Klaus Iohannis: Cred că Ludovic Orban e cea mai bună soluţie de premier, fie plin, fie interimar

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, în opinia sa, Ludovic Orban este cea mai bună soluţie de premier, fie plin, fie interimar. Şeful statului a anunţat că va discuta, vineri la Cotroceni, cu prim-ministrul despre posibilitatea declanşării alegerilor anticipate.

125 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis: Cred că Ludovic Orban e cea mai bună soluţie de premier, fie plin, fie interimar

Klaus Iohannis: Cred că Ludovic Orban e cea mai bună soluţie de premier, fie plin, fie interimar

Şeful statului a fost întrebat, într-o conferinţă de presă joi la Cotroceni, dacă i-ar cere demisia lui Ludovic Orban şi dacă acesta ar accepta, în vederea declanşării alegerilor anticipate.

„Asta nu am discutat. E nevoie ca Guvernul să fie demis sau să se retragă şi după aceea e nevoie de două încercări nereuşite pentur formarea unui nou Guvern. Tehnic şi demisia e o metodă prin care se poate iniţializa acest demers. Aceste chestiuni le voi discuta şi cu premierul şi cu alţii. Chiar mâine voi avea o discuţie cu premierul Ludovic Orban aici. Dl Orban îşi doreşte alegeri anticipate, aşa cum îmi doresc şi eu”, a afirmat Klaus Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni.

Întrebat dacă i-ar putea oferi garanţii lui Ludovic Orban că tot el ar fi numit premier, după alegerile anticipate, Klaus Iohannis a răspuns: „O întrebare ciudată. Pot să vă spun că sunt foarte mulţumit de felul în care Ludovic Orban îşi face treaba ca premier. În continuare eu cred că Ludovic Orban este cea mai bună soluţie de premier, fie premier plin, fie interimar. Nu cunosc că ar exista o astfel de discuţie şi nu cred că ar avea sens o astfel de preocupare. Sunt foarte mulţumit şi îmi doresc să continue Ludovic Orban”.

Chestionat despre comisia constituită de Biroul Executiv al PNL privind alegerile anticipate şi dacă a discutat cu Ludovic Orban despre subiect, şeful statului a spus că se va implica în demersul organizării acestor alegeri.

„Eu cred că sunt posibile şi mă voi implica pentru a promova conceptul de alegeri anticipate. Da, îmi doresc alegeri anticipate”, a conchis Iohannis.

Premierul Ludovic Orban a afirmat, luni seară, că e nevoie de un pact pentru declanşarea alegerilor anticipate, pentru a evita o posibilă situaţie în care parlamentarii mai multor partide să voteze învestirea Guvernului.

Şeful Executivului a mai spus că alegerile parlamentare anticipate ar trebui să aibă loc odată cu alegerile locale.

Tăriceanu: Demisia premierului pentru anticipate, un gest egoist, de desconsiderare a Parlamentului

Călin Popescu Tăriceanu consideră că o demisie a premierului pentru declanşarea alegerilor anticipate ar fi un gest "egoist", mai ales în condiţiile unei crize internaţionale generate de conflictul din Orientul Mijlociu. Liderul ALDE a mai spus că acest gest ar desconsidera Parlamentul.

"Preşedintele nu mi-a dat impresia că doreşte cu adevărat să îl preseze pe primul ministru pentru a demisiona, ci consideră ca o posibilă opţiune politică alegerile anticipate. Demisia primului ministru pentru declanşarea alegerilor anticipate trebuie să aibă o justificare foarte solidă. Declanşarea unei crize politice, în contextul în care Parlamentul a votat bugetul, dându-i practic un vot de încredere actualului Guvern, necesită o explicaţie foarte serioasă, chiar dacă din anumite considerente de ordin politic aceasta ar fi soluţia dorită fie de preşedinte, fie de partidul domnului prim-ministru. Cred că nu poate să fie apanajul unui gest egoist. O criză politică este o criză politică pentru ţară. Apanajul declanşării alegerilor anticipate este de resortul Parlamentului, care ar trebui printr-o moţiune de cenzură să-l demită pe primul ministru. O demisie a premierului ar fi un gest de desconsiderare a Parlamentului", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, joi, la Antena 3.

Acesta a spus că liderii politici ar trebui să fie responsabili şi să analizeze acest scenariu dincolo de interesele electorale.

"De aproape o săptămână, criza internaţională care a izbucnit ca urmare a situaţiei din Iran şi din Irak. În acest context, credeţi că pentru România cea mai bună soluţie ar fi să-şi declanşeze propria criză politică? Aceste consideraţii ar trebui avute în vedere de toţi cei care sunt responsabili politic. Ar trebui să analizeze cu foarte multă grijă, dincolo de anumite interese electorale. (...) Cred că preşedintele şi premierul vor reflecta foarte profund la această soluţie", a explicat Călin Popescu Tăriceanu.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici