Legea pensiilor, în linie dreaptă la Senat. Proiectul a primit raport favorabil în comisiile de specialitate

Comisiile de buget şi pentru muncă din Senat au adoptat, marţi, un raport de admitere pentru proiectul legii pensiilor.

107 afișări
Imaginea articolului Legea pensiilor, în linie dreaptă la Senat. Proiectul a primit raport favorabil în comisiile de specialitate

Legea pensiilor, în linie dreaptă la Senat. Proiectul a primit raport favorabil în comisiile de specialitate

Raportul de admitere a fost aprobat cu 18 voturi „pentru”, unul împotrivă şi opt abţineri.

Proiectul urmează să intre pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Senatului, apoi să fie trimis Camerei Deputaţilor.

Dezbaterile pe marginea legii pensiilor au fost aprinse. Senatorii USR au întrebat care este impactul bugetar al legii pensiilor.

Daniel Zamfir (PSD) a răspuns: „Dânşii (de la USR - n.r.) caută orice motive să nu crească pensiile românilor? Pensiile se vor mări! Nu dau din buzunar. Haideţi să vă spun ceva: nu aş fi dat din buzunarul nostru, prin PNRR, nu aş fi dat 240.000 de euro să cumpăra penisuri şi vagine de pluş, cum aţi făcut dvs. prin PNRR. Nu înţelegeţi că nu înţelegeţi ce căutaţi în viaţa dvs. şi în Parlamentul ăsta?”.

Dezbaterile pe legea pensiilor s-au desfăşurat, marţi, în absenţa reprezentanţilor Ministerului Finanţelor.

Senatoarea USR Anca Dragu a precizat că lipsa Ministerului de Finanţe de la dezbaterea legii este „o sfidare a Senatului”.

„Vreau să înţelegem de unde vin banii pentru această lege”, a spus fostul ministru de Finanţe. Ea a apreciat că se încalcă Constituţia, pentru că nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare.

„Mi-e teamă că această lege vine la pachet cu creşterea unor taxe şi impozite în 2024, creşteri usturătoare. Da, trebuie să facem această creştere a pensiilor dar trebuie să ne convingeţi că ştiţi să administraţi economia astfel încât să nu creşteţi taxe şi impozite. Mai încălcaţi şi legea finanţelor, legea responsabilităţii fiscal-bugetare, articolul 33, care spune că ar trebui să refaceţi strategia fiscal-bugetară pe termen mediu”, a precizat Dragu.

Senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat că la o lege atât de importantă este neacceptat ca ministerul de resort să nu fie reprezentat la cel mai înalt nivel.

„Este o iniţiativă care va fi susţinută şi de UDMR, dar cred sincer că această dezbatere trebuia să aibă loc în prezenţa miniştrilor, în prezenţa celor care au iniţiat acest act normativ. Este un partid mult prea important ca să se dezbată în absenţa miniştrilor. (...) Vom susţine amendamentele care aduc o îmbunătăţire a acestui act normativ dar încă o dată cred că este inacceptabil să vorbim absenţa miniştrilor care au iniţiat acest act normativ şi care şi în guvern au susţinut proiect de lege care este astăzi pe masa Parlamentului. Nu putem, indiferent dacă suntem la guvernare sau nu, să trecem Parlamentul, Senatul României la categoria de anexă a guvernului”, a precizat Tanczos Barna.

În timpul dezbaterilor, Daniel Zamfir, senator PSD, a spus că „această lege în primul şi în primul rând aduce o echitate”.

„De vreo 20 de ani de zile oamenii aşteaptă de la clasa politică să le facă dreptate. (..) Este o profundă inechitate despre care vorbim de ani şi ani de zile. (..) Oameni buni, reveniti-vă, voi aţi stabilit ca pensiile România prin acest nefericit procent de 9,4 să fie plafonate în România până în 2070. (..) Am reuşit să-l eliminăm dar cu condiţia ca până la data de 21 noiembrie să prezentăm această lege a pensiilor. (...) Puţin îmi pasă de îngrijorările dumneavoastră, mult mai îngrijoraţi sunt oamenii care de 20 de ani aşteaptă echitate. Văicărelile pe care le aud de la ei, că nu le convine, că nu le place, că sunt îngrijoraţi, nu îi interesează”, adaugă Zamfir.

Proiectul de lege va intra pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Senatului, urmând să fie trimis apoi la Camera Deputaţilor, spre adoptare.

„Toate aspectele legate de Legea Pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanţare, au fost clarificate în şedinţa Coaliţiei din această după-amiază. Prin urmare, Legea intră în line dreaptă în Parlament, fiind susţinută de întreaga Coaliţie. Totodată, am decis ca, împreună cu domnul preşedinte Ciucă, să depunem cât mai repede un proiect pentru combaterea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor la buget. Îi asigur pe pensionari că ne vom ţine de cuvânt! Pensiile vor fi indexate, iar inechităţile eliminate prin recalculare”, anunţa luni premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
senat,
legea,
pensii

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici