Klaus Iohannis: Spre deosebire de artişti, ultimele guvernări propun românilor iluzorii programe de finanţare a investiţiilor în cultură

Klaus Iohannis a declarat, la ceremonia de decorare a lui Ion Dichiseanu, a scuptorului şi pictorului Alexandru Ghilduş, a directorului general al Muzeul de Istorie, că spre deosebire de artişti, ultimele guvernări au propus „iluzorii programe de finanţare a investiţiilor în cultură şi patrimoniu”.

390 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis: Spre deosebire de artişti, ultimele guvernări propun românilor iluzorii programe de finanţare a investiţiilor în cultură

Klaus Iohannis: Spre deosebire de artişti, ultimele guvernări propun românilor iluzorii programe de finanţare a investiţiilor în cultură

„Am ocazia astăzi ca, în numele Statului Român, să evidenţiez contribuţia pe care aţi adus-o, fiecare dintre dumneavoastră în domeniul său, culturii şi patrimoniului ţării noastre. Sunteţi renumiţi pentru cercetarea izvoarelor trecutului, sunteţi iubiţi pentru împărtăşirea cu publicul a bogăţiei verbului şi a gestului scenic, sunteţi apreciaţi pentru măiestria culorii şi formei în pictură şi design. Vă doresc, doamnă Filitti, domnule Dichiseanu, domnule Mavrodin, domnule Ghilduş, să rămâneţi şi pe mai departe în mintea, în privirea şi în sufletul multor generaţii de români”, a afirmat Klaus Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni.

Acesta a amintit de Summitul de la Sibiu din 9 mai, unde cultura a fost plasată în rândul domeniilor prioritare ale UE, pe agenda strategică a Uniunii.

„În urma Summitului de la Sibiu din 9 Mai 2019, agenda strategică a Uniunii Europene a plasat cultura în rândul domeniilor prioritare ale Uniunii noastre. „Vom investi în cultură şi în patrimoniul nostru cultural, care se află la baza identităţii noastre europene” este un angajament al fiecăruia dintre statele membre şi al Uniunii în ansamblu. Proiectul european este opţiunea conştientă a europenilor responsabili de asumarea învăţămintelor trecutului. A investi în cultură şi în patrimoniul cultural înseamnă nu doar a asigura exerciţiul unui drept fundamental al fiecărui european, ci şi a întări coeziunea şi competitivitatea Uniunii. În faţa publicului, artiştii nu se pot prezenta altfel decât prin opera lor”, a completat Iohannis.

Şeful statului a adăugat că ultimele guvernări nu s-au ocupat de investiţii în cultură, ci doar au făcut propagandă.

„Spre deosebire de artişti, ultimele guvernări propun românilor iluzorii programe de finanţare a investiţiilor în cultură şi în patrimoniu, ale căror unice rezultate sunt noi şi noi acte normative, birocraţie şi propagandă. Ca şi în alte domenii, şi în cultură trebuie să revenim la normalitatea unei guvernări al cărei scop trebuie să fie valorificarea deplină a potenţialului creator al naţiunii”, a explicat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a mai spus că sunt vizibile contribuţiile artiştilor la societatea românească.

„Patrimoniul nostru cultural şi operele care îl îmbogăţesc zi de zi sunt cele mai vizibile contribuţii ale societăţii româneşti la desăvârşirea identităţii europene - ca spaţiu de valori şi proiecte comune. Şi dacă astăzi, în teatru, etnografie, muzeologie, pictură, design ori diplomaţie culturală, numele dumneavoastră sunt cunoscute şi rostite cu respect, este şi pentru că România şi-a regăsit în dialogul cultural internaţional locul binemeritat. Aţi avut o contribuţie deosebită, domnule Andrei Ţărnea, doamnă Paulina Popoiu, domnule Ernest Oberlaender-Târnoveanu, la succesul unui astfel de exerciţiu de dialog cultural european: Sezonul cultural România-Franţa. Doresc să vă felicit astăzi încă o dată!”, a subliniat Preşedintele României.

El a avut şi un mesaj pentru artiştii prezenţi joi la Palatul Cotroceni.

„Pe scena unei lumi tot mai interesate de diversitate, cultura română se prezintă cu cinste prin valoarea noilor sale generaţii de artişti. Pentru mulţi dintre aceştia operele dumneavoastră sunt repere ale excelenţei. Vă doresc să rămâneţi, şi pe mai departe, o sursă de energie şi inspiraţie pentru cei tineri şi să contribuiţi la prestigiul culturii române, mulţi ani de-acum înainte! Vă felicit şi vă mulţumesc!”, a conchis Iohanis.

La Palatul Cotroceni a avut loc joi ceremonia de decorare a actorului Ion Dichiseanu, a lui Alexandru Ghilduş, constructor, pictor, sculptor şi decorator român, a istoricului Georgeta Filitti, a lui Ernest Oberlander - Târnoveanu, director general al Muzeului Naţional de Istorie a României, Bucureşti, a directorului general al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” Paula Popoiu, a lui Andrei Ţărnea, comisar al sezonului cultural Romania – Franţa, şi a lui Henri Mavrodin, artist plastic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici