Liviu Avram: CCR va judeca pe fond constituţionalitatea alegerilor într-un singur tur

Jurnalistul Liviu Avram a declarat, miercuri, că în cel de al doilea dosar care se va judeca la CCR ,Curtea este investită să judece pe fond şi articolul privind desfăşurarea alegerilor locale într-unul sau în două tururi de scrutin.

626 afișări
Imaginea articolului Liviu Avram: CCR va judeca pe fond constituţionalitatea alegerilor într-un singur tur

Liviu Avram: CCR va judeca pe fond constituţionalitatea alegerilor într-un singur tur

„Odată cu intrarea mea astăzi, în această clădire aş putea spune că principalul obiectiv al demersului meu a fost atins şi anume ca CCR să se pronunţe pe fond şi asupra articolului care vizează numărul de tururi, majoritatea cu care este ales primarul. Am vrut să fac acest demers pentru a nu lăsa această chestiune importantă strict la latitudinea politicienilor şi să vină si o instanţă, singura instanţă constituţională din ţară să spună dacă este sau nu constituţional”, a declarat jurnalistul Liviu Avram, la intrarea în CCR.

Liviu Avram a afirmat că este convins că alegerea primarilor într-un singur tur este neconstituţională.

„Evident că aş fi ipocrit să spun că nu mă interesează şi rezultatul. Sunt convins că este un articol neconstituţional, dar deja din acest moment începe să lucreze balanţa argumentelor, argumentele mele contra argumentele celor care se opun revenirii la alegerea primarilor în două tururi”, a spus Avram.

Jurnalistul a susţinut că CCR este investită plenar să judece pe fond şi articolul privind numărului de tururi pentru alegerea primarului, în cel de al doilea dosar care se judecă în şedinţa de miercuri.

„(…) de data asta, pe calea contenciosului administrativ am putut să atac cu egală forţă ambele articole şi nu a mai fost nevoie să apelez la acel mijloc, să atac un articol şi să cer extinderea asupra celui de al doilea. Deci, astăzi Curtea este investită plenar să discute, să analizeze pe fond şi articolul privind numărului de tururi pentru alegerea primarului”, a spus jurnalistul.

Liviu Avram a subliniat că revenirea la alegerile în două tururi nu ar bulversa procesul electoral, ci doar ar „stânjeni” strategia de campanie a partidelor, însă „dacă ele au stricat treaba trebuie să plătească”.

"Decizia de admitere a acestei excepţii nu este de natură să aducă o bulversare a procesului electoral aşa cum spun politicienii. Cetăţenii nu cred că ar fi bulversaţi pentru că ar face ceea ce au făcut şi 20 de ani, au mers la al doilea tur de scrutin dacă primarul nu obţine majoritatea voturilor. (…) Iar partidele pot fi puţin stânjenite în strategia de campanie, dar dacă ele au stricat treaba mi se pare normal să plătească ele un mic preţ. Oricum este mult mai mic faţă de ce câştigăm prin faptul că vom avea alegeri în deplă constituţionalitate”, a spus Avram.

"Guvernul şi Parlamentul trebuie să emită un act de corectare a legii, o lege în regim de urgenţă sau o OUG şi să reia cu <<copy-paste>> prevederea care a existat până în 2011”, a mai spus jurnalistul.

Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a respins o altă excepţie de neconstituţionalitate privind legea alegerilor locale, ridicată de jurnalistul Liviu Avram, într-un alt dosar. Judecătorii nu s-au pronunţat însă pe fondul legii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici