Alegeri Republica Moldova. Maia Sandu este noul preşedinte. Candidata pro-europeană câştigă detaşat şi scrie istorie

  • Peste 1,6 de milioane de alegători au fost la urne din cei 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova
  • După procesarea a 99,77% dintre procesele verbale rezultatele sunt următoare: SANDU MAIA 57.61% (937562 de voturi) vs DODON IGOR 42.39% (689939 de voturi)
  • Maia Sandu: Vocea cetăţenilor se va face auzită
  • Igor Dodon: ”Avem nevoie de schimbări calitative, nu şocuri, nu crize.”
  • Numărul persoanelor din Republica Moldova care au votat la secţiile de votare din străinătate a atins un record.
  • În primul tur, desfăşurat pe 1 noiembrie, Maia Sandu a obţinut 36,16% din voturi, iar Igor Dodon 32,61%.
  • Sistemul automatizat al CEC a fost supus unor atacuri cibernetice
35945 afișări
Imaginea articolului Alegeri Republica Moldova. Maia Sandu este noul preşedinte. Candidata pro-europeană câştigă detaşat şi scrie istorie

LIVE UPDATE Alegeri Republica Moldova. Maia Sandu vs Igor Dodon. Prezenţa de peste 48%. Proiecţie rezultat alegeri: Maia Sandu câştigă alegerile prezidenţiale

Maia Sandu (48 de ani), candidata pro-europeană, este pe cale să devină prima femeie preşedinte din istoria Republicii Moldova, după ce a câştigat la scor detaşat alegerile în faţa socialistului Igor Dodon. Conform rezultatelor finale diferenţa este majoră, de 15 procente. 

Republica Moldova va avea pentru prima dată o femeie în fruntea ţării. Maia Sandu a fost prim-ministru în Moldova şi ministru al Educaţiei. Are un master în Administraţie Publică obţinut la Harvard şi a fost consiliera directorului executiv al Băncii Mondiale pentru doi ani.

Câştigătoarea alegerilor prezidenţiale de peste Prut are 48 de ani şi nu este căsătorită.

Prezenţa la vot în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale a fost de 52,77%, în total s-au prezentat la urne 1.646.626 alegători. 

 

UPDATE 10:17 Rezultate oficiale finale:

Maia Sandu - 57,75 la sută

Igor Dodon - 42,25 la sută

Număr total de alegători:  1.387.392

În diaspora au votat 262.103 alegători, un record:

Maia Sandu - 92,94 la sută

Igor Dodon - 7, 06 la sută

UPDATE 7:00 Maia Sandu este noul preşedinte al Republicii Moldova

După procesarea a 99,77% dintre procesele verbale rezultatele sunt următoarele:

SANDU MAIA 57.61% (937562 de voturi)

DODON IGOR 42.39% (689939 de voturi)

Rezultate Chişinău

SANDU MAIA 59.70% (206820 de voturi)

DODON IGOR 40.30% (139589 de voturi)

Diaspora, 132 din 139 de procese verbale numărate: Sandu - 92,8%, Dodon - 7,2%

UPDATE 02:30 Rezultate parţiale Republica Moldova. Maia Sandu conduce detaşat alegerile

Maia Sandu a obţinut 56,91% din voturi, iar preşedintele în funcţie, Igor Dodon, un politician prorus, 43,09%, potrivit datelor anunţate de Comisia Electorală Centrală după procesarea a peste 99% din buletinele de vot. Citeşte mai mult AICI...

UPDATE 02:04 Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis pentru Maia Sandu

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a felicitat-o pe Maia Sandu prin intermediul Twitter pentru rezultatul din scrutinul prezidenţial.

UPDATE 00:10 Maia Sandu are un avans de 101.856 voturi în scrutinul prezidenţial

Candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu este aproape de a câştiga al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova.

Potrivit datelor preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea a 96.64% din procese verbale procesate, Maia Sandu conduce cu 101.856 de voturi în faţa contracandidatului la preşedenţia Republicii Moldova, Igor Dodon.

Lidera PAS a obţinut până acum 53.49% din voturi, faţă de preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, care a fost votat de 46.51% dintre moldoveni. 

UPDATE 21:05 Primele exit-poll-uri. Maia Sandu aproape de victorie

Watch-Dog prezintă primele rezultate after-poll. Maia Sandu: 54,7%, Igor Dodon - 45,3%. Sondajul nu include voturi din diaspora, care în trecut s-au dus masiv spre candidatul pro-europen.

 Potrivit exit-poll-ului realizat de Intellect Group” în colaborarea cu asociaţia SPERO, cu date doar din Republica Moldova, procentele arată altfel:

  • Maia Sandu – 54,8%
  • Igor Dodon – 45,2%

Declaraţii după închidere urnelor

Maia Sandu: Vocea cetăţenilor se va face auzită

„Oamenii noştri au demonstrat că oriunde s-ar afla le pasă de casa lor. Regretăm că mulţi aţi fost nevoiţi să aşteptaţi ca să votaţi. Din păcate instituţiile statului nu s-au ridicat la nivelul provocărilor. CEC a închis ochii la organizarea transportării alegătorilor şi nu au vrut să oprească mituirea alegătorilor. Vin cu un îndemn către poliţişti , observatori, toţi cei care sunt responsabili de protejarea votului. Ştiu că în următoarele ore se vor pune presiuni pentru fraude. Voi sunteţi cei care trebuie să respectaţi votul cetăţeanului. în pofida acestor miopii selective, eu cred că vocea cetăţenilor se va face auzită. Se vor întoarce prin vot, împotriva celor care s-au lansat. Invit toţi cei care sunt responsabili de protejarea votului, voi trebuie să protejaţi votul cetăţeanului. relatează agora.md.

Dodon: Măsurările şi calcule interne arată că noi conducem la o diferenţă destul de mare în interiorul ţării, fără diasporă şi regiunea transnistreană

„Primim semnale de unele încălcări, în special la votul din diasporă. De aceea, mă voi abţine acum să dau aprecieri la cum a decurs votul. Eu sunt destul de optimist referitor la rezultatele acestui scrutin. Măsurările şi calcule interne arată că noi conducem la o diferenţă destul de mare în interiorul ţării, fără diasporă şi regiunea transnistreană. O să aşteptăm când vor fi numărate voturile şi vom veni cu declaraţii suplimentare. A fost multă ură în această campanie. A fost multă luptă la limită. S-au trecut şi liniile roşii, dar alegerile s-au finalizat. Chem lumea la calm şi la linişte, avem nevoie de pace în R. Moldova, nu ne trebuie destabilizare. Începând cu ziua de mâine, în afară de cineva va obţine cele mai multe voturi, contează ce va întâmpla mai departe în R. Moldova”, a declarat Igor Dodon, relatează zdg.md.

UPDATE 21:00 Proiecţie rezultat alegeri: Maia Sandu câştigă alegerile prezidenţiale

Maia Sandu va câştiga detaşat alegerile prezidenţiale din R. Moldova. Este proiecţia făcută de jurnalistul Dumitru Ciorici în baza sondajelor secrete efectuate săptămâna trecută în Moldova, plus estimarea votului din Diaspora pentru Maia Sandu, plus estimarea numărului de votanţi pentru Igor Dodon în Federaţia Rusă şi regiunea transnistreană. Potrivit lui, Sandu ar acumula între 56-59%, iar Igor Dodon în jur de 42%.

Prezenţa de vot la închiderea urnelor de pe teritoriul Republicii Moldova a depăşit 48%.

UPDATE ORA 19:30

Prezenţa la vot a depăşit 47%.

UPDATE Sistemul automatizat al CEC a fost supus unor atacuri cibernetice

Serviciile specializate au intervenit şi au înlăturat riscurile în scurt timp. „Am respins aceste atacuri şi nu au avut impact negativ simţitor”, spun membrii CEC. Potrivit lor, au fost şi unele situaţii de deconectare de la internet sau de la serverul CEC, dar de scurtă durată, relatează agora.md.

UPDATE Alertă cu bombă într-o secţie

A fost suspendată pentru o oră activitatea într-o secţiei de votare din Frankfurt , Germania. Poliţia a efectuat operaţiuni de verificare în secţie. Procesul de votare în secţia de votare din Frankfurt, a fost reluat în jurul orei 17:30.

UPDATE 18 Prezenţă record la vot în diaspora

Numărul moldovenilor care au votat în diaspora a depăşit 200.000. În primul tur al scrutinului prezidenţial au votat în total 149.178 de alegători din diasporă.

Prezenţa totală până la ora 18:00 este de de peste 48%

UPDATE Prezenţă la vot ora 15:30

Prezenţa la vot la ora 15:30 este de aproape 40%. în diaspora au votat peste 160.000 de persoane.

UPDATE 15:00 Comisia Electorală Centrală codamnă violenţele din Varniţa

Comisia Electorală Centrală (CEC) a condamnat violenţele care au loc în localitatea Varniţa din raionul Anenii Noi.

„Regretăm faptul că a fost blocat accesul către secţia de votare, iar pentru aplanarea conflictului a fost necesară intervenţia colaboratorilor organelor de drept în vederea asigurării exercitării dreptului la vot pentru alegătorii din localităţile din stânga Nistrului. Chemăm la calm şi toleranţă şi atenţionăm că orice acţiune de îngrădire a libertăţilor şi a drepturilor altor persoane este contrară legislaţiei Republicii Moldova. Obstrucţionarea dreptului la vot poate fi sancţionată contravenţional şi penal”, se arată comunicatul emis de CEC.

14.00  UPDATE Alegeri Republica Moldova

Numărul persoanelor din Republica Moldova care au votat la secţiile de votare din străinătate era, la ora 12.00, de aproape trei ori mai mare decât în primul tur.
 
La cele 139 de secţii din străinătate au votat, până la ora 12.00, peste 78.000 de moldoveni, în condiţiile în care în primul tur, până la aceeaşi oră, votaseră 28.000 de persoane, a declarat vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Vladimir Şarban, într-o conferinţă de presă.
 
Şi în Transnistria au votat mai multe persoane până la ora12.00, faţă de primul tur. 13.000 de voturi, dublu faţă de acum două săptămâni, până la aceeaşi oră.
 
Până la ora 12.00, au votat peste 655.000 de persoane, din care peste 578.000 pe teritoriul Republicii Moldova, potrivit oficialului CEC.

12:30 UPDATE Alegeri Republica Moldova. Situaţie tensionată în satul Varniţa

 Alegătorii din Varniţa ar fi plătiţi să vină să voteze. 

Zeci de poliţişti echipaţi cu veste anti-glonţ au încojurat zona de conflict de la Varniţa.
 
Oamenii s-au îmbrâncit cu reprezentanţii forţelor de ordine sosite la faţa locului, potrivt agora.md.
 

12:00 UPDATE Alegeri Republica Moldova

Cetăţenii din Republica Moldova care votează în Italia, la Milano aşteaptă să voteze în rânduri pe două străzi. Nu s-au înregistrat evenimente, notează agora.md.

11:00UPDATE Alegeri Republica Moldova

Contracandidatul Maiei Sandu, Igor Dodon, a votat.

Avem nevoie de schimbări calitative, nu şocuri, nu crize”. Asta a declarat candidatul independent, susţinut de PSRM, Igor Dodon, după ce a votat, fiind însoţit de soţie şi de bodyguarzi.

„Mă bucur că astăzi cu toţii suntem mai activi. Am votat pentru independenţa şi statalitatea RM. Cred în viitorul acestei ţări. Avem nevoie de schimbări calitative, nu şocuri, nu crize. Am votat pentru echitate socială, pentru dezvoltarea economică, pentru echilibru în relaţiile externe. Nu vreau ca RM să devină un pion în joaca geopolitică internaţională. Am votat pentru valori creştine. Sunt sigur că totul va fi bine. Totul ne va reuşi,” a spus Dodon la ieşirea de la urne, potrivit agora.md.

Însoţită de colegii de partid, Maia Sandu a votat. 

Azi, toată puterea este în mâinile voastre. Azi, aveţi puterea să-i pedepsiţi pe cei care v-au minţit, v-au furat sau v-au alungat de acasă. Azi, decidem cum vom trăi în următorii patru ani, cum va păşi RM în următorul deceniu. Dar pentru asta trebuie să ieşim la vot. Când oamenii se unesc, lucrurile se schimbă. Eu azi am votat pentru schimbare, pentru Moldova în care toţi oamenii se uită cu încredere în ziua de mâine”, a declarat Maia Sandu.

„Am votat pentru Moldova cu care ne vom mândri”, a adăugat candidata în limba rusă.

10:40: UPDATE Alegeri Republica Moldova

Peste 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt aşteptaţi la urne, la cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcţia de preşedinte al ţării.

Moldovenii din afara ţării s-au aliniat în faţa secţiilor de vot şi mai devreme decât în primul tur şi stau la cozi imense de 2-3 kilometri pentru a vota. La secţia de votare din Frankfurt, Germania tinerii au adus boxe din care rasună muzică populară, scrie agora.md. 
 
Cetăţenii Republicii Moldova îşi aleg astăzi preşedintele, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, în care se confruntă actualul şef al statului, filorusul Igor Dodon şi candidata opoziţiei pro-europene şi fost premier, Maia Sandu. 

Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, îl va avea contracandidat pe actualul preşedinte, Igor Dodon, care s-a înscris în cursa electorală ca independent, având susţinerea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.

În primul tur, desfăşurat pe 1 noiembrie, Maia Sandu a obţinut 36,16% din voturi, iar Igor Dodon 32,61%.

În 2016, alegerile au fost câştigate de Igor Dodon cu 52% din voturi, în vreme ce Sandu a obţinut 48%. Practic, diferenţa dintre cei doi a fost de 69.750 de voturi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici