Klaus Iohannis, despre războiul din Ucraina: Suntem în faţa unui test istoric

„Suntem în faţa unui test istoric”, spune Klaus Iohannis despre războiul din Ucraina, în timpul discursului ţinut la Reuniunea Liderilor de la München. El face un apel la unitate în faţa liderilor NATO.

213 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis, despre războiul din Ucraina: Suntem în faţa unui test istoric

Klaus Iohannis, despre războiul din Ucraina: Suntem în faţa unui test istoric

„Prezenţa dumneavoastră la Bucureşti evidenţiază rolul cheie al României, ca promotor activ al securităţii şi stabilităţii, la graniţa a două zone de importanţă strategică pentru securitatea europeană, euro-atlantică şi globală: regiunea extinsă a Mării Negre şi Balcanii de Vest. Războiul iraţional declanşat de Rusia la 24 februarie nu este doar o agresiune împotriva Ucrainei, ci un atac frontal împotriva valorilor şi principiilor noastre fundamentale, care susţin arhitectura de securitate euro-atlantică. Ne confruntăm acum cu un test istoric al forţei noastre colective, al hotărârii şi al valorilor noastre democratice.
La nouă luni de la începutul conflictului din Ucraina, unele lecţii au devenit evidente. Două rezultate particulare sunt deja foarte clare. În primul rând, parteneriatul nostru transatlantic a ieşit mai puternic din această criză. În al doilea rând, regiunea Mării Negre şi-a demonstrat importanţa strategică pentru securitatea euro-atlantică şi stabilitatea globală”, spune Klaus Iohannis la Reuniunea Liderilor de la München.

El afirmă că „unitatea transatlantică a oferit o surpriză strategică Rusiei”.

„Comunitatea euro-atlantică iese mai puternică şi mai robustă din această criză. Suntem mai uniţi şi mai determinaţi să ne protejăm valorile noastre fundamentale: democraţia, drepturile omului, statul de drept şi dreptul fiecărei naţiuni de a-şi alege prietenii şi aliaţii. Unitatea înseamnă, de asemenea, solidaritate. Solidaritatea noastră cu Ucraina trebuie să continue, în mod coordonat. Toţi partenerii ar trebui să continue să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a-şi apăra suveranitatea şi democraţia, atâta timp cât este nevoie. România, în calitate de stat membru NATO şi UE cu cea mai lungă graniţă cu Ucraina, a fost în prima linie a răspunsului la această criză multidimensională provocată de agresiunea Rusiei: gestionarea fluxului de peste 2,9 milioane de refugiaţi ucraineni care au intrat în România, asigurarea livrării de asistenţă umanitară substanţială din partea României şi a altor ţări şi facilitarea tranzitului de cereale şi alte produse agricole ucrainene pentru a preveni o criză alimentară globală - peste 8,4 milioane de tone au tranzitat România. Aceste eforturi de sprijin ar trebui să rămână prioritare pe agenda transatlantică”, adaugă şeful statului.

Totodată, Iohannis aptreciază că „summitul istoric al NATO de la Madrid a fost un punct de cotitură pentru o descurajare şi o apărare mai puternică şi mai coerentă pe flancul estic al NATO”.

„Noul Concept Strategic a recunoscut Marea Neagră ca o regiune de importanţă strategică pentru Alianţă, aşa cum noi, în România, susţinem de mult timp. Un răspuns adecvat la provocările cu care ne confruntăm cu toţii trebuie să fie construit în jurul obiectivului de creştere a rezilienţei Aliaţilor, a statelor membre UE, dar şi a partenerilor noştri vulnerabili, în special în regiunea Mării Negre. Mă bucur să constat că formate de cooperare regională precum Bucureşti 9 şi Iniţiativa celor trei mări şi-au adus contribuţia substanţială în acest sens. Folosesc acest prilej pentru a-mi exprima recunoştinţa faţă de aliaţii şi prietenii noştri care şi-au dovedit unitatea şi solidaritatea, asigurând cea mai substanţială prezenţă militară aliată de până acum în regiunea Mării Negre şi pe întregul Flanc Estic. Regiunea Mării Negre a fost mult timp principala ţintă a comportamentului agresiv al Rusiei şi a sondării angajamentului nostru faţă de securitatea şi stabilitatea regională. Am văzut acest lucru odată cu războiul din Ucraina. În plus, ţări precum Republica Moldova şi Georgia sunt cele mai vulnerabile la consecinţele acestui război”, menţionează Iohannis.

Klaus Iohannis a făcut apel la dezvoltarea de politici pe termen lung de sprijin pentru Ucraina, Republica Moldova şi Georgia.

„Sprijinul nostru ar trebui să asigure că aceste ţări devin autosuficiente şi capabile să facă faţă provocărilor hibride. Ca parte a deciziilor îndrăzneţe de sprijinire a partenerilor noştri, Ucrainei şi Republicii Moldova li s-a acordat statutul de candidat la Uniunea Europeană, în timp ce perspectiva europeană a Georgiei a fost recunoscută. România a fost, în mod tradiţional, unul dintre cei mai mari susţinători ai legăturilor mai strânse dintre Uniunea Europeană şi aceste ţări. De asemenea, în sprijinul Republicii Moldova, am lansat, alături de Germania şi Franţa, Platforma de Sprijin pentru Moldova, pentru a mobiliza asistenţa financiară din partea comunităţii internaţionale şi pentru a susţine reformele necesare pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În acelaşi timp, România îi asigură între 80% şi 90% din necesarul de energie electrică. Un ultim aspect - trebuie să luăm în considerare beneficiul cooperării transatlantice pe termen lung. Îmbinând coordonarea şi complementaritatea, vom asigura adaptarea cu succes a relaţiei transatlantice la realităţile, provocările şi oportunităţile actuale. Ca o condiţie prealabilă, trebuie să garantăm securitatea şi stabilitatea regiunii Mării Negre în ansamblu”, încheie Iohannis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici