Ludovic Orban: Cea mai bună dată a plenului în care Guvernul îşi asumă răspunderea pe buget e 23 decembrie / Ce spune premierul despre subvenţiile partidelor pentru 2020

Ludovic Orban a declarat că cea mai potrivită dată pentru plenul reunit, în cazul în care Guvernul îşi asumă răspunderea pe Legea bugetului de stat pe anul viitor, este 23 decembrie. Premierul a precizat că Executivul va decide marţi procedura pe care o va urma pentru adoptarea actului normativ.

527 afișări
Imaginea articolului Ludovic Orban: Cea mai bună dată a plenului în care Guvernul îşi asumă răspunderea pe buget e 23 decembrie / Ce spune premierul despre subvenţiile partidelor pentru 2020

Ludovic Orban: Cea mai bună dată a plenului în care Guvernul îşi asumă răspunderea pe buget e 23 decembrie

„Am vorbit despre legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat până la finalul anului poate fi atins pe calea dezbaterilor parlamentare, dacă există sprijin pentru angajarea răspunderii şi am primit susţinerea conducerii PNL pentru această procedura în cazul în care luăm decizia de angajare a răspunderii”, a afirmat Ludovic Orban, luni la Parlament, la finalul BEX al PNL.

Întrebat dacă 23 decembrie rămâne data plenului reunit al Parlamentului în care Guvernul să îşi asume răspunderea pe legea bugetului, prim-ministrul a prezentat calendarul şi a confirmat că acea dată ar fi cea mai potrivită, în cazul unei asemenea acţiuni a Executivului.

„Calendarul de angajare al răspunderii prevede următorii paşi: adoptarea proiectului sau proiectelor de lege în cadrul şedinţelor guvernului, convocarea Birourilor permanente reunite ale celor două Camere pentru stabilirea calendarului. Acordarea unei perioade de timp pentru parlamentari, pentru grupurile parlamentare, că să poată depună amendamente pe proiectul sau pe proiectele de lege pe care guvernul îşi angajează răspunderea şi şedinţa de plen la care guvernul prezintă proiectul sau proiectele de acte normative în plen. După şedinţa de plen curge termenul de trei zile privitor la posibilitatea de contestare la Curtea Constituţională, după care mai este nevoie de o şedinţa, termenul de trei zile pentru moţiunea de cenzură, dacă se depune moţiune de cenzură, iar în cazul în care nu se depune moţiune de cenzură mai este necesară o convocare a plenului uneia dintre Camere pentru a se anunţă în plen termenul de atacare la Curtea Constituţională, după care urmează promulgarea legii. Cea mai bună dată pentru plen este data de 23”, a explicat Orban.

El a mai spus că va fi o decizie marţi cu privire la procedura pe care va avea Guvernul pe legea bugetului de stat şi a reiterat că acest act normativ trebuie adoptat până la finalul acestui an.

„În cursul zilei de mâine (marţi - n.r.) vom lua decizia privitoare la procedura pe care o vom decide pentru adoptarea legii. Repet, obiectivul nostru este acela ca până la data de 31 decembrie România să aibă un buget din partea guvernului liberal”, a conchis Orban.

Ludovic Orban anunţă că subvenţiile partidelor politice pentru anul 2020 vor fi reduse

Guvernul susţine reducerea subvenţiilor acordate partidelor politice pentru anul 2020, a anunţat, luni, Ludovic Orban. Premierul a afirmat că partidele se vor descurca la alegerile locale şi parlamentare cu sumele primite.

„În propunerea noastră va exista o reducere a subvenţiilor alocate către partidele politice. Aici e un subiect mai sensibil având în vedere că în 2020 vor avea loc două alegeri, locale şi parlamentare. Dar cred că o reducere a subvenţiei pentru partide este necesară şi că orice partid poate cu propunerea noastră să susţină campaniile electorale, cu atât mai mult cu cât în cazul localelor fiecare echipă locală care candidează din partea fiecărui partid are posibiitatea să aibă contribuţii care se decontează dacă sumele de bani sunt cheltuite în conformitate cu prevederile locale”, a spus Ludovic Orban, la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL.

De asemenea, premierul precizează că indemnizaţiile demnitarilor vor rămâne ca în 2020, deşi salariul minim a crescut.

„Încă nu am luat decizia finală pentru că avem un proces de consultare al partenerilor noştri. Avem câteva propuneri. Le-am prezentat partenerilor propunerile noastre: îngheţarea indemnizaţiei celor care ocupă funcţii de demnitate publică la nivel naţional, judeţean şi local. Se ştie că indemnizaţiile sunt calculate în funcţie de salariul minim. În urma creşterii salariului minim ar trebui să crească indemnizaţiile demnitarilor. Decizia noastră este de a păsta indemnizaţiile la nivelul anului 2019”, a subliniat Orban.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici