Lideri PNL susţin RETRAGEREA miniştrilor liberali de la guvernare: "Nu avem cum să rămânem în acest Guvern"

Lideri ai filialelor de judeţ PNL, printre care preşedintele interimar al PNL Cluj, Horea Uioreanu, preşedintele PNL Argeş, cel al PNL Vâlcea şi preşedintele PNL Arad, au declarat că vor susţine retragerea de la guvernare a miniştrilor liberali, în cadrul şedinţei Delegaţiei Permanente care va avea loc marţi seară.

1240 afișări
Imaginea articolului Lideri PNL susţin RETRAGEREA miniştrilor liberali de la guvernare: "Nu avem cum să rămânem în acest Guvern"

Lideri PNL susţin RETRAGEREA miniştrilor liberali de la guvernare: "Nu avem cum să rămânem în acest Guvern" (Imagine: Mediafax Foto)

13:38 Lider PNL Braşov: Dacă Ponta nu ne acceptă propunerile intrăm în opoziţie

Senatorul Sebastian Grapă, vicepreşedinte al PNL Braşov, spune că singura soluţie pentru menţinerea USL este ca premierul Victor Ponta să accepte propunerile PNL, în caz contrar liberalii urmând să treacă în opoziţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Singura soluţie pentru păstrarea USL este ca Ponta să accepte propunerile făcute de PNL, orice altceva nu se acceptă. S-a discutat şi în filială şi aceasta este singura soluţie, ca Ponta să accepte propunerile PNL. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, mergem în opoziţie. Ne vom susţine proiectele la fel de bine şi din opoziţie", a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX vicepreşedintele PNL Braşov Sebastian Grapă.

13:30 Cristian Buşoi: Liberalii trebuie să se retragă de la guvernare în condiţii decente

Vicepreşedintele PNL Timiş Cristian Buşoi afirmă că va susţine, la Delegaţia Permanentă de marţi seară, punctul de vedere al lui Crin Antonescu, însă "lucrurile trebuie tranşate", iar liberalii trebuie să se retragă de la guvernare în condiţii decente.

Vicepreşedintele PNL Timiş, Cristian Buşoi, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că va susţine la şedinţa Delegaţiei Permanente a partidului punctul de vedere al preşedintelui liberal Crin Antonescu, iar acesta "cel mai probabil va cere retragerea din Guvern" a liberalilor.

Cristian Buşoi, propus de PNL pentru conducerea Ministerului Sănătăţii, a afirmat că "lucrurile trebuie tranşate", iar liberalii trebuie să se retragă de la guvernare "în condiţii decente”.

"Susţin cu tărie orice decizie propune preşedintele Crin Antonescu, cel mai probabil va fi retragerea noastră din Guvern. Trebuie să tranşăm lucrurile şi să ne retragem de la guvernare în condiţii decente, în condiţiile în care noi am avut nişte propuneri de miniştri, iar premierul nu le aprobă", a declarat Cristian Buşoi.

El va fi reprezentantul judeţului Timiş la Delegaţia Permanentă a PNL, preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu, anunţând că nu va participa la această şedinţă şi că îşi va transmite punctul de vedere prin sms lui Crin Antonescu.

13:22 Liderul PNL Bistriţa-Năsăud: Liberalii să iasă din Guvern, iar de miercuri să treacă în opoziţie

Preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, deputatul Stelian Dolha, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că în Delegaţia Permanentă va vota pentru retragerea miniştrilor liberali din Guvern şi denunţarea protocolului USL, el neavând însă un mandat în acest sens din partea filialei.

"La Delegaţia Permanentă voi susţine şi voi vota ca de mâine (miercuri - n.r.) miniştrii noştri să se retragă din acest Guvern pentru că au existat două sau trei săptămâni în care noi am tot aşteptat din partea premierului Victor Ponta şi a colegilor noştri social-democraţi să ne accepte propunerile pentru cele patru ministere, pe Klaus Iohannis la Ministerul de Interne şi vicepremier. Ce e trist este că l-am auzit pe Victor Ponta spunând că nu va retrage eşaloanele doi şi trei, ca, după nici o jumătate de oră sau în timp ce încă vorbea, o parte dintre miniştrii noştri secretari de stat să fie deja demişi", a spus Stelian Dolha.

El l-a criticat şi pe senatorul Ilie Sârbu, pe care l-a numit "socru de coşmar".

"L-am auzit pe domnul Ilie Sârbu care spunea că, dacă Crin Antonescu ar avea onoare, ar trebui să demisioneze. Eu îi spun domnului Ilie Sârbu, un fel de socru de coşmar pentru spaţiul public românesc şi democraţia românească, că primul care trebuie să demisioneze este ginerele domniei sale, Victor Ponta, pentru că, dacă de mâine USL nu mai există, el e un premier ilegitim. E un premier care a ajuns acolo votat şi susţinut de PNL, de USL. Din moment ce USL nu mai există, el nu mai poate fi premier", a declarat Stelian Dolha.

13:16 PNL Mureş: Liberalii trebuie să dea semnal de fermitate şi dârzenie; suntem mai uniţi ca niciodată

Preşedintele PNL Mureş, Ciprian Dobre, vicepreşedinte la nivel naţional, spune că acţiunile "nou-formatului" USD au drept consecinţă coagularea tuturor forţelor din interiorul PNL, iar liberalii vor dovedi că sunt mai uniţi ca niciodată şi trebuie să dea un "semnal de fermitate şi dârzenie".

Ciprian Dobre a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că liberalii vor trebui să dea "un semnal de fermitate şi de dârzenie" după evoluţiile legate de USD şi refuzul numirii lui Klaus Iohannis în Guvern.

"Este necesar ca măcar PNL să dea semnal de fermitate şi de dârzenie. Faptul că USD nou-format demite secretari de stat şi refuză numirea în Guvern a liberalului Klaus Iohannis are ca şi consecinţă coagularea tuturor forţelor dinăuntrul PNL. Iar PNL va da dovadă că respectă speranţele cetăţenilor români exprimate în 2012. Semnalul va fi că vom fi foarte uniţi, indiferent ce decizie vom lua. Decizia o ştim cu toţii, dar va fi anunţată de preşedintele partidului. Vom dovedi că suntem mai uniţi ca niciodată", a spus Dobre.

El a adăugat că nu s-a discutat la şedinţele filialei pe care o conduce care va fi opinia pe care o va avea la Delegaţia Permanentă a PNL, astfel că nu există nicio hotărâre pe această temă.

13:12 Liderul PNL Covasna: Dacă în USL conlucrarea nu e pusă pe făgaşul normal, liberalii trec în opoziţie

Preşedintele PNL Covasna, Marius Obreja, susţine că, în cazul în care în următoarele ore "conlucrarea în USL nu este pusă pe făgaş normal", iar premierul îşi menţine punctul de vedere referitor la numirea miniştrilor liberali propuşi, PNL trebuie să treacă în opoziţie.

"Dacă până diseară (marţi seară - n.r.) conlucrarea în cadrul USL nu este pusă pe făgaşul normal şi nu apar noutăţi, atunci PNL trebuie să treacă în opoziţie", a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, liderul PNL Covasna, senatorul Marius Obreja.

Potrivit acestuia, ca prim pas premierul trebuie să accepte nominalizările miniştrilor propuşi de liberali.

Obreja a subliniat că, potrivit unor informaţii "certe", UDMR se pregăteşte să intre la guvernare, iar acest lucru nu se va limita la un sprijin parlamentar, ci formaţiunea maghiară va prelua cel puţin două ministere, printre care Ministerul Culturii, care ar urma să fie condus de Kelemen Hunor.

"De asemenea, mai estimez că, pe termen scurt şi mediu, alianţa USD, care va sprijini Guvernul care s-ar putea forma mâine, poimâine, va avea surprize neplăcute majore", a conchis senatorul PNL de Covasna.

13:08 Liderul PNL Sibiu: Dacă va fi cazul, vom susţine ieşirea de la guvernare acum

Liderul PNL Sibiu, deputatul Mircea Cazan, a declarat, marţi, că la Delegaţia Permanentă a partidului va susţine "ieşirea de la guvernare acum" dacă se va ajunge la o astfel de propunere, având mandat din partea Biroului Politic Judeţean să voteze în acest sens, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele PNL Sibiu, deputatul Mircea Cazan, a declarat corespondentului MEDIAFAX că va participa la Delegaţia Permanentă a partidului, care va avea loc la ora 19.00, şi că va susţine ieşirea de la guvernare "dacă va fi cazul".

"O să vedem care sunt propunerile venite din partea conducerii partidului. Dacă va fi cazul, vom susţine ieşirea de la guvernare acum. Repet, acum, şi vreau să se înţeleagă că spun acum cu litere mari", a declarat Mircea Cazan.

Potrivit acestuia, PNL nu a avut avantaje în teritoriu nici până acum, deşi a fost la guvernare.

"Nici până acum nu am avut avantaje pentru oamenii din teritoriu, pentru primari", a spus Mircea Cazan.

El a precizat că, săptămâna trecută, s-a reunit Biroul Politic Judeţean, care a "analizat toate situaţiile posibile".

"Am avut şedinţă şi am analizat toate situaţiile posibile care ar putea apărea. Colegii au votat să susţinem în continuare varianta Klaus Iohannis vicepremier şi ministru de Interne, nimic altceva. Noi suntem ardeleni, dacă am spus ceva, asta aşa rămâne, nu ne schimbăm de la o zi la alta", a spus Mircea Cazan.

Mircea Cazan a precizat că, în urma votului exprimat de către Biroul Politic Judeţean, are mandat să susţină ieşirea de la guvernare "acum", la Delegaţia Permanentă.

13:05 Preşedintele PNL Vaslui: Liberalii să-şi retragă miniştrii; nu stăm în genunchi să rămânem în Guvern

Preşedintele PNL Vaslui, deputatul Florin Ciurariu, spune că în Delegaţia Permanentă de marţi seară va vota pentru retragerea miniştrilor şi secretarilor de stat liberali din Guvern, susţinând că "PNL nu stă în genunchi pentru a rămâne la guvernare", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Florin Ciurariu consideră că PSD este cel care şi-a făcut calculele pentru a scoate acum PNL din Guvern.

"Cei de la PSD şi-au planificat de foarte multă vreme să ne scoată de la guvernare, însă au vrut să treacă iarna cu noi. Asta este o vrăjeală de-a premierului că vrea PNL să iasă de la guvernare. Dacă Ponta nu vine astăzi (n.r.-marţi) în Parlament pentru a vota schimbarea structurii Guvernului, ca postul de vicepremier să fie atribuit ministrului de Interne, atunci diseară voi vota pentru retragerea miniştrilor şi secretarilor de stat ai PNL din Guvern. Noi nu stăm în genunchi pentru a rămâne la guvernare", a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX, preşedintele PNL Vaslui, Florin Ciurariu.

La sfârşitul săptămânii trecute, a avut loc Biroul Permanent Judeţean al PNL Vaslui, în care s-a votat pentru retragerea miniştrilor liberali din Guvern dacă PSD nu va accepta condiţiile impuse de partid.

12:47 PNL Buzău: Trebuie să ne retragem miniştrii din Guvern şi să facem opoziţie adevărată

Preşedintele PNL Buzău, George Scutaru, spune că la Delegaţia Permanentă a partidului va susţine retragerea miniştrilor şi secretarilor de stat din Guvern, adăugând că apoi PNL va trebui să înceapă să facă opoziţie adevărată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Deputatul George Scutaru a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că "este evident" că social-democraţii nu îşi mai doresc să guverneze alături de liberali, motiv pentru care ar fi oportun ca PNL să îşi retragă miniştrii şi secretarii de stat din Guvern, iar PSD să îşi asume guvernarea.

"Diseară va fi un bilanţ al negocierilor de până acum. Este evident că PSD nu-şi mai doreşte să continue acest proiect care se numeşte USL. Personal, cred că singura soluţie este ca PNL să-şi retragă miniştrii şi secretarii de stat, iar ei să-şi asume guvernarea. Din partea PSD am avut numai oprelişti pentru intrarea lui Iohannis în Guvern. Personal, cred că acest fapt se leagă de dorinţa PSD de a avea un control total la Interne pentru alegerile europarlamentare şi prezidenţiale. Altfel nu-mi pot explica refuzul care a existat pentru intrarea în guvern a lui Iohannis. PNL va intra în opoziţie şi va face cu adevărat opoziţie. Am fost loiali Guvernului şi USL-ului în Parlament şi în Guvern, am fost deschişi să sprijinim acest proiect, la fel de serios vom face şi opoziţie şi îi asigur pe toţi simpatizanţii şi membrii PNL că după prezidenţiale ne vom întoarce la guvernare", a afirmat deputatul PNL George Scutaru.

12:38 Liderul PNL Constanţa: Nu are rost să o lungim la nesfârşit. PNL să iasă de la guvernare

Preşedintele PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir, susţine că "nu are rost ca situaţia din USL să fie prelungită la nesfârşit" şi că dacă nu va apărea "vreo modificare pe ultima sută de metri" liberalii trebuie să decidă ieşirea de la guvernare.

Deputatul Gheorghe Dragomir a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX că în cazul în care Victor Ponta nu va transmite până marţi seară, la întâlnirea Delegaţiei Permanente a PNL, că este de acord cu propunerile liberalilor pentru posturile de miniştri, atunci PNL trebuie să iasă de la guvernare.

"Noi, în totalitatea Biroului Politic, am susţinut că vrem să guvernăm, să ne achităm de promisiuni, că nu vrem ruperea USL, dar dacă până la termenul dat premierul nu va transmite clar că este de acord cu propunerea noastră nu are rost să încurcăm un guvern care şi-a făcut proiecte, planuri, demite, numeşte din membrii PSD şi de la cei doi sateliţi. Nu are rost să o lungim la nesfârşit, să fie o incertitudine totală şi România să fie într-un haos. Nu are rost, ne oprim", a afirmat Gheorghe Dragomir.

Gheorghe Dragomir a mai spus că s-a consultat cu colegii din organizaţia de la Constanţa în privinţa acestei decizii, aceştia trasmiţând că sunt de acord cu retragerea de la guvernare dacă nu sunt respectate deciziile luate în interiorul partidului.

Întrebat ce părere are despre faptul că PSD a anunţat că ar putea coopta UDMR la guvernare în locul PNL, Dragomir a spus: "Este o altă încălcare a promisiunilor făcute de PSD pentru că nu a susţinut în campania electorală acest lucru. Dar nu ne mai surprinde nimic".

12:24 Ţurcanu: DP să tranşeze rapid retragerea PNL din Guvern. Să ne ocupăm de europarlamentare

Vicepreşedintele PNL Florin Ţurcanu, lider al PNL Botoşani, spune că la Delegaţia Permanentă a PNL ar trebui să se decidă rapid retragerea miniştrilor şi secretarilor de stat din Guvern, iar partidul să se ocupe de pregătirea alegerilor europarlamentare, unde trebuie să-şi dovedească forţa.

Ţurcanu a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că el consideră că în Delegaţia Permanentă a PNL lucrurile trebuie tranşate rapid, să se încheie "cu circul" şi să se decidă retragerea miniştrilor şi secretarilor de stat din Guvern, după care să se discute despre campania electorală pentru alegerile europarlamentare.

El consideră că în alegeri partidul îşi va demonstra forţa pe dreapta eşicherului politic.

"Să discutăm mai mult de campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Acolo partidul dovedeşte capacitatea de mobilizare şi de organizare", a afirmat Ţurcanu.

În ceea ce priveşte colaborările din teritoriu, vicepreşedintele PNL a spus că Delegaţia Permanentă a PNL va constata nulitatea protocolului USL, ca document juridic, după ce acesta nu a fost respectat.

El a apreciat că în aceste condiţii toate filialele au libertatea să încheie înţelegeri cu ce partide doresc, fără să mai fie îngrădite de protocolul USL şi nu a exclus ca unele organizaţii să continue colaborarea cu PSD.

11:57 Liderul PNL Arad: Opinia filialei la Delegaţia Permanentă va fi pentru ieşirea de la guvernare

Preşedintele PNL Arad, senatorul Ioan Cristina, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că opinia filialei judeţene la Delegaţia Permanentă va fi pentru ieşirea PNL de la guvernare, având în vedere că nu au fost acceptate condiţiile impuse de liberali în timpul negocierilor cu PSD.

Preşedintele PNL Arad, Ioan Cristina, a declarat că în filiala judeţeană a existat o şedinţă de consultări cu liderii locali, iar opinia generală a fost că partidul nu trebuie să rămână la guvernare dacă PSD îşi menţine punctul de vedere referitor la numirea miniştrilor propuşi.

"Având în vedere poziţia constantă a PSD, care ne nemulţumeşte pe deplin, negocierile de până acum neavând niciun rezultat favorabil, nu avem cum să rămânem în acest Guvern. Poziţia filialei noastre la Delegaţia Permanentă va fi pentru ieşirea de la guvernare", a spus Ioan Cristina.

11:55 PNL Vâlcea: Liberalii să-şi retragă miniştrii de la guvernare în lipsa unui răspuns al premierului

PNL Vâlcea susţine retragerea miniştrilor liberali de la guvernare dacă până marţi seară premierul Victor Ponta nu acceptă cele patru nominalizări făcute de liberali pentru portofoliile rămase libere în Guvern, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Dacă până la ora 19.00 premierul Ponta nu acceptă propunerile făcute de PNL, suntem de acord cu retragerea miniştrilor liberali de la guvernare", a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, preşedintele PNL Vâlcea, Cristian Buican.

EL a menţionat că decizia de a susţine retragerea PNL de la guvernare în cazul în care premierul nu acceptă cele patru nominalizări aşa cum au fost ele făcute şi pe portofoliile dorite de liberali a fost luată cu majoritate de voturi în şedinţa Biroului Politic Teritorial al PNL Vâlcea, care a avut loc vineri.

Întrebat dacă au fost multe voci din PNL Vâlcea care au cerut rămânerea PNL la guvernare, Cristian Buican a spus că "în jur de zece la sută dintre participanţii la şedinţă" au avut o altă opinie decât cea formulată de filiala PNL Vâlcea.

11:37 Liderul PNL Argeş: PNL să-şi retragă miniştrii din Guvern

Preşedintele PNL Argeş, senatorul Ion Popa, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că la Delegaţia Permanentă de marţi seară liberalii trebuie "să ia la cunoştinţă" faptul că PSD nu mai susţine formula USL şi să îşi retragă din Guvern miniştrii liberali.

"La Delegaţia Permanentă voi susţine luarea la cunoştinţă a faptului că PSD nu mai doreşte să susţină formula Uniunii Social Liberale, prin nenominalizarea miniştrilor pe care PNL i-a propus pe cele patru portofolii. Acest lucru demonstrează că partenerii noştri nu mai doresc formula USL şi, prin urmare, noi la Delegaţia Permanentă va trebui să constatăm acest lucru. Evident că pasul firesc pe care trebuie să-l facem este acela de a retrage şi miniştrii pe care îi mai avem în executiv", a afirmat senatorul Ion Popa.

El crede că atitudinea PSD este generată de faptul că acest partid nu mai doreşte să susţină candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale.

"Cu acest protocol, cu negocierile care au fost făcute până acum, USL putea să continue să funcţioneze. Dar pentru că se apropie momentul când PSD trebuie să-şi respecte promisiunea pe care a făcut-o şi angajamentul pe care l-a luat USL, şi anume de a-l susţine pe Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale, pentru că se apropie acel moment şi noi am constatat că nu prea mai vor să se ţină de cuvânt, s-a ajuns în situaţia asta, situaţie generată numai de refuzul premierului de a-i numi pe cei patru miniştri pe care noi i-am propus", a mai spus Popa.

Uioreanu: Voi susţine la Delegaţia Permanentă retragerea miniştrilor PNL din Guvern

Preşedintele interimar al PNL Cluj, Horea Uioreanu, spune că va susţine, marţi, în şedinţa Delegaţiei Permanente, retragerea miniştrilor liberali din Guvern, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Horea Uioreanu a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că liberalii vor trebuie să găsească cea mai bună soluţie la finalul şedinţei.

"Voi susţine în şedinţa Delegaţiei Permanente a PNL retragerea miniştrilor liberali din Guvern. Va fi o dezbatere, să ieşim la finalul şedinţei cu cea mai bună soluţie. Dacă nu ni se acordă ceea ce avem dreptul, nu văd ce rost mai are să stăm în Guvern", a spus Uioreanu.

Potrivit acestuia, Biroul Politic Teritorial al PNL Cluj se va întruni, vineri, pentru a analiza situaţia politică pe plan local, în urma deciziei Delegaţiei Permanente a partidului, indiferent care va fi aceasta.

Horea Uioreanu, care este şi vicepreşedinte PNL la nivel naţional, afirma, luni, că liberalii nu sunt nici "soluţie imorală", nici "dinozauri de guvern" şi că premierul Victor Ponta ar trebui să le ceară scuze liberalilor pe care "i-a confundat cu trădătorii şi traseiştii din oastea de strânsură pe care şi-a creat-o în ultimele luni".

"Apelul pe care preşedintele PSD şi premier al României, Victor Ponta, l-a făcut către liberalii aflaţi în funcţii de conducere, de a rămâne alături de domnia sa demonstrează că nu cunoaşte deloc noţiunea de «liberal». Nu suntem partid de traseişti, nu am rămas niciodată la o masă la care nu am fost doriţi sau unde am simţit că suntem trataţi ca «ruda săracă». În niciun caz nu acceptăm să abdicăm de la principiile noastre, nu suntem soluţie imorală şi nici dinozauri de guvern. Liberalii nu sunt traseişti şi nu trădează, domnule Ponta!", declara Uioreanu.

Delegaţia Permanentă a PNL este aşteptată să tranşeze, marţi seară, situaţia din USL, o decizie anticipată de liderii partidului fiind retragerea miniştrilor liberali din Guvern.

Dacă la şedinţa convocată, marţi, de la ora 19.00, la Palatul Parlamentului, PNL decide să-şi retragă miniştrii din Guvern, este de aşteptat ca aceştia să-şi depună demisiile miercuri, înaintea şedinţei de Guvern.

Anunţul convocării Delegaţiei Permanente a fost făcut la sfârşitul săptămânii de preşedintele PNL, Crin Antonescu. Acesta, aflat de luni într-o vizită oficială vizită în Austria, este aşteptat să sosească în ţară marţi la prânz.

Antonescu a susţinut că opţiunea premierului Victor Ponta este "clară". Întrebat dacă le va cere miniştrilor liberali să se retragă din Guvern, în cazul în care nu va primi un răspuns din partea acestuia privind acceptarea propunerilor PNL, el a spus: "Da. Adică va avea loc o Delegaţie Permanentă, pentru că intrarea sau ieşirea dintr-un guvern nu sunt lucruri pe care le decide un om, nici măcar preşedintele partidului, dar eu, ca preşedinte, cred că asta trebuie făcut, pentru că lipsa unui răspuns nu-i, de fapt, o lipsă de răspuns, ci un răspuns".

Luni, prin vocea prim-vicepreşedintelui Klaus Iohannis, PNL a transmis "concluzia că negocierile pentru remanierea guvernamentală au eşuat".

"Această situaţie evident va fi adusă la cunoştinţa şi în dezbaterea Delegaţiei Permanente a PNL (...) şi acolo se va trage o concluzie", a punctat Iohannis.

Întrebat ce se va întâmpla la Delegaţia Permanentă, Iohannis a răspuns: "Probabil, Delegaţia Permanentă va constata acelaşi lucru, că negocierile au eşuat şi că nu putem să continuăm în această formă de colaborare nonexistentă. Şi atunci probabil un posibil prim pas este retragerea miniştrilor noştri din Guvern".

Prim-vicepreşedintele PNL a mai spus că, după părerea sa, dacă Delegaţia Permanentă hotărăşte retragerea miniştrilor din Guvern, "atunci acest lucru nu va fi reversibil".

El a fost chestionat dacă o retragere a miniştrilor PNL din Guvern înseamnă ruperea oficială a USL. "Nu neapărat, dar cu siguranţă ar fi un prim pas", a răspuns Iohannis. El a susţinut că un al doilea pas în sensul ruperii USL, după o eventuală decizie de retragere a miniştrilor din Guvern, ar fi denunţarea protocolului Uniunii Social Liberale. "Nu cred că o să ajungem să discutăm acest lucru (marţi, la DP - n.r.), dar nici nu pot să exclud, sigur, având în vedere că este o şedinţă cu această tematică, poate cineva să solicite introducerea acestui punct pe ordinea de zi", a spus Iohannis.

Premierul Victor Ponta a anunţat că, în situaţia în care PNL se retrage din Guvern, va nominaliza interimari la ministerele conduse acum de liberali şi doar după expirarea termenului pentru interimat va merge în Parlament cu un nou guvern. El a precizat totodată că va încerca, atât timp cât îi permit termenele constituţionale, să găsească o soluţie politică pentru ca guvernarea să continue sub formula USL.

Formula noului Guvern, format de USD după retragerea PNL, ar urma să ajungă în Parlament pe 4 martie, după cum au precizat pentru MEDIAFAX surse social-democrate. "BPN al PSD a decis să mergem în Parlament cu noul Guvern, marţi, 4 martie, astfel încât până pe 8 să fie instalat", au declarat sursele citate, care au arătat că această decizie a fost luată pornind de la ipoteza retragerii PNL de la guvernare.

Astfel, dacă marţi seară, în Delegaţia Permanentă, PNL va decide să-şi retragă miniştrii din Cabinet, USD va forma un nou Guvern, care va trebui să treacă de votul Parlamentului (USD deţine majoritatea în plenul reunit - n.r.), deoarece se va schimba compoziţia Guvernului. Până la numirea noului Cabinet, premierul Victor Ponta va desemna interimari pe posturile deţinute în prezent de liberali. Având în vedere însă că pe 8 martie expiră interimatul vicepremierului Gabriel Oprea la MAI, social-democraţii au stabilit ca noul Guvern să fie instalat până atunci, astfel că s-a decis ca pe 4 martie formula acestuia să ajungă în Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici