Video Ludovic Orban: Au fost avizate 9 companii pentru producţia de măşti chirurgicale. Importăm materiale pentru măşti

Premierul Ludovic Orban a anunţat astăzi, aflat în vizită la Uzina de produse speciale Dragomireşti, că au fost avizate nouă companii pentru producţia de măşti chirurgicale şi că România importă încă materiale pentru măşti.

5090 afișări

Redăm declaraţiile principale:

- Inca de la inceputul epidemiei am avut dificultati foarte mari in ceea ce priveste aprovizionarea cu echipamentele de protectie. Linia de productie Dragomiresti e prima capacitate economica care a achizitionat echipajele si a pus in functiune liniile automatizate pentru producerea a doua tipuri de masti. Materialul pentru acestea a fost testat intr-un laborator si are un grad de protectie de 99.8%.

- In ceea ce priveste masca chirurgicala, materialul care e utilizat are un procent foarte mare de protectie de aproape 80%. Au fost achizitionate utilaje care permit productia acestor masti in sistem automatizat cu o capacitate intre 300 si 350.000 de masti pe zi. Pentru mastile de tip N95, capacitatea de productie va fi de 70.000 si 75.000 de unitati pe zi.

- Il felicit pe ministrul Economiei si pe echipa de aici care s-a miscat destul de repede. Trebuie sa va informez ca sunt si alte companii care au solicitat autorizarea pentru productia de masti si alte echopamente de protectie. Au fost avizate 9 companii pentru productia de masti chirurgicale. De asemenea, exista un proiect privat sustinut de catre Guvern pentru a produce in Romania materialul necesar pentru aceste masti. Inca nu producem material in Romania, inca importam.

- Deocamdata nu producem stratul protector in Romania. Avem ca obiectiv sa gasim resursele tehnice pentru a putea produce in Romania combinezoane. Pana vor intra si vor functionala la capacitate maxima toate companiile vom urmari asigurarea necesarului pentru a face fata cererii astfel in cat Dupa data de 15 mai sa avem capacitatea de a putea asigura consumul necesar la nivelul cererii.

- Noi avem in evaluare toate posibilitatile de la prelungirea starii de urgenta, instituirea starii de alerta. Decizia o vom lua pe masura ce ne apropiem pe data de 15 mai si de evolutia economiei.

- Pentru firmele care nu vor iesi sub masura de restrictie vom continua plata somajului tehnic. Pentru companiile care vor iesi de sub interdictii de functionare, vom pune la dispozitie instrument de masuri active, adica plata unui cuantum din salariu pentru o perioada de timp.

Despre reluarea unor activitati economice

Ludovic Orban: Am cautat in perioada de izbucnire a pandemiei sa limitam la maximum numarul de activitati economice pe care le-am restrictionat. Privitor la fiecare restrictie existenta a unei activitati economice facem o analiza foarte serioasa epidemiologica. Ne gandim la posibile masuri de protejare a angajatilor la locul de munca si care ar fi eficienta acestor masuri.

Ludovic Orban: Exista doua forme. Fie pleaca prin intermediul unor agentii iar aceste agentii sunt acreditate de Ministerul Muncii. Ministerele au fost in legatura constanta cu omologii. Romania e tara membra a UE. Exista libertate de miscare, exista posibilitatea pentru fiecare cetatean roman sa lucreze in orice tara. A doua forma e relatia personala dintre angajator si angajat. Recomandarea noastra a fost sa se asigure in momentul in care iau decizia sa se duca la munca intr-o tara europeana ca au un contract de munca clar.

Despre legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc

Ludovic Orban: Atrag atentia celor care conduc cele doua camere sa urmareasca procesul legislativ si sa respecte toate procedurile. Cei care conduc Camera Deputatilor nu au pus pe ordinea de zi a plenului. Trebuiau sa puna pe ordinea de zi acest proiect.

Despre posibilitatea vacanţelor în iulie şi august 

Ludovic Orban: Inca nu am luat decizia finala. INS sunt implicati in adoptarea unor protocoale pentru fiecare activitate economica. In ceea ce priveste activitatea restaurantelor prezinta un risc destul de mare. Putine restaurante au separeuri, nu poti sa porti masca. 

Cum se vor face deplasarile in afara localitatilor

Ludovic Orban: Nu vom elibera total miscarea in afara localitatilor. Ne-am dori sa existe posibilitatea ca oamenii sa isi petreaca concediile in destinatii de vacanta. Dar nu se poate anunta acum cu certitudine.

Am inceput sa punem in functiune spatii pentru tratare. Se mai amenajeaza astfel de spatii. La Targu Mures Universitatea a amenajat un astfel de spatiu. La Cluj e in curs de amenajare un astfel de spatiu.

Cu cat vor fi comercializate mastile

Ludovic Orban: La preturi competitive. Adica preturi care le vor face atractive. In ceea ce privrste acordarea de masti catre persoane vulnerabile, persoane care au venituri mici avem ca obiectiv distribuirea fara bani a mastilor pentru aceste categorii de persoane.

Despre un plan de impulsionare a investitiilor

Ludovic Orban: Am pus la dispozitie produsul IMM invest. A fost lansat ieri. Exista interes foarte mare pentru aceste produse. Sunt credite garantate de stat. Pot sa va spun ca am identificat resurse de 18 milioane de euro care vor fi puse la dispozitia intreprinderilor mici si mijlocii pentru a sprijini proiectele.

Va multumesc! Aveti incredere in calitatea produselor!

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici