Laszlo Tokes: Sistem de autonomii peste tot unde trăiesc maghiari

Europarlamentarul Tokes Laszlo, cel care va deschide lista comună a maghiarilor pentru alegerile europarlamentare, a declarat, duminică, în conferinţa de presă de după semnarea înţelegerii între UDMR şi CNMT, că îşi doreşte realizarea unui sistem de autonomii peste tot unde trăiesc maghiari.

19 afișări
Imaginea articolului Laszlo Tokes: Sistem de autonomii peste tot unde trăiesc maghiari

Laszlo Tokes: Sistem de autonomii peste tot unde trăiesc maghiari

Tokes a spus că Forumul Maghiar de Coordonare din Transilvania, în cadrul căruia se va căuta soluţia pentru înfiinţarea în comun a Consiliului Autonomiei Culturale, chemat să creeze şi să administreze sistemul instituţional al autonomiei personale a maghiarilor din Transilvania, îi aminteşte de trecutul UDMR.

"De fapt, reuşim să reinstalăm, într-un fel, un for democratic în relaţia noastră de coordonare şi în viaţa noastră publică, a maghiarilor din Transilvania. De aceea, consider foarte importantă crearea acestui for de coordonare. În mod subiectiv, cel care se referă la Consiliul de Autonomie al Maghiarilor din Bazinul Carpatin, din care reiese că ne gândim nu numai în contextul autonomiei maghiarilor din România, ci ne gândim într-un sistem de autonomii pentru toate comunităţile maghiare de peste hotare. În cooperarea cu Ungaria, sperăm ca această cooperare se va îmbunătăţi, putem să ne prezentăm să articulăm interesele naţionale din Ungaria ale maghiarilor şi ale maghiarilor în teritoriile de peste hotare, în mod unit şi cu mai mari şanse de reuşită", a declarat Tokes.

După conferinţa de presă, Tokes a declarat că sistemul de autonomii pentru toate comunităţile maghiare de peste hotare pe care îl doreşte este convergent cu Declaraţia de la Esztergom, din anul 2004.

"Este convergentă această declaraţie a mea cu documentul din Esztergom. Este evident că stăruinţele noastre fac parte dintr-un proces mai îndelungat, prin care dorim unificarea peste hotare a maghiarimii sfărâmate, după primul Război Mondial, în mai multe bucăţi, respectiv introducerea unui sistem care ne-ar ajuta în supravieţuire, pentru că peste tot maghiarimea este în descreştere şi în defensivă, în general. Deci, dacă nu oprin acest proces de descreştere, chiar existenţa noastră pe lung parcurs intră în pericol. Şi de aceea ne străduim la această politică de unitate", a precizat Tokes.

Declaraţia de la Esztergom, adoptată în 2004, se află în preambulul "Cărţii celei Mari", fiind purtată de FIDESZ prin toate ţările în care trăiesc maghiari, cu scopul de a fi semnată de un număr cât mai mare de persoane şi a putea fi prezentată ca document Uniunii Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici