Liviu Dragnea, la UNCJR: Primarii şi preşedinţii de CJ nu vor avea salariile suficient de mari/ Grindeanu: Preşedinţii de CJ să fie aleşi direct de cetăţeni, să nu fie captivi ai unui vot politic

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, marţi, la reuniunea UNCJR, că primarii şi preşedinţii de CJ nu vor avea salariile suficient de mari, el subliniind faptul că aleşii locali în cauză răspund pentru orice funcţionar public, dar nu beneficiază de toate drepturile de care beneficiază un funcţionar.

867 afișări
Imaginea articolului Liviu Dragnea, la UNCJR: Primarii şi preşedinţii de CJ nu vor avea salariile suficient de mari/ Grindeanu: Preşedinţii de CJ să fie aleşi direct de cetăţeni, să nu fie captivi ai unui vot politic

Liviu Dragnea: Primarii şi preşedinţii de CJ nu vor avea salariile suficient de mari (Imagine: MARIAN ILIE/MEDIAFAX FOTO)

„În Legea salarizării, autorităţile locale vor avea salarii mai mari. Eu, personal, am fost întrebat de mai multe ori: <<Cum comentaţi că primarii o să aibă salarii mai mari?>>. Comentez invers: că nu o să le aibă suficient de mari primarii şi preşedinţii de CJ”, a spus Dragnea.

El a făcut o comparaţie cu talerele unei balanţe. „În cele două talere, în care se pune pe un taler responsabilitatea autorităţilor locale şi pe celălalt taler - salarizarea, este profund debalansat în defavoarea salarizării”, a spus Dragnea.

Liderul PSD a menţionat că un primar trebuie să semneze fiecare filă din orice dosar de finanţare pe fonduri europene, ceea ce înseamnă răspundere asumată pentru orice face fieacre funcţionar, dar neavând dreptul de a beneficia de acel bonus de care beneficiază cei care lucrează cu fonduri europene.

„Primarii şi preşedinţii (de CJ, n.r) sunt buni doar să răspundă pentru tot, au o grămadă de constrângeri, nici măcar nu beneficiază de toate drepturile de care beneficiază un funcionar public. În schimb, când trebuie să fie cercetaţi, sunt asimilaţi funcţionarului public. Când trebuie să beneficieze de anumite drepturi, sunt demnitari şi atunci trebuie să aibă doar indemnizaţie şi foarte multe constrângeri”, a mai spus Dragnea.

Dragnea, la UNCJR: Nu înţeleg logica pentru care o incompatibilitate are efect pentru alt mandat

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, a precizat, marţi, la reuniunea UNCJR, că nu înţelege logica pentru care o incompatibilitate are efect şi pentru mandatul următor sau pentru alt mandat în altă instituţie.

„În ceeea ce priveşte incompatibilităţile, eu pun o întrebare foarte simplă: dacă se dovedeşte că un ales local este găsit incompatibil în anul 2015, să zicem, şi în final decizia definitivă a instanţei stabileşte că este incompatibil, firesc este să îşi piardă mandatul respectiv. Dar cum putem explica faptul că o incompatibilitate din 2015 sau din 2011 sau din 2012 are efect şi pentru mandatul următor sau pentru alt mandat în altă instituţie? Am vorbit cu foarte mulţi oameni, şi din ţară şi din străinătate, şi, cel puţin mie, mi-a fost foarte greu să explic pentru că nici eu nu înţeleg care este logica”, a spus Dragnea, la întâlnirea cu preşedinţii de CJ.

El a mai spus că ANI este o instituţie care a beneficiat şi beneficiază în continuare de susţinere.

„ANI este o instituţie pe care noi am susţinut-o, o susţinem în continuare. Când eram ministrul Dezvoltării ştiu că am aprobat o finanţare pentru un proiect, avertizorul de integritate, care să prevină foarte mult”, a mai spus Dragnea.

Grindeanu: Preşedinţii de CJ să fie aleşi direct de cetăţeni, să nu fie captivi ai unui vot politic

 Premierul Sorin Grindeanu a declarat marţi, la adunarea generală a UNCJR, că preşedinţii consiliilor judeţene ar trebui aleşi direct de cetăţeni, nu de consilierii judeţeni, pentru a nu mai sta "la degetul mic al unora şi al altora" şi pentru a nu mai fi "captivi unui vot politic".

"De anul trecut, alegerea preşedinţilor de consilii judeţene se face, după mulţi ani, de către consilierii judeţeni. Nu vrea să deschid o cutie a Pandorei, dar nu pot să nu mă întreb dacă merită să păstrăm acest sistem sau e mai bine să revenim la votul uninominal. Alegerea indirectă a preşedinţilor de consilii judeţene, ca şi cum a-i lega nişte pietre de picioare şi a-i spune cuiva să alerge, să facă performanţă. Poate că se antrenează bine cu pietrele de la picioare, dar în niciun caz nu poate să alerge foarte-foarte bine şi să facă performanţă", a declarat Sorin Grindeanu la adunarea generală a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România.

El a apreciat că un preşedinte de consiliu judeţean nu poate fi "captiv" unui vot politic.

"Un preşedinte de consiliu judeţean nu poate să fie captiv unui vot politic, care se poate schimba oricând, nu poate să stea la degetul mic al unora sau al altora, ci să dea socoteală doar în faţa cetăţenilor care l-au ales. O astfel de autoritate poate fi conferită doar prin vot direct şi trebuie să ne gândim serios, e doar o temă, dacă nu cumva sistemul uninominal e mai benefic atât pentru democraţie, cât şi pentrui stabilitatea comunităţilor locale", a mai spus Grindeanu.

Sorin Grindeanu a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş în perioada iunie-decembrie 2016, funcţie din care a demisionat pentru a o prelua pe cea de prim-ministru.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici