Legea camerelor de comerţ şi a registrului comerţului, neconstituţională

Curtea Constituţională a decis, joi,că este neconstituţională Legea care a modificat actul normativ privind camerele de comerţ din România şi pe cel referitor la registrul comerţului.

45 afișări
Imaginea articolului Legea camerelor de comerţ şi a registrului comerţului, neconstituţională

Legea camerelor de comerţ şi a registrului comerţului, neconstituţională (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"În şedinţa din data de 10 decembrie 2009, Curtea Constituţională a soluţionat, în cadrul controlului anterior promulgării legii, prevăzut de art.146 lit.a) din Constituţie, sesizarea asupra neconstituţionalităţii Legii pentru modificarea şi completarea Legii camerelor de comerţ din România nr.335/2007 şi a Legii nr.26/1990 privind registrul comerţului, sesizare formulată de un număr de 56 de deputaţi", informează CC.

În urma deliberării, Curtea Constituţională a constatat, cu majoritate de voturi, că legea este neconstituţională.

Motivarea soluţiei va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

În 3 noiembrie, deputaţii au adoptat cu 242 voturi "pentru", 36 de voturi "împotrivă" şi opt abţineri, propunerea legislativă privind trecerea oficiilor de Registru al Comerţului de la Ministerul Justiţiei la Camerele de Comerţ.

Deputaţii PDL au propus ca votul asupra proiectului să fie prin apel nominal, dar, această propunere a fost respinsă de plen, iar parlamentarii au votat deschis, prin ridicarea mâinii.

În şedinţa de plen din 2 noiembrie a Camerei Deputaţilor, din reprezentanţii PDL s-au pronunţat împotriva proiectului, în timp ce PSD şi PNL l-au susţinut.

Camera Deputaţilor a fost for decizional în legătură cu această propunere legislativă.

Camera Deputaţilor nu a reuşit, în precedenta sesiune parlamentară, să ia o decizie în privinţa iniţiativei legislative de trecere a ONRC de la Ministerul Justiţiei la Camerele de Comerţ, deoarece nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptare. În favoarea propunerii legislative au votat atunci 157 deputaţi, 71 au fost împotrivă şi un deputat s-a abţinut, însă, fiind vorba de o lege organică, ar fi trebuit să întrunească, pentru a fi adoptată, 163 de voturi.

Acest proiect prevedea trecerea Oficiului Registrului Comerţului din subordinea Ministerului Justiţiei în sistemul Camerelor de Comerţ şi a fost iniţiată, în 2008, de parlamentari din PSD, PNL, UDMR şi din partea minorităţilor naţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici