MAE îşi exprimă îngrijorarea referitor la lansarea rachetei de rază medie de către Coreea de Nord

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îşi exprimă îngrijorarea cu privire la lansarea unei rachete balistice de rază medie de către Republica Populară Democrată Coreeană, informează un comunicat al MAE transmis marţi MEDIAFAX.

409 afișări
Imaginea articolului MAE îşi exprimă îngrijorarea referitor la lansarea rachetei de rază medie de către Coreea de Nord

MAE îşi exprimă îngrijorarea referitor la lansarea rachetei de rază medie de către Coreea de Nord (Imagine: ANDREEA ALEXANDRU/MEDIAFAX FOTO)

"Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă îngrijorarea cu privire la lansarea unei rachete balistice de rază medie de către Republica Populară Democrată Coreeană. Aceste acţiuni repetate încalcă rezoluţiile în domeniu ale Consiliului de Securitate al ONU şi conduc la destabilizarea securităţii din Peninsula Coreeană şi la nivel global", se arată în comunicatul de presă transmis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Coreea de Nord pare să fi utilizat un autocamion de fabricaţie chineză ca platformă pentru lansarea primei rachete intercontinentale, afirmă experţi citaţi de site-ul agenţiei Reuters. Regimul stalinist de la Phenian a efectuat marţi primul test cu rachetă intercontinentală de tip Hwasong-14, calificat drept un succes. Acest tip de rachetă poate atinge ţinte din Statele Unite şi Europa.

Televiziunea de stat nord-coreeană a difuzat imagini cu un camion utilizat ca platformă pentru lansarea rachetei. Potrivit analizelor Naţiunilor Unite, camionul utilizat este unul cu scop dual, civil şi militar.

Vehiculele de acest tip au fost importate de Coreea de Nord din China, iar Ministerul nord-coreean de Externe susţine că sunt utilizate doar în scop civil, potrivit unui raport ONU din anul 2013.

Anul trecut, presa nord-coreeană a difuzat imagini cu autocamioane chineze de tip Sinotruk utilizate ca rampe pentru sisteme de artilerie.

China, singurul aliat major al Coreei de Nord, este supus unor presiuni intense din partea Administraţiei Donald Trump pentru limitarea activităţilor balistice şi militare nord-coreene.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici