Kovesi: Trebuie o consultare prealabilă cu procurorul general la propunerea procurorilor şefi

Şeful Ministerului Public, Codruţa Kovesi, a afirmat, joi, după anunţarea votului CSM de respingere a Monicăi Şerbănescu la şefia DNA, că este foarte important să existe o consultare prealabilă cu procurorul general atunci când sunt propuşi procurori şefi.

18 afișări
Imaginea articolului Kovesi: Trebuie o consultare prealabilă cu procurorul general la propunerea procurorilor şefi

Kovesi: Trebuie o consultare prealabilă cu procurorul general la propunerea procurorilor şefi (Imagine: Mediafax Foto)

"Trebuie să existe o oarecare consultare prealabilă cu procurorul general, pentru că nu poţi să implementezi un proiect managerial cu persoane care nu cred în acelaşi lucru ca şi tine", a declarat Codruţa Kovesi.

Întrebată de faptul că ministrul Justiţiei nu ar fi consultat-o în ceea ce priveşte propunerea Monicăi Şerbănescu în funcţia de şef la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), procurorul general a spus că a aflat de la televizor despre desemnarea acesteia.

"Eu am aflat despre această propunere în această funcţie de la televizor, la fel cum aţi aflat şi dumneavoastră", a precizat Kovesi.

Procurorul general a spus că au fost consultări prealabile cu ministrul Justiţiei referitoare la organizarea DNA şi a celorlalte structuri ale Ministerului Public, însă de propunerea Monicăi Şerbănescu a aflat de la televizor.

Kovesi a mai spus că prestaţia de joi a Monicăi Şerbănescu nu a convins-o că este omul potrivit pentru DNA, o structură specializată. Ea a adăugat că a făcut o evaluare a procurorului Şerbănescu discutând inclusiv cu şefii ierarhici pe care aceasta i-a avut ca magistrat.

În opinia lui Kovesi, proiectul de management propus de Monica Şerbănescu este făcut în termeni generali, "prezentând câteva vulnerabilităţi", fără însă să stabilească criteriile.

De asemenea, Codruţa Kovesi a apreciat că măsurile pentru conducerea DNA prezentate de Şerbănescu sunt redate într-un limbaj general, fără să menţioneze în ce mod va rezolva problemele instituţiei.

Totodată, Kovesi a amendat faptul că deşi a trecut un timp îndelungat de la propunerea Monicăi Şerbănescu, planul de management al acesteia a putut să îl citească abia în şedinţa de joi.

Pe de altă parte, Kovesi a spus că măsurile privind îndeplinirea condiţionalităţilor impuse de Comisia Europeană nu are termene stabilite. "Planul este valabil pentru orice unitate de Parchet, dar nu m-a convins pentru această unitate specializată, DNA", a afirmat Kovesi.

Kovesi a subliniat că va lucra cu oricine va fi desemnat la DNA, la fel cum lucrează şi cu cei pe care i-a găsit în instituţie atunci când a fost numită ca procuror general.

Întrebată dacă există un conflict între ea şi Şerbănescu, Kovesi a respins acest lucru, spunând că în şedinţa de joi şi-a exercitat dreptul de a pune întrebări, pe care le consideră tehnice şi la obiect.

Procurorul general Codruţa Kovesi a fost singurul membru al CSM care, la audiere, a pus întrebări ce vădit au deranjat-o pe Monica Şerbănescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici