MAE anunţă finalizarea cadrului juridic de implementare a Acordului privind scutul de la Deveselu

MAE salută finalizarea, marţi, a cadrului juridic de implementare a Acordului între România şi SUA privind amplasarea sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice de la Deveselu, eveniment care facilitează operaţionalizarea bazei militare din România în cursul anului 2015.

243 afișări
Imaginea articolului MAE anunţă finalizarea cadrului juridic de implementare a Acordului privind scutul de la Deveselu

MAE anunţă finalizarea cadrului juridic de implementare a Acordului privind scutul de la Deveselu (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Cadrul juridic a fost finalizat prin semnarea la Bucureşti a ultimelor trei Aranjamente de Implementare a Acordului între România şi SUA privind amplasarea sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice în România, intrat în vigoare la 23 decembrie 2011, informează MAE.

Cele trei documente, semnate de către co-preşedinţii Comitetului Mixt româno-american, reglementează primirea de informaţii actuale referitoare la operaţiunile de apărare antirachetă, aspecte legate de protecţia mediului, precum şi stabilirea unei poziţii de ofiţer de legătură al României în cadrul Comandamentului Forţelor SUA în Europa, precizează Ministerul de Externe.

Ministerul Afacerilor Externe "îşi exprimă satisfacţia faţă de ritmul susţinut al demersurilor pentru implementarea Acordului, fapt ce a permis finalizarea cadrului juridic necesar înaintea termenului stabilit iniţial", subliniind că acest aspect înlesneşte operaţionalizarea Facilităţii antirachetă din cadrul Bazei Militare Deveselu în cursul anului 2015.

Totodată, MAE reiterează natura exclusiv defensivă a sistemului antirachetă şi conformitatea utilizării sale cu prevederile Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite, aşa cum reiese din prevederile Acordului din 2011.

România va participa la scutul american antirachetă amplasat în Europa în Faza a II-a.

Scutul are ca obiectiv extinderea protecţiei aliaţilor NATO prin operaţionalizarea unei noi generaţii de interceptori SM3-IB (care să poată fi lansaţi de la sol), amplasaţi la Deveselu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici