Lider PNL: Un tandem Ciucă preşedinte-Ciolacu premier este posibil / O alianţă PSD-PNL pentru alegerile de anul viitor ar fi un avantaj pentru România

O alianţă PSD-PNL pentru alegerile de anul viitor ar fi un avantaj pentru România, declară la RFI liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu.

443 afișări
Imaginea articolului Lider PNL: Un tandem Ciucă preşedinte-Ciolacu premier este posibil / O alianţă PSD-PNL pentru alegerile de anul viitor ar fi un avantaj pentru România

Lider PNL: Un tandem Ciucă preşedinte-Ciolacu premier este posibil / O alianţă PSD-PNL pentru alegerile de anul viitor ar fi un avantaj pentru România

El crede că Nicolae Ciucă preşedinte-Marcel Ciolacu premier ar putea fi un tandem, „pentru că se ştie că electoratul românesc votează în general preşedinţi susţinuţi de partidele de dreapta".

PSD şi PNL discută despre o eventuală alianţă pentru alegerile de anul viitor, un Bloc Democratic, ca o contrapondere la formaţiunea extremistă AUR. Ar fi vorba de candidaţi comuni pentru cele patru scrutine, conform ziarului Libertatea. Informaţia privind existenţa unor asemenea discuţii a fost confirmată de liderii celor două grupări, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă.

Liberalul Daniel Fenechiu prezintă avantajele unei alianţe PSD-PNL: „Eu cred că o asemenea construcţie politică are câteva avantaje. Primul avantaj este acela că dă o certitudine electoratului celor două partide, care chiar dacă nu toţi văd cu ochi buni această alianţă, văd în alianţă o perspectivă de stabilitate. Lucrul numărul doi este un avantaj pentru România, în sensul că toţi cei care se uită la stabilitatea guvernamentală şi mă refer aici la cei din exterior în principal, partenerii României, constată că lucrurile care se fac astăzi sunt lucruri serioase. Nu în ultimul rând, o alianţă de acest gen este de natură să elimine suspiciunile care există în ambele partide în legătură cu posibile reorientări ale celor două partide. În PNL există o suspiciune că PSD ar avea o relaţie extrem de apropiată cu AUR, pe care l-ar folosi. În PSD există o suspiciune că PNL ar urmări ca împreună cu USR şi cu Forţa Dreptei să refacă o alianţă de dreapta. Din punctul ăsta de vedere, o alianţă ar elimina toate aceste suspiciuni şi ar da garanţia faptului că cele două partide îşi doresc o guvernare stabilă şi în viitorul mandat".

Senatorul PNL prezintă şi unele dezavantaje ale unei alianţe PSD-PNL: „Contraargumentele ţin de faptul că nu întotdeauna doi plus trei fac cinci, că pot exista electori care să fie deranjaţi de alianţă şi să voteze cu altcineva, în cazul dreptei să voteze cu USR-ul, de exemplu, în cazul PSD-ului să voteze cu AUR-ul. Însă la acest contraargument eu vin cu argumentul că pot exista nehotărâţi care văzând că se construieşte o forţă solidă, care să ofere o perspectivă României, tocmai această alianţă să le întărească convingerea că e o alianţă de votat şi că România are nevoie de stabilitate, mai ales în contextul în care trăim".

Reporter: Şi ce cântăresc mai mult, avantajele sau dezavantajele?

Daniel Fenechiu: Este o decizie de oportunitate, care are la bază cercetări sociologice, sondaje, experienţe şi relaţii umane. Din punctul ăsta de vedere, este greu să vă spun ce cântăreşte mai mult, dar înclin să cred că avantajele sunt mai mari decât dezavantajele.

Reporter: Dar existenţa în sine a unei alianţe electorale PNL-PSD nu este o garanţie a unui succes în faţa AUR. S-ar putea ca dimpotrivă, realizarea acestui Bloc Democratic să încurajeze şi mai mult electoratul extremist, naţionalist, să vină la urne, iar între timp, PNL şi PSD vor continua să facă greşeli la guvernare, care vor fi speculate de partidul lui George Simion.

Daniel Fenechiu: Numai cine nu munceşte nu greşeşte. Din punctul ăsta de vedere, urmează o perioadă grea, o perioadă în care trebuie luate măsuri, situaţia bugetară a României nu este una foarte fericită, în contextul în care anul viitor este un an cu patru alegeri. Din acest punct de vedere, în lipsa unei înţelegeri între PNL şi PSD privind un viitor în 2024, cu siguranţă chiar şi în interiorul actualei coaliţii se va produce o canibalizare. Deci atâta vreme cât nu ne dăm unii altora garanţii că ne dorim să continuăm colaborarea şi atâta vreme cât nu întărim disciplina acestei colaborări, la modul că ce se decide să se şi respecte, vor apărea fenomene care există şi sunt în anumite zone, să zic aşa, cunoscute, arhicunoscute, în care lideri dintr-un partid îi atacă pe ceilalţi sau lideri din celălalt partid îi atacă pe ai noştri şi din punctul ăsta de vedere cred că e foarte important ca să luăm o decizie, o decizie care să fie foarte corectă pentru români. E una să le spunem românilor că am făcut această alianţă ca să asigurăm stabilitatea României, am constatat că sunt anumite probleme, atâta timp cât nu e corect înţeleasă perspectiva alianţei vă dăm o garanţie că vrem să guvernăm în continuare şi prin urmare continuăm, pe liste comune, în maniera în care continuăm şi alta este perspectiva în care nu facem aşa ceva, fiecare partid se gândeşte bă, dacă ne trage preşul celălalt, ce facem şi discută pe stânga, noi discutăm pe dreapta, se fac diverse lucruri, ne atacăm între noi şi sabotăm actul guvernării (...).

Reporter: Dar aveţi deja experienţa guvernării alături de PSD, iar social-democraţii cam asta au făcut cu liberalii, le-au tot tras preşul de sub picioare. De ce să credeţi că s-ar putea schimba situaţia odată ce aţi face acest Bloc Democratic?

Daniel Fenechiu: Păi, în primul rând, nu ar mai exista o miză. Atâta vreme cât ar exista această alianţă şi s-ar ajunge la candidaturi comune, a trage preşul nu ai face altceva decât să-ţi afectezi inclusiv rezultatul tău electoral.

Reporter: Miza PSD ar putea fi să facă din PNL un partid nesemnificativ.

Daniel Fenechiu: Păi, nu poate fi asta miza PSD-ului şi eu ştiu că nu asta este miza PSD-ului, poate fi miza unor anumiţi lideri din PSD, însă şi acei lideri ştiu că e doar un demers care nu are şanse de reuşită (...).

Reporter: Vedeţi posibil un tandem Nicolae Ciucă la Cotroceni-Marcel Ciolacu la Guvern?

Daniel Fenechiu: Da, este posibil. Atâta vreme cât regula politică este că preşedinţii celor două partide sunt cei care trebuie să ocupe funcţiile cele mai importante, în momentul de faţă este tandemul prefigurat.

Reporter: În această formulă sau invers, adică domnul Ciolacu la Cotroceni şi domnul Ciucă prim-ministru?

Daniel Fenechiu: Cred că Ciucă-Ciolacu ar fi tandemul, pentru că se ştie că electoratul românesc votează în general preşedinţi susţinuţi de partidele de dreapta şi dacă datele sociologice nu atestă altceva, cred că această paradigmă nu se va mai schimba.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici