LEGEA BUGETULUI pentru 2016 - Parlamentul a adoptat proiectul Legii bugetului de stat pe 2016 şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale pe 2016 - FOTO

Plenul reunit al celor două Camere a adoptat, marţi, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2016, într-un ritm accelerat, precum şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale pe 2016, pe articole şi anexe, fără amendamente aduse, votul final fiind programat, pentru ambele legi, miercuri.

3658 afișări
Imaginea articolului LEGEA BUGETULUI pentru 2016 - Parlamentul a adoptat proiectul Legii bugetului de stat pe 2016 şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale pe 2016 - FOTO

Parlamentul continuă dezbaterile asupra bugetului, votând accelerat ordonatorii de credite

Parlamentul a început, marţi dimineaţă, în jurul orei 10.30, dezbaterea anexelor ordonatorilor de credite, adoptându-le într-un ritm alert.

Senatorii şi deputaţii nu au adoptat niciun amendament în plus, din lista celor respinse, fiind adoptate doar modificările propuse de către comisiile de buget-finanţe.

UPDATE - Parlamentul a adoptat proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale pe 2016. Miercuri, votul final

Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului a adoptat, marţi, într-un ritm alert, proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale pe 2016, pe articole şi anexe, fără amendamente aduse, miercuri urmând să dea votul final.

Parlamentarii au adoptat articolele şi anexele într-un ritm alert, fără comentarii sau voturi împotrivă, după ce ministrul Muncii, Anca Costea, a prezentat cifrele cheie ale bugetulului asigurărilor sociale.

Pentru anul 2016, veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat sunt estimate la 52,59 miliarde lei, din care 99,4% sunt aferente sistemului public de pensii, iar cheltuielile totale ajung la circa 52,37 de miliarde de lei, din care 99,8% pentru sistemul public de pensii.

Bugetul este programat cu un excedent de 228,9 milioane lei, reprezentând rezultatul financiar al sistemului pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

Costea a precizat că veniturile totale ale bugetului de asigurări sociale sunt cu 4,7% mai mici faţă de cele de anul trecut, pe fondul scăderii cu 4,4% a veniturilor sistemului public de pensii şi al creşterii cu 5,9% a veniturilor sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

Pentru susţinerea în totalitate a cheltuielilor finanţate din acest buget pentru 2016 se alocă o subvenţie de 14,49 miliarde lei de la bugetul de stat, cu 22,4% mai mică decât cea de anul trecut.

Din totalul cheltuielilor aferente sistemului public de pensii, 98,8% vor fi destinate asistenţei sociale şi 1,2% pentru administrarea sistemului public de pensii, respectiv cheltuieli de personal, bunuri şi servicii, dobânzi datorate Trezoreriei şi active nefinanciare.

"Din totalul cheltuielilor pentru sistemul de accidente de muncă şi boli profesionale, 90,9% vor fi alocate pentru asistenţă socială şi avem în vedere pensii de invaliditate datorate accidentelor de muncă sau bolilor profesionale, ajutoare sociale în caz de invaliditate, 0,8% contribuţii de sănătate plătite la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele aflate în concediul medical şi 8,3% pentru funcţionarea sistemului, respectiv cheltuieli de personal, bunuri şi servicii, active nefinanciare", le-a transmis ministrul parlamentarilor.

Fondurile destinate plăţii pensiilor din sistemul public pentru 2016 sunt de 50,74 miliarde lei, cu o pondere de 6,8% din PIB. Principala măsură pentru anul viitor o reprezintă majorarea valorii punctului de pensie cu 5%, la 871,7 lei. Aceasta are un impact de 2,42 miliarde lei, aferent unui număr de 4,68 milioane de pensionari care vor beneficia de indexarea pensiilor cu 5%.

O altă măsură vizează acordarea indicelui de corecţie de 1,09% pentru circa 150.000 de pensionari care ar urma să se înscrie în sistemul public de pensii anul viitor.

Bugetul alocă pentru anul viitor 318 milioane lei pentru biletele de tratament balnear şi recuperarea capacităţii de muncă, 540 milioane lei pentru ajutoarele de deces, iar 439 milioane lei reprezintă suma alocată bunurilor şi serviciilor, respectiv pentru taxele poştale percepute la transmiterea pensiilor la domiciliul pensionarilor.

Necesarul pentru plata prestaţiilor cuvenite în cazul accidentelor de muncă şi boli profesionale va fi de 103 milioane lei, astfel că suma totală alocată din acest buget cheltuielilor de personal se ridică la 190,7 milioane lei.

Bugetul asigurărilor pentru şomaj cuprinde venituri estimate la 1,89 miliarde lei, din care 84,1% sunt aferente sistemului asigurărilor pentru şomaj şi 15,9% revin fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale. Cheltuielile bugetului asigurărilor pentru şomaj sunt de 1,38 miliarde lei, din care 98,4% pentru sistemul asigurărilor pentru şomaj şi 1,6% pentru plata creanţelor salariale.

Comisiile de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor au dat raport de admitere, cu unanimitate de voturi, fără amendamente.

Votul final în Parlament pentru bugetul de stat şi al asigurărilor sociale este programat pentru miercuri.

Deputaţii şi-au suplimentat bugetul cu 18 milioane de lei peste suma de care spuneau că au nevoie

Camera Deputaţilor şi-a aprobat, luni seară, un buget de 358,7 de milioane de lei, luând sume de la Ministerul de Finanţe, acesta fiind cu 18 milioane de lei mai mare decât cel votat de deputaţi în plen şi anunţat ca fiind bugetul de care forul are nevoie în 2016.

Astfel, Guvernul a transmis Camerei Deputaţilor un buget total de 313,7 milioane de lei, din care 295,7 milioane erau credite bugetare, diferenţa fiind fondurile din surse proprii (închirieri de săli, evenimente, etc).

În plenul Camerei Deputaţilor, luni, a fost votat, însă, un buget de aproximativ 340,7 de milioane de lei, deputaţii afirmând că aceasta este suma de care au nevoie pentru a acoperi toate cheltuielile cu salarizarea personalului, în urma majorărilor decise de Guvern. Această propunere a Camerei Deputaţilor a fost respinsă de Ministerul de Finanţe, care a anunţat că sumele de care deputaţii au nevoie - în special pentru plata funcţionarilor care lucrează în instituţie - vor fi alocate forului la rectificarea bugetară din vară.

Camera Deputaţilor a solicitat însă retrimiterea proiectului de buget pe anul 2016 la comisiile de specialitate, majorându-şi, prin vot, bugetul, în ciuda opoziţiei Ministerului de Finanţe. Deputaţii au luat sumele de care aveau nevoie din bugetul Ministerului de Finanţe, de la capitolul "acţiuni generale". Amendamentul adoptat a fost de suplimentare a bugetului cu suma de 45 de milioane de lei, însă această sumă depăşeşte pragul de circa 340,7 de milioane de lei - buget total - de care deputaţii spuneau că au nevoie.

Mai mult, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, a anunţat că suplimentarea se va face cu 45 de milioane de lei la bugetul format doar din bani publici, fără să anunţe şi sumele de care Camera Deputaţilor dispune prin venituri proprii. Astfel, luni, Viorel Ştefan a anunţat că bugetul Camerei Deputaţilor va fi de aproximativ 340,7 de milioane de lei - aşa cum a fost votat în plen - fără să menţioneze cele 18 milioane de lei, venituri proprii.

În aceste condiţii, luând în calcul banii de la buget, precum şi banii din surse proprii, bugetul total al Camerei Deputaţilor ajunge la 358,7 de milioane de lei, cu 18 milioane în plus faţă de necesar.

Acest buget, mărit considerabil faţă de propunerea Guvernului, de numai 313,7 milioane de lei, va fi aprobat, cel mai probabil marţi, în cadrul dezbaterilor asupra bugetului de stat pe 2016.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici