţii româneşti", a precizat Ambasada SUA la solicitarea MEDIAFAX. De asemenea, Ambasada SUA a menţionat că Statele Unite, în calitate de aliat şi partener strategic al României SUA, "sprijină şi aplaudă democraţia din România şi eforturile României de a-şi consolida instituţiile democratice prin participarea deplină şi egală a tuturor segmentelor societăţii".

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, critică atacurile la adresa Statelor Unite lansate după ce ambasadorul american la Bucureşti s-a pozat cu steagul secuiesc, spunând că gestul diplomatului nu reprezintă o susţinere din partea SUA a separatismului, ci Hans Klemm s-a dovedit insuficient pregătit.

”Mulţi s-au repezit să-şi latre patriotismul pe seama unui gest, totuşi, greu de acceptat. Ba mai mult, antiamericanii şi-au găsit o nesperată ocazie să arunce cu pietre spre SUA”, a scris Băsescu pe Facebook la o zi după ce ambasadorul american la Bucureşti, Hans Klemm, s-a pozat cu steagul secuiesc.

Fostul preşedinte susţine că ceea ce a făcut ambasadorul nu reprezintă poziţia oficială a SUA. ”Gestul Ambasadorului Hans Klemm de a se poza cu steagul secuiesc alături de lideri maghiari nu reprezintă nicio susţinere a separatismului şi nici poziţia oficială a SUA, un garant major al integrităţii noastre teritoriale”, a mai scris fostul şef al statului.

Băsescu îl critică însă pe Klemm pentru gestul său şi îl consideră ”insuficient pregătit”. ”Hans Klemm s-a dovedit a fi doar un diplomat insuficient pregătit pentru postul de ambasador al ţării sale în România şi, din această cauză, uşor de păcălit de nişte şmecheri din administraţia locală din Covasna. Nu daţi cu pietre în SUA din cauza lui Hans Klemm”, şi-a încheiat liderul PMP postarea pe Facebook.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici