Prima pagină » Politic » Kievul cere sprijin direct din partea UE pentru finanțarea armatei ucrainene începând cu 2026

Kievul cere sprijin direct din partea UE pentru finanțarea armatei ucrainene începând cu 2026

Ucraina propune Uniunii Europene un nou model de sprijin, prin care statele membre să contribuie direct la finanțarea armatei ucrainene începând din 2026. Kievul consideră că această abordare ar întări securitatea colectivă a Europei și ar distribui mai echitabil costurile apărării în fața agresiunii ruse.
Kievul cere sprijin direct din partea UE pentru finanțarea armatei ucrainene începând cu 2026
Nițu Maria
22 mai 2025, 21:08, Politic

Ucraina a propus Uniunii Europene o formă nouă de colaborare în domeniul apărării, cerând ca blocul comunitar să înceapă să susțină direct, financiar, armata ucraineană din anul 2026.

Ministrul ucrainean de finanțe, Serhii Marchenko, a explicat că asta este o metodă bună de a consolida securitatea europeană și de a împărți costurile necesare pentru lupta împotriva acțiunilor Rusiei.

Până acum, Uniunea Europeană nu a oferit fonduri direct pentru forțele armate ale Ucrainei. În schimb, sprijinul a venit prin livrări de arme și ajutoare prin programe naționale sau inițiative comune europene.

Marchenko a menționat că noul model prevede ca partenerii europeni să contribuie financiar la armata ucraineană. Mai mult, Ucraina ar deveni o parte mai prezentă a contextului european de apărare.

„Sunt convins că această decizie are o serie de avantaje strategice pentru Ucraina, inclusiv menținerea stabilității financiare în 2026 și dincolo de această dată”, a declarat Marchenko într-o declarație după întâlnirile cu liderii financiari ai G7 din Canada.

„Iar pentru Uniunea, protecția împotriva unei potențiale agresiuni rusești. La urma urmei, armata ucraineană are toată experiența necesară pentru aceasta.”

Ministrul a explicat că sprijinul propus ar însemna un efort financiar mai scăzut pentru Uniunea Europeană, raportat la produsul intern brut al țărilor membre, și că fiecare stat ar putea alege nivelul de contribuție.

„În ultimii trei ani, Ucraina a primit peste 133 de miliarde de dolari în ajutor financiar internațional”, a spus el.

„Acest sprijin a permis guvernului să mențină stabilitatea macrofinanciară în timpul unui război la scară largă, să asigure plata salariilor profesorilor, medicilor și funcționarilor publici și să continue pensiile și sprijinul social pentru cei mai vulnerabili.”

Marchenko a mai declarat că planurile europene de a-și dezvolta doar propriile forțe armate ar necesita un timp mai îndelungat și investiții mai importante.

„Sistemul financiar încă se confruntă cu provocări, ceea ce face ca sprijinul extern continuu să fie absolut esențial”, a spus tot el.