Klaus Iohannis: România este hotărâtă să-şi dezvolte programul de energie nucleară

  • Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România este hotărâtă să-şi dezvolte programul de energie nucleară.
  • Şeful statului s-a referit la tehnologia Reactoarelor Modulare Mici.
  • Declaraţia a fost făcută la Bruxelles, în cadrul Summitului Energiei Nucleare.
476 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis: România este hotărâtă să-şi dezvolte programul de energie nucleară

Sursa foto: Mediafax Foto

Preşedintele Klaus Iohannis participă joi la „un summit care subliniază urgenţa acţiunii climatice şi importanţa energiei nucleare în tranziţia energetică globală”.

„Acest summit are o semnificaţie profundă, fiind organizat ca urmare a includerii emblematice a energiei nucleare în Evaluarea Globală la COP28 în Dubai. Schimbările climatice reprezintă o provocare globală care necesită acţiune coordonată şi măsuri ambiţioase. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică joacă un rol crucial în facilitarea cooperării în vederea creşterii dezvoltării noastre sociale şi economice. Cooperarea României cu Agenţia va continua în timp ce ne îndreptăm spre un viitor mai durabil şi mai sigur din punct de vedere energetic”, a spus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit şi despre strategia României în ceea ce priveşte energia nucleară.

„România este hotărâtă să-şi dezvolte programul de energie nucleară prin sporirea capacităţii de producţie la scară largă şi prin implementarea tehnologiei inovatoare a Reactoarelor Modulare Mici, în colaborare cu Statele Unite ale Americii şi alţi parteneri cheie. Mai mult decât atât, ne propunem să devenim un lider regional în operarea şi implementarea energiei nucleare, în formarea forţei de muncă specializate, şi un hub al lanţului de aprovizionare pentru producţia de energie nucleară. În dezvoltarea programului naţional de energie nucleară, suntem dedicaţi siguranţei publicului şi mediului, operării instalaţiilor noastre în condiţii de siguranţă şi respectării depline a cerinţelor de neproliferare asumate”, a mai spus Iohannis.

În încheiere, şeful statului a făcut „un apel la acţiune unitară care să valorifice potenţialul masiv al energiei nucleare” pentru un viitor cu emisii zero şi sigur din punct de vedere energetic.

„Mă aştept ca Summitul de astăzi să consolideze angajamentul faţă de expansiunea energiei nucleare în mixul energetic din Uniune Europeană şi în cel global. Acest angajament este esenţial pentru deblocarea investiţiilor în timp util, pentru consolidarea lanţurilor de aprovizionare şi pentru formarea următoarei generaţii de specialişti în energie nucleară. Salut paşii recenţi efectuaţi în acest sens de către Comisia Europeană, cum ar fi Alianţa Industrială Europeană pentru Reactoarele Modulari Mici.Trebuie să ne asigurăm că ambiţiile noastre în domeniul energiei nucleare beneficiază de un sprijin financiar adecvat, luând în considerare şi rolul energiei nucleare în accelerarea decarbonizării. Combinarea finanţării publice şi private este esenţială în crearea unui model de afaceri, uşor de replicat, pentru implementarea accelerată a energiei nucleare. Trebuie să ne extindem investiţiile în cercetare, proiecte demonstrative şi dezvoltarea de noi materiale şi tehnologii nucleare”, a precizat Klaus Iohannis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici