Legea offshore modificată de deputaţii PSD: Cote mărite la impozitarea veniturilor suplimentare

Comisiile reunite ale Camerei Deputaţilor au adoptat, marţi, în şedinţă comună, raportul privind Legea offshore, care stabileşte modul de exploatare a gazelor din Marea Neagră, cu noi amendamente. Astfel, Legea offshore este trimisă spre votul final din Camera Deputaţilor.

1543 afișări
Imaginea articolului Legea offshore modificată de deputaţii PSD: Cote mărite la impozitarea veniturilor suplimentare

Legea offshore modificată de deputaţii PSD: cote mărite la impozitarea veniturilor suplimentare

Deputaţii PSD au propus şi au adoptat schimbarea modului de impozitare a veniturilor suplimentare obţinute de investitori prin Legea offshore, prin votul dat marţi în comisiile reunite din Camera Deputaţilor.

Marţi, Comisia economică şi pentru energie, Comisia pentru industrii şi servicii, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci şi Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului au discutat în şedinţă comună Raportul comun pentru „Legea privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore”, ca urmare a cererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis şi după ce o primă formă a fost adoptată de Senat.

Comisiile reunite ale Camerei Deputaţilor au votat modificarea articolului 19 alineat (3) faţă de forma adoptată de Senat, la propunerea Grupului parlamentar PSD.

Măsura legislativă prevede, în forma adoptată de Senat, că: „Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore prevăzute la alin. (1) se calculează prin aplicarea unuia sau unor procente de calcul, după caz, asupra veniturilor suplimentare obţinute din vânzarea gazelor naturale extrase din perimetrele offshore, aşa cum acestea sunt determinate potrivit Anexei nr. 2 care face parte integrantă din prezenta lege, impozit din care se deduce valoarea investiţiilor în segmental upstream. Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore ţine seama de preţul de referinţă stabilit de ANRM pentru calculul redevenţelor. Tranzacţiile desfăşurate sub preţul de referinţă se impozitează la preţul de referinţă. Procentele de calcul a impozitului se calculează pe baza preţurilor de vânzare a gazelor naturale practicate de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore pe baza grilei de preţuri de mai jos, ajustate anual începând cu 1 ianuarie 2019 cu indicele preţurilor de consum.”

În urma votului deputaţilor, punctul a) a rămas nemodificat: 30% din venitul suplimentar pentru preţurile de până la 85 de lei/MWh inclusiv. În schimb, la punctul b) a rămas să fie impozitate 15% din veniturile suplimentare, dar s-a adoptat ca aceste venituri să fie obţinute în urma unor preţuri mai mari decât 85 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 100 lei/MWh, faţă de formularea între 85 lei/MWh şi 100 lei/MWh inclusiv. De altfel, la toate următoarele puncte vizând impozitul suplimentar a fost modificată formularea în „mai mari decât... şi mai mici sau egale”.

În plus, la punctul c) s-a adoptat impozitarea cu 30%, faţă de 20% a veniturilor suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 100 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 115 lei/MWh. De asemenea, deputaţii PSD au modificat punctului d): „creşterea cotei de impozit la 35% faţă de 25% pentru veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 115 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 130 lei/MWh”.

La punctul e) impozitarea a fost votată în Comisiile reunite ale Camerei Deputaţilor la 40% faţă de 30% pentru veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 130 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 145 lei/MWh. De asemenea, în urma propunerii deputaţilor PSD, punctul f) a fost modificat prin creşterea cotei de impozit la 50% faţă de 35% pentru veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 145 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 160 lei/MWh.

La punctul g) s-a urcat impozitarea la 55%, faţă de 40%, a veniturilor suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 160 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 175 lei/MWh. De asemenea, deputaţii PSD au modificat punctul h), respectiv creşterea cotei de impozit la 60% faţă de 45% pentru veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 175 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 190 lei/MWh.

La punctul i) s-a votat în Comisiile reunite ale Camerei impozitarea cu 70%, faţă de 50%, a veniturilor suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri care depăşesc 190 lei/MWh.

Modificări ale impozitării veniturilor suplimentare au propus şi deputaţii UDMR Bende Sandor, Erdei-Doloczki Istavn, Serres Denes, precum şi Nicuşor Dan, deputat afiliat grupului USR, şi Ramona Dinu, senator USR.

Iniţial, în forma trimisă de preşedinte spre revizuire, alineatul (3) prevedea că limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 60% din totalul veniturilor suplimentare.

De asemenea, deputaţii PSD au propus şi au modificat alineatul (4) de la art. 19, care fusese lăsat neschimbat de Senat. Deputaţii PSD au urcat limita maximă a deducerii investiţiilor în segmental upstream, respectiv „nu poate depăşi 30% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare offshore”. Iniţial, în prima formă votată şi nemodificată de Senat, acest alineat prevedea că operatorii economici prevăzuţi la alin. (1) calculează, declară şi plătesc lunar impozitul suplimentar offshore, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care datorează impozitul.

CITEŞTE continuarea în PAGINA 2

 

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici