Prima pagină » Politic » Lídia Pereira: Europa poate înfrunta criza climatică fără a renunța la creștere economică

Lídia Pereira: Europa poate înfrunta criza climatică fără a renunța la creștere economică

Uniunea Europeană trebuie să răspundă crizei climatice fără să renunțe la creșterea economică, susține eurodeputata Lídia Pereira, care avertizează împotriva soluțiilor radicale precum descreșterea economică.
Lídia Pereira: Europa poate înfrunta criza climatică fără a renunța la creștere economică
Nițu Maria
22 mai 2025, 19:38, Economic

Uniunea Europeană trebuie să continue să sprijine creșterea economică, chiar și în fața provocărilor climatice, susține eurodeputata Lídia Pereira, membră a Partidului Popular European (PPE).

Ea a declarat că menținerea modelului de viață european depinde de progresul economic.

„UE este un ‘far de stabilitate’ atunci când vine vorba de politica climatică pe scena mondială”, a declarat Pereira joi, la Forumul Economic de la Bruxelles.

Ea a atras atenția asupra necesității unor soluții prudente, în locul unor măsuri considerate extreme.

„Dacă vrem să găsim soluții, trebuie să găsim soluții împreună cu moderații”, a spus eurodeputata.

Declarația sa a venit în replică la o intervenție a economistului Timothée Parrique, cercetător la HEC Lausanne, care a susținut necesitatea descreșterii pentru a răspunde crizei ecologice.

„Aceasta (descreștere) nu este o declarație politică… aceasta este o realitate științifică cu care trebuie să ne confruntăm”, a afirmat el.

Parrique a criticat atașamentul față de ideea de progres economic nelimitat. El a spus că „nu are rost să fii primul când mergi în direcția greșită… creșterea economică a pierdut orice corelație cu calitatea vieții”.

Chiar și așa, Parrique a mai spus că „costurile acțiunii sunt mult mai mici decât costurile de inactivitate”, iar menținerea unor politici orientate spre creștere ar aduce un „dezavantaj uriaș” în viitor.

Lídia Pereira consideră că tranziția verde poate coexista cu o economie europeană competitivă. Ea a făcut referire la inițiativele din Statele Unite și China, inclusiv legea privind reducerea inflației din timpul administrației Biden.

Tot ea a zis că e necesar ca Europa să încurajeze „autonomia strategică în domeniul tehnologiilor curate”.

Uniunea și-a stabilit ca obiectiv neutralitatea climatică până în anul 2050, iar fiecare țară membră are un plan propriu pentru a contribui la această țintă. Eurodeputata a declarat, în mod clar, că Europa ar putea deveni un exemplu global în respectarea acestor angajamente.