Lider ALDE, despre raportul GRECO: Aceiaşi experţi care au închis ochii la protocoalele secrete

Preşedintele ALDE Dâmboviţa, Ionel Petre, crede că raportul GRECO reprezintă doar reacţia unor experţi străini despre justiţia din România, „aceiaşi experţi care au închis ochii ani la rândul la protocoalele secrete, la dosarele fabricate de DNA”.

330 afișări
Imaginea articolului Lider ALDE, despre raportul GRECO: Aceiaşi experţi care au închis ochii la protocoalele secrete

Lider ALDE, despre raportul GRECO: Aceiaşi experţi care au închis ochii la protocoalele secrete

Preşedintele ALDE Dâmboviţa, Ionel Petre, susţine, într-un comunicat remis marţi presei, că raportul GRECO reprezintă doar reacţia unor experţi străini despre justiţia din România.

„Constat astăzi, îngrijorat, că Raportul GRECO cu privire la impactul modificărilor aduse legilor justiţiei asupra politicilor anticorupţie din România reprezintă doar reacţia unor experţi străini despre justiţia din România. Aceiaşi experţi care au închis ochii ani la rândul la protocoalele secrete, la dosarele fabricate de DNA, la funcţionarea ilegală a unei secţii în cadrul DNA de anchetare a magistraţilor. În schimb, aceiaşi reprezentanţi GRECO nu au nicio problemă că nişte procurori, aleşi pe niciun criteriu de către Kovesi, au urmărit, interceptat şi ascultat sute şi sute de magistraţi, cărora le-au deschis dosare ţinute în aşteptare ani de zile, doar pentru a li se arăta pisica! Acele dosare erau în regulă? Ele nu mai reprezentau presiuni politice?!?”, spune Ionel Petre.

Potrivit acestuia, implementarea acestor rapoarte se face prin dialog şi evaluări reciproce, nu prin constrângere sau şantaj.

„Acum, prin Raportul GRECO ni se spune că România nu a implementat decât 4 din cele 13 recomandări ale experţilor. Nu pot permite ca zilele următoare reprezentanţii PNL şi USR să manipuleze opinia publică. Oamenii trebuie să ştie că implementarea rapoartelor GRECO funcţionează prin dialog constant cu autorităţile statului membru, prin evaluări reciproce, de-a lungul unor perioade lungi de timp şi nicidecum prin constrângere sau şantaj”, mai spune liderul ALDE Dâmboviţa în comunicatul remis presei.

El susţine că raportul include opinii care preiau „vădit subiectiv doar o parte din punctele de vedere existente la nivelul instituţiilor române”.

„Raportul final GRECO include o serie de opinii care preiau vădit subiectiv doar o parte din punctele de vedere existente la nivelul instituţiilor române. Acest raport trebuie analizat sistematic şi trebuie expuse problemele pe care le conţine. Altfel, astăzi, corupţia reprezintă în continuare o ameninţare serioasă împotriva statului de drept, democraţiei, drepturilor omului, echităţii şi justiţiei sociale, iar prin implicarea unor ”Experţi străini” se împiedică dezvoltarea economică a României, punând în pericol stabilitatea instituţiilor democratice şi bazele morale ale societăţii româneşti”, se mai arată în comunicatul semnat de Ionel Petre.

Ministerul Justiţiei a publicat, marţi, cele două rapoarte GRECO la adresa României.

Grupul Statelor contra Corupţiei (GRECO) a transmis că România a înregistrat progrese insuficiente în combaterea corupţiei exprimând preocupare privind reformele din sistemul judiciar, în special asupra refuzului Bucureştiului de a desfiinţa Secţia specială de investigare a magistraţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici