Liderul PPE din PE: Opoziţia social-democrată vrea sancţionarea României

Liderul Grupului PPE din PE, Joseph Daul, a insistat, miercuri, că opoziţia social-democrată de la Bucureşti doreşte să invoce articolul 7 din Tratat pentru ca UE să adopte sancţiuni împotriva României, el adăugând că, dacă liderul S&D neagă acest lucru, înseamnă că are probleme de comunicare.

1176 afișări
Imaginea articolului Liderul PPE din PE: Opoziţia social-democrată vrea sancţionarea României

Liderul PPE din PE: Opoziţia social-democrată vrea sancţionarea României (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reacţia lui Joseph Daul vine după ce liderul grupului S&D din PE, Hannes Swoboda, a declarat că "este pur şi simplu neadevărat că opoziţia ar fi cerut Uniunii Europene să aplice sancţiuni împotriva României".

"Dacă domnul Swoboda doreşte să nege că opoziţia social-democrată intenţionează să invoce articolul 7 din Tratat pentru ca Uniunea Europeană să poată adopta sancţiuni împotriva României, îl sfătuiesc serios să-şi îmbunătăţească modalităţile de comunicare cu membrii propriului său grup parlamentar. În această problemă nu este nicio urmă de îndoială", a replicat Daul, potrivit unei declaraţii remise MEDIAFAX.

Articolul 7 din Tratat instituie un mecanism care oferă Consiliului posibilitatea de a suspenda anumite drepturi ale unui Stat Membru. Procedura se poate declanşa în cazul încălcării "valorilor" prevăzute de articolul al doilea din tratat: respectarea demnităţii umane, libertatea, democraţia, egalitatea, domnia statului de drept şi respectarea drepturilor omului.

Liderul PPE din PE a anunţat cu această ocazie că vicepreşedintele român al grupului popularilor europeni, Marian-Jean Marinescu, a lansat luni către preşedinţii grupurilor politice o ofertă de întâlnire pentru a dezbate situaţia din România. "Contrar preşedinţilor Verhofstadt şi Harms, care au dezbătut această situaţie cu domnul Marinescu, domnul Swoboda nici măcar nu a avut curtoazia să-i răspundă. Eu nu înţeleg democraţia în acest mod", a spus Joseph Daul.

Joseph Daul a mai spus că este încrezător că CE va veghea la buna gestionare a fondurilor europene.

Grupul PPE din PE reaminteşte că într-un comunicat de presă difuzat în această săptămână, preşedintele Grupului PPE din Parlamentul European şi-a exprimat înţelegerea faţă de frustrarea poporului român, similară şi altor ţări din Uniune, care traversează o perioadă economico-socială dificilă, însă a reiterat în acelaşi timp şi susţinerea fermă faţă de "politica responsabilă şi curajoasă a Guvernului Boc şi a preşedintelui Băsescu".

Liderul grupului S&D din PE, Hannes Swoboda, a declarat că nu este adevărat faptul că opoziţia ar fi cerut UE să aplice sancţiuni României.

"Este pur şi simplu neadevărat că opoziţia ar fi cerut Uniunii Europene să aplice sancţiuni împotriva României", a declarat Swoboda, potrivit unui comunicat al PSD remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Liderul S&D a făcut apel la responsabilii PPE - nominalizându-l pe liderul de grup, Joseph Daul - să nu mai acuze opoziţia de acest lucru.

"România trece printr-o perioadă dificilă şi este răspunderea noastră comună să susţinem poporul român, prin tot ce ţine de noi. De aceea, îi solicit comisarului european pentru politica regională, domnul Johannes Hahn, să se asigure că fondurile structurale sunt distribuite cât mai eficient, pentru a răspunde nevoilor reale ale oamenilor", se arată în declaraţia lui Swoboda.

El susţine că evoluţiile recente din România pun sub semnul întrebării aceste principii fundamentale. "Acest lucru este inacceptabil pentru noi şi, împreună cu celelalte grupuri politice din PE, ar trebui să cerem Guvernului României să pună capăt comportamentului antidemocratic", a mai spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici