MAE: Agenda Consiliului European a fost adusă la cunoştinţa opiniei publice în repetate rânduri

MAE precizează că agenda Consiliului European din 28-29 iunie a fost adusă la cunoştinţa opiniei publice "în repetate rânduri, inclusiv de către ministrul afacerilor externe, cu prilejul intervenţiilor la emisuni de televiziune, ultima transmisă în ţară în prima zi a reuniunii Consiliului".

433 afișări
Imaginea articolului MAE: Agenda Consiliului European a fost adusă la cunoştinţa opiniei publice în repetate rânduri

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

MAE a transmis, sâmbătă, o serie de precizări, "cu scopul de a înlătura confuziile apărute".

"Agenda Consiliului European din 28-29 iunie 2012 a fost adusă la cunoştinţa opiniei publice în repetate rânduri, inclusiv de către ministrul afacerilor externe, cu prilejul intervenţiilor la emisuni de televiziune, ultima transmisă în ţară în prima zi a reuniunii Consiliului. Conţinutul agendei a fost prezentat pe larg, find subiect de dezbatere în mediile politice încă de la sfârşitul lunii mai. Niciun ziarist nu a solicitat ministrului afacerilor externe al României agenda Consiliului, aceasta fiind publică. La astfel de reuniuni, nu există o agendă naţională, ci doar agenda comună", se arată în comunicatul MAE.

Potrivit sursei citate, ministrul afacerilor externe a exprimat, în mod nemijlocit, aprecieri pe marginea subiectelor ce urmau a fi discutate la Consiliul European, insistând asupra importanţei sale istorice şi prezentând punctele de vedere ale României.

"Direcţia Comunicare a MAE a furnizat, la rândul său, la cerere, informaţii disponibile privind Consiliul European. Ministrul afacerilor externe nu a fost însoţit la Bruxelles de purtătorul de cuvânt al MAE, acesta nefiind membru al delegaţiei", menţionează totodată MAE.

"MAE reiterează disponibilitatea de a răspunde cu profesionalism şi promptitudine nevoii de informare a opiniei publice pe teme din sfera sa de competenţă", se mai arată în precizarea MAE.

Disputele dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au monopolizat dezbaterea publică în România, problemele importante trecând în plan secundar, în contextul în care ultimul lucru de care au nevoie românii este o nouă perioadă de instabilitate politică, scrie The Economist.

"O nouă perioadă de instabilitate politică este ultimul lucru de care românii au nevoie acum. România a schimbat de două ori guvernul anul acesta. Mii de persoane ieşiseră pe străzi în ianuarie pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate şi a denunţa nivelul de trai", explică blogul revistei The Economist.

"Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta se atacă reciproc fără reţineri. Totul a început în urmă cu o lună, când ambii lideri au anunţat intenţia de a participa la summitul Consiliului European", notează revista financiară într-un material intitulat "Victor Ponta, în război", reamintind că, ulterior, premierul român a continuat disputele, sugerând iniţierea procedurii de suspendare a preşedintelui Băsescu.

"Lupta dintre principalii lideri politici ai României a monopolizat dezbaterea publică; probleme importante ale României la Consiliul European - precum accesul la fonduri structurale şi aderarea la Schengen - nu mai sunt subiecte de dezbatere publică. Chiar şi ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a fost incapabil să prezinte agenda oficială a ţării pentru summitul european. Întrebat de presa din România care este poziţia Bucureştiului la summitul de la Bruxelles, purtătorul său de cuvânt a declarat că domnul Marga nu a avut timp să «proceseze informaţiile»", menţionează The Economist.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici