MAE: Ministrul de externe olandez a reconfirmat sprijinul pentru aderarea României la Schengen

Ministrul de externe al Olandei a reconfirmat luni, în cadrul unei discuţii cu Bogdan Aurescu, sprijinul pentru aderarea României la Schengen şi a reiterat faptul că votul olandez din 8 decembrie nu a fost îndreptat împotriva României, ci doar a Bulgariei.

404 afișări
Imaginea articolului MAE: Ministrul de externe olandez a reconfirmat sprijinul pentru aderarea României la Schengen

Sursa foto: Twitter/Bogdan Aurescu

Potrivit unui comunicat al MAE, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe, o întrevedere bilaterală cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe al Regatului Ţărilor de Jos, Wopke Bastiaan Hoekstra.

Cei doi oficiali au discutat despre perspectivele de avansare a procesului de aderare a României la spaţiul Schengen, prin depăşirea situaţiei create ca urmare a rezultatului reuniunii Consiliului JAI din 8 decembrie 2022.

Bogdan Aurescu a informat asupra demersurilor în curs ale părţii române, menţionând dialogul pozitiv cu Preşedinţia suedeză a Consiliului, „care este angajată prioritar pe dosarul aderării, şi angajamentul acesteia de a contribui activ la eforturile de identificare a unor soluţii constructive care să conducă la adoptarea deciziei de aderare la Schengen a României, inclusiv prin lansarea de consultări în perioada următoare”.

De asemenea, ministrul român a făcut referire şi la demersurile intense pe lângă omologii din statele membre UE iniţiate de la începutul acestui an, dar şi la dinamica dialogului cu partea austriacă, derulat în scopul reconsiderării poziţiei Austriei în acest dosar. În acest sens, a evocat întrevederea avută cu omologul austriac, Alexander Schallenberg, în marja participării recente la Forumul Economic Mondial de la Davos, şi a amintit decizia părţii române de retrimitere la post a ambasadorului României la Viena, „un gest de deschidere care reconfirmă deopotrivă interesul ţării noastre pentru cooperarea în spirit European, cât şi aşteptarea ca partea austriacă să se reangajeze în dialogul bilateral pe acest subiect de o manieră constructivă”.

„Ministrul de externe olandez a reconfirmat sprijinul Olandei pentru aderarea României la spaţiul Schengen, a reiterat faptul că votul olandez din 8 decembrie nu a fost îndreptat împotriva României, ci doar a Bulgariei, şi a arătat că se va implica activ în conturarea la nivel european a unei soluţii pentru aderarea României”, se arată în comunicatul MAE.

Cei doi demnitari au discutat şi despre cooperarea în domeniul apărării, iar Bogdan Aurescu a mulţumit omologului său pentru prezenţa trupelor olandeze în cadrul Grupului de luptă din ţara noastră, ca gest concret de solidaritate aliată, pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al NATO.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici