Klaus Iohannis l-a numit pe Nelu Tătaru în funcţia de ministru al Sănătăţii

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul de numire a lui Nelu Tătaru în funcţia de ministru al Sănătăţii, după ce fostul ministru, Victor Costache, a demisionat. Iohannis a menţionat legat de circulaţia bunurilor şi închiderea graniţelor că le va spune liderilor UE că este nevoie de lanţuri de aprovizionare functionale, că trebuie eliminate barierele si evitarea aparitiei altor blocaje. Iohannis a declarat tot în contextul închiderii mai multor graniţe că va face demersuri pentru întoarcerea românilor care nu au apucat să revină în ţară.

8118 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis l-a numit pe Nelu Tătaru în funcţia de ministru al Sănătăţii

Iohannis susţine o nouă declaraţie de presă la ora 14.00

Redăm cele mai importante declaraţii:

- Am luat act de demisia domnului Costache şi am semnat decretul de numire a noului ministru. Domnul Tătaru cunoaşte foarte bine care este situaţia în acest moment în domeniul sanitar şi trebuie să ia urgent toate măsurile necesare pentru combaterea răspândirii infectării cu noul coronavirus.

- Domnul Tătaru va depune jurământul în cursul acestei zile.

- Începând cu ora 17:00 voi participa la o videoconferinţă cu membrii Consiliului European, dedicată măsurilor legate de combaterea efectelor pandemiei Covid-19. Pandemia afectează puternic toate statele membre ale UE şi este nevoie de acţiune comună susţinută la nivelul Uniunii pe multiple paliere pentru a încerca să limităm pe cât posibil efectele negative ale acestei crize.

Pandemia afecteaza puternic toate statele UE

- Pandemia afecteaza toate statele UE si este nevoie de colaborare pentru a micsora efectele epidemiei. Din perspectiva noastra intentionez sa subliniez in cadrul acestor discutii o serie de aspecte importante pentru noi

- Au fost demarate achizitii de echipamente destinate combaterii epidemiei. Este important ca aceste proceduri sa fie finalizate cat mai rapid pentru ca statele menbre sa intre in posesia echipamentelor medicale

- A devenit cruciala dezvoltarea permanenta a procedurilor de achizitii comune ale UE lansate pentru echipamente medicale. Foarte important. Romania e primul stat membru UE care a primit acceptul comisiei pentru constituirea aceste rezerve a UE pe teritorul tarii noastre. Achizitia derulata de Romania va viza echipamente medicale de protectie, masti, ventilatoare

- Voi prezenta eforturile pe care Romania le face deja in proiect. Voi solicita o finantare mai consistenta si voi arata disponibiltatea Romaniei de a se implica mai mult in aceste zone din mecanism. Cand aceste materiale vor fi disponibile vom putea sa solicitam si noi parte din aceste rezerve.

- Libera circulatie a bunurilor e esentiala. Intr-o prima etapa achizitia derulata de Romania, in numele UE, in limita sumei de 10 milioane de euro, va viza echipamente medicale de protectie, masti si costume individuale de protectrie si ventilatoare

-Libera circulaţie a bunurilor e esenţială şi pentru menţinerea activităţii economice

- Avem nevoie de lanturi de distributie functionale. CE a eliberat o serie de recomandari in acest sens. Le voi transmite partenerilor din UE ca avem nevoie de lanturi de aprovizionare functionale, trebuie eliminate barierele si evitarea aparitiei altor blocaje.

 

„Facem tot posibilul pentru a asigura întoarcerea în ţară, în siguranţă, a românilor”

- Un alt aspect ar fi repatrierea cetatenilor romani. Multe state au impus restrictii de circulatie. Trebuie sa permitem sa revina cetatenilor sa revina in tarile lor de origine. Nu e o sarcina usoara avand in vedere numaru seminificativ si restrictiile impuse deja peste tot in Europa. Situatia se inrautateste constant. Facem tot posibilul pentru a le asigura intoarecerea in siguranta in tara. Cea mai vulnerabilă categorie continuă să fie lucrătorii noştri mobili, în special lucrătorii detaşaţi şi cei sezonieri.

- Romania e afectat de aceasta criza mai ales in sectorul industrial. Exista necesitatea combaterii efectelor negative asupra economiei.

- Avem nevoie de o actiune coordonata la nivelul CE. Trebuie stabilite mecanisme de recuperare a economiilor tarilor din UE. Uniunea Europeana si fiecare stat membru traverseaza o perioada extrem de dificila. Ne confruntam cu o realitate care devine din ce in ce mai dramatica. Suntem fortati sa actionam rapid

- Apel catre romani : Respecati indicatiile autoritatilor impuse de autoritati. Stati acasa pentru ca doar asa putem sa ne protejam sanatatea.


 

Premierul Ludovic Orban a anunţat joi că a primit demisia lui Victor Costache din funcţia de ministrul al Sănătăţii din motive personale şi profesionale.

Şeful Guvernului a precizat că-i va propune preşedintelui Iohannis ca portofoliul să fie preluat de Nelu Tătaru, secretar de stat din Ministerul Sănătăţii.

Victor Costache, ministrul sănătăţii, a anunţat miercuri seara că toţi bucureştenii ar putea fi testaţi pentru coronavirus. Planul pus la cale de minister este însă unul cu şanse utopice în acest moment, când România poate efectua peste 1.000 teste pe zi. Costache a făcut afirmaţia într-un interviu acordat Ştirilor ProTV.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici