Liderii PSD reuniţi la Poiană agreează ideea unor candidaturi în echipă - surse

Majoritatea preşedinţilor de organizaţii PSD prezenţi la întâlnirea informală de sâmbătă, de la Poiana Braşov, au agreat, de principiu, modificarea statutului prin introducerea candidaturilor în echipă la funcţiile de conducere centrală, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse prezente la discuţii.

14 afișări
Imaginea articolului Liderii PSD reuniţi la Poiană agreează ideea unor candidaturi în echipă - surse

Mircea Geoană (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Propunerea ca alegerea structurilor de conducere centrală prin votarea unei echipe de candidaţi şi a unei platforme politico-ideologice a fost acceptată, de principiu, de majoritatea preşedinţilor de organizaţii prezenţi la discuţia informală cu Mircea Geoană de la Poiana Braşov.

Sursele citate au arătat că propunerea respectivă va fi lansată dezbaterii Comitetului Executiv Naţional, de luni.

În cazul în care va fi acceptată, candidaţii la funcţia de preşedinte al PSD vor trebui să vină în faţa delegaţilor la congres cu o platformă politică şi ideologică, dar şi cu o echipă întreagă pentru funcţiile de conducere centrală.

Votul asupra multiplelor candidaturi la preşedinţia PSD se va da, în bloc, pentru întreaga echipă de conducere propusă de candidaţi, echipă care va include atât nominalizările pentru funcţia de preşedinte executiv, dacă va fi înfiinţată, pentru cea de secretar general, dar şi pentru funcţiile de vicepreşedinţi.

Sursele menţionate au mai relatat că asupra înfiinţării funcţiei de preşedinte executiv nu s-a conturat un curent majoritar, majoritatea celor prezenţi exprimându-şi, totuşi, un acord în acest sens, sub rezerva posibilelor candidaturi sau nominalizări pentru funcţia respectivă.

Au existat, de asemenea, propuneri ca, în eventualitatea în care în CExN se va contura un curent majoritar pentru înfiinţarea acestei funcţii, ea să fie una lipsită de atribuţii, preşedintele executiv urmând a fi un simplu locţiitor al preşedintelui PSD.

Pe de altă parte, au existat, la Poiana Braşov, propuneri ca secretarul general al partidului să nu fie o persoană politică, deţinând şi alte funcţii de conducere în partid, ci o persoană tehnocrată, care să se ocupe exclusiv de organizare, după modelul care a funcţionat când Cozmin Guşă a fost secretar general.

Asupra numărului de vicepreşedinţi şi a criteriului de alegere a lor au existat, de asemenea, mai multe propuneri. O parte a liderilor de filiale au propus eliminarea criteriului regional de alegere a opt vicepreşedinţi, prevăut de actualul statut, în timp ce alţii au propus eliminarea tuturor celor opt funcţii şi alegerea doar a şapte vicepreşedinţi. Au existat, de asemenea, lideri care au optat pentru menţinerea actualului număr de vicepreşedinţi, cu menţiunea că ei vor fi aleşi nu individual, ci pe baza platformei propuse de candidaţii la şefia partidului.

Sursele citate au mai arătat că liderii prezenţi la reuniunea informală de la Poiana Braşov au discutat despre norma de reprezentare pe baza căreia se vor face delegările filialelor la congres, exprimându-se, pe de o parte, opinia păstrării criteriilor care au funcţionat la congresul din decembrie 2006, iar pe de altă parte existând voci care au militat pentru acordarea unui bonus de delegaţi filialelor cu rezultate mai bune la alegerile prezidenţiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici