Macovei îi cere lui Cioloş asumarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi

Preşedintele M10, Monica Macovei, îi cere premierului să îşi asume răspunderea în Parlament pentru un pachet de legi care să vizeze revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, eliminarea sau scăderea pragului electoral şi modificarea legii votului prin corespondenţă.

392 afișări
Imaginea articolului Macovei îi cere lui Cioloş asumarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi

Macovei îi cere lui Cioloş asumarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi

Pachetul de legi ar trebui să includă şi reducerea numărului de senatori şi deputaţi la 300, mai susţine Monica Macovei, potrivit unui comunicat de presă.

"Prim-ministrul Cioloş se consultă cu partidele parlamentare pentru revenirea la alegeri în 2 tururi de scrutin, dar ştim deja că PSD, UNPR şi ALDE îi vor spune că nu sunt de acord. Guvernul Cioloş a fost învestit de Parlament, însă trebuie să satisfacă cerinţele oamenilor şi ale democraţiei. Şi atunci, să îşi asume răspunderea în Parlament şi să o facă pe toate cele 4 puncte, nu doar pentru alegeri locale în două tururi de scrutin", a mai declarat lideul M10.

Premierul Dacian Cioloş discută, luni, cu reprezentanţii partidelor, la Vila Lac 1, pe tema alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

Discuţiile au început cu delegaţia PNL, formată din copreşedintele Vasile Blaga, secretarul general Ilie Bolojan şi prim-vicepreşedintele Ludovic Orban.

Discuţiile au loc în contextul în care PNL i-a cerut premierului să modifice legea prin Ordonanţă de Urgenţă pentru a se reveni la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. După delegaţia PNL vor urma la consultări cu social-democarţii care se opun modificării legii, preşedintele PSD Liviu Dragnea ameninţând chiar cu boicotarea scrutinului.

''PSD, UNPR, ALDE şi UDMR au anunţat că nu sunt de acord cu modificarea legii alegerilor locale. În aceste condiţii nu ştiu dacă domnul prim ministru Dacian Cioloş se mai poate gândi că mai are rost să iniţieze în vreun fel sau altul o ordonanţă sau proiect de lege în condiţiile în care o largă majoritate din Parlament nu susţine această idee'', a spus Dragnea, vineri, într-o conferinţă de presă.

Oprea nu s-a declarat de acord cu ideea lui Dragnea privind boicotarea alegerilor locale în cazul în care se revine la alegerea primarilor în două tururi."Noi nu boicotăm niciodată", a subliniat el, sugerând că aceasta nu este o atitudine responsabilă şi menţionând că respecta legea alegerilor locale, votată de către toate partidele politice, ce prevede alegerea primarilor într-un singur tur.

Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că deşi este de acord cu alegerea primarilor în două tururi, nu consideră oportună modificarea legii în acest moment.

Propunerea PNL mai este susţinută de reprezentanţii Mişcării Populare, care vor participa şi ei la întâlnire cu premierul Cioloş. Şi parlamentarii PSRO conduşi de Mircea Geoană vor fi prezenţi la Vila Lac 1, pentru a-şi spune punctul de vedere cu privire la amendarea legislaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici