Klaus Iohannis, despre depăşirea mandatului de către un judecător CCR: Consider că este o problemă/ Primul actor care respectă cu sfinţenie Constituţia trebuie să fie chiar Curtea

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, fiind întrebat de mandatul unui judecător de la Curtea Constituţională care a depăşit zece ani în condiţiile în care în Constituţie scrie că mandatele sunt de nouă ani, că "e foarte regretabil să avem această situaţie".

1004 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis, despre depăşirea mandatului de către un judecător CCR: Consider că este o problemă/ Primul actor care respectă cu sfinţenie Constituţia trebuie să fie chiar Curtea

Klaus Iohannis, despre depăşirea mandatului de către un judecător CCR: Consider că este o problemă/ Primul actor care respectă cu sfinţenie Constituţia trebuie să fie chiar Curtea

”Da, consider că este o problemă şi nu este deloc o problemă simplă. Într-adevăr, toată lumea se aşteaptă ca primul actor care respectă cu sfinţenie Constituţia să fie chiar Curtea Constituţională şi află în ultima vreme că au apărut îndoieli, au apărut semne de întrebare printr-o decizie a Curţii, care chiar ea declară că un mandat nu poate sub nicio formă depăşi nouă ani. În fapt, este un judecător care se află deja de zece ani acolo. Nu e simplu să tranşăm această chestiune, dar e foarte regretabil să avem această situaţie, fiindcă prin tolerarea acestor mandate mai lungi, ca să nu mă exprim altfel, chiar Curtea Constituţională s-a pus singură în situaţia să-i fie chestionată respecterea supremaţiei Constituţiei, aşa cum scrie în Constituţie”, a declarat Klaus Iohannis.

El a mai precizat că, în cazul în care mandatul unui judecător constituţional se termină, acest lucru se constată de preşedintele Curţii, nu de preşedintele României.

”Dacă sunt alte cauze pentru care trebuie să se termine mandatul unui judecător constituţional aceast-ă decizie se ia în plenul Curţii. Deci preşedintele României nu are nicio atribuţie practică în a constata vacanţa unui mandat”, a adăugat Iohannis.

Magistratul Bogdan Mateescu a transmis, pe 31 mai, pe Facebook, faptul că un judecător constituţional stă în funcţie de 10 ani, deşi CCR a stabilit că e neconstituţional mecanismul prin care se tinde la depăşirea termenului de 9 ani. El a transmis că situaţia juridică e "neatinsă", în pofida deciziei CCR "general obligatorii". Ulterior, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat, pe pagina sa de Facebook, că, până la intrarea în vigoare a normelor de modificare a Legii nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, aceasta se aplică în forma actuală.

Petre Lăzăroiu, unul dintre cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale a României, a fost numit în funcţie în anul 2008, de către preşedintele României de atunci, pentru un mandat de 2 ani, iar de la 2 iunie 2010 pentru un mandat complet de 9 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici